Propad příjmů zasáhl podle průzkumu Poradny při finanční tísni a České spořitelny nejvíc Čechy ve věku nad 54 let. K finančnímu dnu se ale přiblížily i mladší ročníky. Šest lidí z deseti své finanční potíže zatím řeší omezením výdajů nebo čerpáním rezervy. Pandemie ale zároveň způsobila, že Češi začali k penězům přistupovat zodpovědněji. Podle průzkumu České bankovní asociace (ČBA) je 11 % Čechů odhodláno začít spořit a 32 % chce lépe plánovat své výdaje.

Lidé si půjčují opatrněji

Řešit své současné finanční problémy půjčkou chce přesto každý pátý Čech. Lidé nejvíc spoléhají na příbuzné a známé, naopak nejmenší zájem je o úvěry od nebankovních společností. „Lidé jsou obezřetnější. Kvůli strachu o práci nebo obavám, že ztratí část příjmů, přistupují k půjčkám opatrněji,“ popisuje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Půjčku můžete splácet roky

Půjčit si čtvrt milionu »na cokoli« je možné díky spotřebitelskému úvěru. Nabízí ho řada bank, podmínky se ale liší. Nejčastěji můžete půjčku splácet 96 měsíců, výjimkou ale nejsou delší lhůty. Někde je uzavření zdarma, jinde za něj zaplatíte. Stejné je to s předčasným splacením. Některé finanční instituce ho umožňují zadarmo, jiné si za něj nechají zaplatit. Nemůžou vám ale naúčtovat cokoli, musí se řídit zákonem.