Dokazují to i statistiky prodejního serveru Aukro. Jen za posledních 12 měsíců se přes něj v oblasti sběratelství a starožitnictví prodalo zboží za téměř 2 miliardy korun. „Aukce u nás tvoří 85 % transakcí a mají obrovský potenciál, neboť se jedná o nejspravedlivější určení ceny jak pro kupujícího, tak prodávajícího,“ říká generální ředitel Aukra Jan Sadílek.

Drahá nelepící Fifinka

Na první české samolepící známce z roku 2010 byla vyobrazena Fifinka z oblíbeného Čtyřlístku. „Při výrobě a výstupní kontrole došlo  k chybě a u několika tzv. aršíků chyběla perforace - známky nešly odlepit a dalo by se říci, že šlo o zmetky,“ říká Pavel Krejčíř, expert na oblasti starožitnictví, sběratelství a umění ve společnosti Aukro.

Po raritě se začali pídit sběratelé a část aršíku - dvojpáska s  »nelepící« Fifinkou se dá bez problému prodat za 6000 korun. Ještě dražší jsou pak první čísla oblíbeného komiksu s Fifinkou, Pinďou, Bobíkem a Myšpulínem. Číslo 1 z roku 1969 se prodalo letos v květnu za 36 900 Kč, ale záleží na stavu a kvůli reedicím se vyplatí konzultovat stav se sběratelem.

Pohlednice: Bodují zvláštnosti

Sběratelství pohlednic, takzvaná filokartie, zažilo před pár lety obrovský boom. „Dnes sice není tak populární jako je například numismatika, ale i mezi pohlednicemi lze najít vysoce ceněné rarity. Kupříkladu pohlednice ze zlaté éry (konec 19. století) jsou velmi oblíbené. Nicméně vysokých cen dosahují zpravidla zvláštnosti - pohlednice zaniklých obcí či míst, pohlednice od fotografů, jichž se dochovalo málo a zobrazují život před sto a více lety, nebo pohlednice s tematikou dopravních prostředků či judaika,“ vypočítává expert. Příkladem z poslední doby je prodej pohlednice Lázní Leopoldov od fotografa Horáka na Aukru za 5000 Kč. 

Pískací hračky za tisíce

Velmi oblíbené jsou v posledních letech retro hračky, počínaje kočárky a panenkami, přes autíčka a další techniku od výrobců jako ITES, SMĚR, KDN či IGRA až po designové hračky od Libuše Niklové. „Její tvorba je naprosto fenomenální a sběratelsky velice oblíbená.“ vysvětluje Pavel Krejčíř. Ceny původních hraček od Niklové se aktuálně prodávají okolo 4000.

Fotogalerie
4 fotografie

Pamatujete na dětskou retro hračku Berušku?

Video
Video se připravuje ...

Jak funguje beruška? Vladimír Blažek, Blesk