Neřešené dluhy můžou skončit pořádnými problémy. Řada lidí by proto ráda získala jistotu, že nikde nic nedluží. Jenže tohle zjištění může stát spoustu času, nervů i peněz.

V Česku totiž neexistuje žádná centrální evidence dluhů. Je nutné postupně zkontrolovat různé registry a databáze, případně kontaktovat přímo konkrétní firmy, u kterých byste mohli něco dlužit. A aby toho nebylo málo, tak do exekuce vás může zatáhnout i nezodpovědný partner nebo můžete dluhy zdědit.

Neřešený dluh ji připravil o hypotéku

Ještě jako studentka si Karolina založila u banky účet. Po jeho zrušení zbyl v bance k doplacení dluh v desítkách korun. „Neřešila jsem to. Studovala jsem v zahraničí a i přes opakované upomínky jsem dlužných 134 Kč nezaplatila,“ vzpomíná.

Dluh i s úroky pak zaplatila až po návratu ze studií. Když pak ale šla žádat o hypotéku, nestačila se divit. „Mám dobré zaměstnání a téměř 60 % z ceny hypotéky vlastních úspor. Jenže výpis z bankovního registru v bance křičel, že jsem naprosto nespolehlivý jedinec. Kvůli drobnému dluhu jsem se zapsala na seznam hříšníku tak těžkých, že jsem na hypotéku nedosáhla v žádné bance,“ popisuje patovou situaci. Hypotéku si tak museli na sebe vzít její rodiče.

Rada odborníka: Sledujte své závazky

„Poměrně často se stává, že lidé na svoje závazky zapomenou,“ potvrzuje Petr Kučera, člen Finanční akademie Zlaté koruny, výkonný ředitel CRIF – Czech Credit Bureau, a.s. Podle něj pak v lepším případě na zapomenutý dluh přijdou při žádosti o nový úvěr, v tom horším teprve ve chvíli, kdy u nich zazvoní exekutor.

„Pokud jste doposud svoje závazky nijak pečlivě nesledovali, tak není lehké udělat si o svojí momentální situaci obrázek. Jen si představte, že byste museli obvolat všechny finanční instituce, od nichž jste si kdy vypůjčili peníze!

Petr Kučera
Autor: archiv Blesku

A to samozřejmě nemluvíme o velkých půjčkách, které si pravděpodobně pamatujete, ale třeba o elektronice na splátky či kreditních kartách. Nestačí hlídat si pouze půjčky psané přímo na vás, ale také půjčky, u kterých jste ručitelem! Je důležité kontrolovat své finanční závazky pravidelně a tyto údaje můžete zjistit u těch, kterým dlužíte.

Nejvíce informací pohromadě získáte formou výpisů z úvěrových registrů na portále www.kolikmam.cz, jednoduše on-line. Po registraci také zjistíte, jestli jsou na vás vedeny nějaké exekuce. Za první dotaz do Centrální evidence exekucí zaplatíte 40 Kč. Při následném dotazu na detail exekuce pak zaplatíte 25 Kč,“ dodává Petr Kučera.

Kde a jak hledat dluhy

Najít úplně všechny dluhy na jednom místě není v Česku možné. Existují sice základní registry, provozované ze zákona, nutné je ale hledat i na řadě dalších míst.

Bankovní registr klientských informací (BRKI)

Shromažďuje informace o bankovních půjčkách, i o žádostech o ně. Záznamy se v něm uchovávají po celou dobu splácení a ještě 4 roky po jeho skončení.

Kdy poradí: pokud máte nebo jste měli nějaký úvěrový produkt (bankovní půjčka, úvěr, kontokorent, hypotéka, kreditní karta apod.)

Kde hledat: na adrese cbcb.cz nebo kolikmam.cz

Cena za výpis: elektronický 100 Kč, papírový 200 Kč

Nebankovní registr klientských informací (NRKI)

Eviduje informace o úvěrech u nebankovních společností a o průběhu jejich splácení (jedná se o společnosti jako ŠkoFIN, Cofidis, Home Credit, Essox, Provident atd.) Záznamy se v něm uchovávají po celou dobu splácení a ještě 4 roky po jeho skončení.

Kdy poradí: pokud jste měli auto na splátky nebo na leasing, koupili si nějaké zboží na splátky, měli jste nějakou nebankovní půjčku, mikro půjčku, půjčku před výplatou apod.

Kde hledat: na adrese cncb.cz nebo kolikmam.cz

Cena za výpis: elektronický výpis 100 Kč, papírový 200 Kč

Tip: Je možné požádat o společný výpis z Bankovního i Nebankovního registru za 180 Kč, papírové verze vyjde na 300 Kč

Registr platebních informací (REPi)

Eviduje informace o platbách za služby poskytovatelů energií a informace o splátkách úvěrů u poskytovatelů mikropůjček a půjček před výplatou. Záznamy se v něm uchovávají po celou dobu splácení a ještě 4 roky po jeho skončení.

Kdy poradí: pokud jste si brali mikropůjčku nebo řešíte platby za energie.

Kde hledat: na adrese repi.cz nebo kolikmam.cz

Cena za výpis: elektronický výpis 100 Kč, papírový 200 Kč

SOLUS (Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům)

Sdružuje banky a nebankovní společnosti, stavební spořitelny, distributory energií a mobilní operátory. Negativní registr SOLUS eviduje občany, kteří neplní své závazky. Nabízí službu NejsemDlužník.cz, která poskytuje informace nejen ze SOLUSu, ale i Centrální evidence exekucí a Insolvenčního rejstříku. Díky němu můžete prokázat bezproblémovou platební historii i platební morálku.

Kdy poradí: pokud jste měli nějaký nákup na splátky nebo nebankovní půjčku, při pohledávce v platbách za mobilní telefon, pevnou linku, kabelovou televizi, internet, elektřinu, plyn apod.

Kde hledat: solus.cz a NejsemDlužník.cz

Cena za výpis: v aplikaci SOLUS 149 Kč za první výpis a 30 Kč za každý další, na NejsemDlužník.cz zaplatíte 200 Kč za komplexní výpis

Centrální evidence exekucí (CEE)

Je provozována Exekutorskou komorou ČR a eviduje všechny aktivní (neukončené) exekuce. Pozor! Nejsou v ní úplně všechny exekuce – neobsahuje např. exekuce vedené orgány státní správy a samosprávy, finančními orgány či zdravotními pojišťovnami.

Kdy poradí: když chcete zjistit, že někdo nezneužil vaše osobní údaje (např. při ztrátě nebo krádeži občanského průkazu, pasu nebo řidičského průkazu). Pokud si nejste jistí splacením starších dluhů, často se stěhujete nebo nežijete v místě trvalého bydliště.

Kde hledat: ceecr.cz nebo přes Czech Point na České poště

Cena za výpis: po bezplatné registraci na webu ceecr.cz je cena za vyhledání 60 Kč (bez ohledu na počet stran). Přes CzechPoint stojí výpis 50 Kč za jednu stránku.

Seniorka chtěla bohatě obdarovat rodinu. Místo toho zažívá peklo!

Video
Video se připravuje ...

Chtěla bohatě obdarovat rodinu. Místo toho zažívá peklo! Karel Janeček, Blesk