Podle odborníků ceny od loňska povyskočily o desítky procent. Na dračku jdou i chaty a chalupy, které dříve zůstávaly »na ocet«. „Prodá se i ruina, hlavně, když je na samotě,“ popisuje situaci Tomáš Hejda, mluvčí společnosti Re/Max.

Zájemci škemrají u realitek

Zájem o koupi prakticky čehokoliv potvrzuje i Jiří Tschiharsch z realitního portálu Bydlisnami.cz. „Zaznamenali jsme nárůst poptávky po rekreačních objektech zhruba o 70 procent,“ říká.

Kde je boj nejtvrdší

O chaty a chalupy je rvačka napříč celou republikou. O některé oblasti je ale zájem doslova vražedný. Největší boj je o rekreační objekty v Krkonoších, na Šumavě, v Jizerských horách a v Beskydech.

Chata v ceně bytu

Nejdražší rekreační nemovitosti v nabídce se pohybují nad cenou 10 milionů korun. Jejich počet podle odborníků letos ještě vzroste, protože se v nabídce začnou objevovat menší rekreační objekty.

✔ Nejlevnější chalupy se pohybují okolo půl milionu korun

✔ Nejvíce chalup se prodá s cenou do 4 milionů korun

✔ Od roku 2014 se průměrná cena prodaných rekreačních objektů téměř dvojnásobila

Tabulka uvádí průměrnou cenu v Kč ze všech rekreačních nemovitostí prodaných v daném roce v uvedeném kraji přes realitní síť Re/Max
Autor: archiv Blesku

Bodují střední Čechy

Jedničkou v žebříčku je ale bezkonkurenčně Středočeský kraj, kde se prodá trojnásobek oproti ostatním krajům.

Mapa uvádí průměrnou cenu v Kč ze všech rekreačních nemovitostí prodaných za první měsíce letošního roku v uvedeném kraji přes realitní síť Re/Max.
Autor: Infografika Blesk

Pronájem je zlatý důl

Obrovský zájem je i o pronájmy. Podle realitního odborníka Jiřího Tschiharsche rostou ceny pronájmů exponenciální rychlostí. „Je to způsobeno vysokou poptávkou po rekreaci v roce 2021 v České republice,“ říká. Podle odborníků není výjimkou (za roubenku 4+1 v Jizerských horách) roční pronájem 220 000 Kč.

Aukce vynese víc

Kdo chce nyní prodat rekreační nemovitost, nemůže prodělat. Zájem je dokonce takový, že makléři často pořádají aukce. „Jde o flexibilnější prodeje, než je tradiční cesta, a navíc se exibilnější způsob tím řeší problém více zájemců na jedné nemovitosti. Současně je to velká výhoda pro majitele. Získá nejlepší možnou cenu za svoji nemovitost,“ uvádí realitní odborník Kratochvíl. 

Nemáte peníze? Zkuste hypotéku

Kdo nemá na pořízení chaty či chalupy dostatek vlastních peněz, může za určitých podmínek využít hypotéku. Rekreační objekt ale musí splňovat několik podmínek.

Evidenční nebo popisné číslo

Chaty mají obvykle pouze evidenční číslo. Chalupy, tedy venkovská stavení, mají přiděleno číslo popisné. Obojí se dá vyhledat na stránkách katastru nemovitostí. 

Vlastní pozemek

Hypotéku získáte pouze na rekreační objekt, který stojí na vlastním pozemku! 

Přístupová cesta

Zajímejte se o vlastníka přístupové cesty. Pokud se k nemovitosti dostáváte přes cizí pozemky, vyžadují banky souhlasy jejich majitelů nebo sjednání věcného břemene jízdy a chůze. Pokud je nezískáte, banka nemovitost do zástavy nepřijme.

Kolaudace

Nemovitost musí být kolaudována k bydlení. „Pokud je sice stavba v katastru zapsána jako stavba pro rodinnou rekreaci, ale je zkolaudována např. jako sušárna ovoce nebo zahradní domek na skladování nářadí, hypotéku nezískáte,“ uvádí Kamila Buráňová z Re/Max.

Finanční prostředky

K hypotéce potřebujete i nějaké vlastní peníze. „Banky v případě financování rekreačních nemovitostí obvykle poskytují hypotéky maximálně do výše 70 procent jejich odhadované hodnoty. U chat a chalup ve výborném technickém stavu ve vyhledávaných lokalitách se můžete dostat i na 80 procent,“ vysvětluje Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Fotogalerie
3 fotografie

Maláčová o covidu: Všichni máme nervy nadranc! Co řekla o penězích, rozvolnění či podvodech firem?

Video
Video se připravuje ...

Maláčová o covidu: Všichni máme nervy nadranc! Co řekla o penězích, rozvolnění či podvodech firem? Jakub Veinlich/Jan Jedlička