Přístup bank ke schvalování hypotečních úvěrů se změnil. „Úrokové sazby sice klesly pod 2 % a znovu je možné získat hypotéku až na 90 % z ceny nemovitosti. Zároveň jsou však banky při poskytování hypoték citelně opatrnější než dříve – úvěr nedostane každý,“ říká Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

Snížit šance na získání hypotéky může třeba i »nevhodná« profese. „Banky od vypuknutí pandemie přísně nahlíží na zdroj příjmu žadatele o úvěr. Hypotéku pravděpodobně nezískají například lidé pracující v gastronomii, ubytovacích službách, cestovním ruchu, kultuře, letectví a řadě dalších odvětví nejvíce zasažených vládními restrikcemi,“ říká Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Naopak problémy nemají státní zaměstnanci, lékaři, právníci atd.  I když Česko začalo s očkováním proti nemoci COVID-19, podle odborníků návrat k normálu zabere dlouhé měsíce.

»Ohrožené« profese

Smůlu se získáním hypotéky můžou mít profese, které patří do odvětví zasaženého krizí nejvíce – např. číšníci, kuchaři, barmani, pracovníci hotelů, recepční, herci, umělci, produkční, zvukaři, hudebníci atd.

Covid žene hypotéky vzhůru

V loňském koronavirovém roce si Češi sjednali hypotéky za více než 250 miliard korun, průměrná výše hypotéky vzrostla na téměř tři miliony korun.

Trable s podnikáním

Náročnější může být během pandemie koronaviru získání hypotéky pro OSVČ. „Řada lidí rychle usilovala o získání úvěru ještě v roce 2020, protože dávali bankám k posouzení daňové přiznání za roky 2019 a 2018, kdy jejich podnikání ještě nebylo zasaženo koronavirem. Nyní však banky požadují k posouzení příjmů striktně daňové přiznání za rok 2020,“ vysvětluje Zuzák.

Banky stlačují odhady nemovitosti

Opatrnost, s jakou banky přistupují k hypotékám, se odráží i v odhadu cen nemovitostí. „Bankovní odhad ceny nemovitosti může vyjít o 5-10 % nižší. Hlavně u rodinných domů rozdíl dosáhl i 20 %,“ popisuje Vladimír Zuzák. Žadatelé o hypotéku kvůli tomu budou potřebovat více vlastních finančních prostředků.