Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zakázaný sex, zanedbání péče i poplatky za bydlení: Advokáti přehledně o zodpovědnosti rodičů za děti

  • Autor: Radka Růžičková - 
    19. 5. 2021
    05:07

    Děti jsou drahá „sranda“. Kromě financí, které do nich dobrovolně investujeme, ale mohou ratolesti způsobit i mimořádné zásahy do našich peněženek! Kde všude hrozí trable a jaké za ně mohou přijít tresty?

  • 1.Bydlení

    Přihlášení do bytu

    Kromě na matriku a zdravotní pojišťovnu je nutné potomka po narození přihlásit i do bytu. „Vlastník bytu (družstvo, majitel, společenství vlastníků jednotek) kvůli novému obyvateli bytu zpravidla upraví zálohy na některé služby, které jsou společné s užíváním bytu,“ vysvětluje JUDr. Preuss z Dostupnyadvokat.cz.

    A za nepřihlášení může hrozit i pokuta!  „Ano, teoreticky skutečně sankce hrozí. Záleží na stanovách v daném společenství vlastníků či družstvu,“ potvrzuje JUDr. Preuss. Pokud se podle něj váže rozúčtování služeb čistě na rozměry bytu (podlahovou plochu), je v zásadě jedno, kolik osob v bytě žije a vlastník nemusí nové členy domácnosti hlásit.

    Většinou se však služby rozpočítávají právě podle počtu osob a pak má vlastník či nájemník povinnost bezodkladně změny hlásit poskytovateli služeb. „V případě nenahlášení počtu osob hrozí podle zákona majiteli pokuta až 50 Kč za každý započatý den, kdy změnu v takovém případě  nenahlásil. Společenství však může určit i jinou (ovšem jen nižší) pokutu,“ dodává právník.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.