Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Samoživitelka Lenka vychovává syna autistu a dceru po operaci: Problém s bytem i předsudky

Autor: Nikola Forejtová - 
27. dubna 2021
05:20

Samoživitelé v Česku se musejí otáčet. Většina z nich je nyní doma s dětmi na ošetřovném, které dělá 80 procent z výplaty. Pro takové rodiny ale může být každá koruna dobrou, a tak se ozývají neziskové organizace s nabídkou materiální pomoci. Tu přijala i Lenka, která se nyní stará sama o dvě děti. Blesk Zprávám se svěřila se strastmi života v době koronaviru, ale i s tím, jak se musí jako osamocený rodič vyrovnávat s předsudky. 

Koronakrize tvrdě udeřila na většinu domácností v Česku. Hluboko do kapsy a na pokraji sil přitom nejsou už jen nejchudší rodiny, ale i tací, kteří žili před krizí v poměrně dobré situaci. Patří k nim i samoživitelé, kteří dokázali vycházet s časem i penězi, nyní jsou ale zavření doma s dětmi. 

„Největší nárůst žadatelek o materiální pomoc pozorujeme od podzimu. Dá se říct, že počet přihlašovacích formulářů, které zájemkyně vyplňují na našem webu, se navýšil o 100 procent. Do projektu se nyní hlásí i ženy, které roli samoživitelky dosud celkem zvládaly, ale pak buď přišly o práci, o brigádu nebo zůstaly kvůli dětem na ošetřovačce, a tím pádem se jim snížil příjem,“ komentují dopad krize na samoživitelky zakladatelky projektu Fandi mámám Žaneta Slámová a Petra Květová Pšeničná.

Fandi mámám je jednou z organizací, které pomáhají lidem překonat jejich tíživou situaci materiální pomocí. Shání tak například potravinové balíky, drogerii, školní pomůcky, ale i odborné poradenství. Do projektu se v roce 2017 přihlásila i samoživitelka Lenka, která se nyní popasovává s lockdowným životem, ale i s předsudky, jak se svěřila Blesk Zprávám. 

Pro nájemce hrozbou, pro děti i ajťákem 

Lenka vychovává sama dvě děti. Autistického syna a dceru, která je čerstvě po operaci nohou a nezvládne chodit do schodů. Kromě toho, že je tak nyní Lenka na ošetřovném, se musí starat o zdravotní stav svých dětí, ale musí řešit i jejich vzdělávání a počínající problém s nedostatečným bydlením.

„Během krize se u nás hodně věcí změnilo. Musela jsem pořídit techniku a učení je strašně nekomfortní, protože v jedné místnosti na sebe děti pokřikují. Navíc musím tisknout materiály na výuku, musím řešit výpadky připojení, daleko více musím řešit jídlo. Prostě se z vás ze dne na den stane i ajťák,“ svěřuje se Blesk Zprávám.

Lenka se navíc obává toho, co ji čeká, až se vrátí do práce. Zmiňuje totiž, že se setkala i s tím, že když se někdo vrátil po třech měsících do práce, vyhodili jej. Nezaměstnanost podle ministerstva práce a sociálních věcí opravdu stoupla. Od ledna se drží na 4,3 %, jak informovala mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

„K 28. 2. 2021 evidoval Úřad práce ČR celkem 311 463 uchazečů o zaměstnání. To je o 2 604 více než v lednu a o 84 094 osob více než před rokem. Vzrostl ale počet volných pracovních míst,“ dodává mluvčí.

Dům bez výtahu a dcera v náručí

Lence dělá nyní vrásky i krize bydlení. V současnosti totiž žije v malém bytě 1+1, přičemž prostory začínají být kvůli synovým potřebám nedostatečné. Navíc není v domě výtah, takže musí Lenka nyní nosit svou dceru po operaci v náručí. 

Sehnat nový podnájem ale není hračkou, konstatovala Lenka. „Potkávala sem se s tím, že majitelé bytu vidí samoživitelku jako hrozbu a budoucího neplatiče,“ míní. „Bohužel je to běžné, především v bytové politice. Řeším tu situaci pořád, pořád se setkávám s odmítáním,“ doplňuje s tím, že sehnala byt až s pomocí organizací, které jí zajistily podporované bydlení.

Samoživitelka nicméně drží hlavu vzhůru a radí jiným maminkám, ale i tatínkům, aby se především nebáli se obrátit na pomoc. „Organizace dokážou pomoc. Poté, co pomohli mně, jsem se pro ně přihlásila jako dobrovolník a dělám delegátku pro Prahu. Vím, že je to užitečné. Vím také, že je těžké o svém životě mluvit, ale pokud se neozvete, nikdo vám nepomůže. Nejde to jinak. Pak ale večer padnete a říkáte si, proč jsem to neudělal dříve,“ myslí si Lenka, která nyní nechápe, proč se neozvala už v době, kdy začala žít z ruky do úst. 

Fandi mámám pak disponuje i aplikací FandiMat, kam mohou samoživitelé - ale i další lidé v nouzi - zasílat své příběhy a žádosti o pomoc. Podle zakladatelek se organizace vyjma materiální pomoci snaží pomoci i v tom, aby ze samoživitelů spadly ony předsudkové nálepky.

MPSV: Přispíváme i na roušky

Neziskovky nicméně nejsou jediným stéblem záchrany. Jistou pomoc zajišťuje i stát. „Úřad ČR nabízí pomocnou ruku všem, kteří se ocitli ve složité životní situaci. Mimo jiné prostřednictvím dávek pomoci v hmotné nouzi, mezi které patří dávky MOP a také MOP COVID – 19,“ zmiňuje Beránková. 

Mimořádná okamžitá pomoc, přesněji MOP COVID-19, spadá do kategorie příspěvků, které jsou v tomto ohledu poskytovány okamžitě a bez prodlení. Jedná se o finanční podporu těch rodin, které jsou prokazatelně zasaženy pandemií a nemají tak na základní životní potřeby. 

Tato speciální pomoc může být využita i na nákup roušek a respirátorů. „Nutné je, aby lidé, kteří potřebují při tomto výdaji podpořit, požádali o tuto dávku Úřad práce ČR. V rámci poskytování dávky MOP COVID-19 se uznává na náklady na ochranné prostředky dýchacích cest částka ve výši 500 Kč na osobu na jeden měsíc,“ píše se na informačním webu.

Video  Samoživitelce Kateřině z Karvinska expartner po rozchodu údajně podpálil auto. 
Video se připravuje ...

Má to ale háček, kromě toho že se může vyplacení opozdit kvůli případným chybám v žádosti, je podle Lenky velkou chybou i spousta administrativy a byrokracie. „Připadám si jako slepička, co šla kohoutkovi pro vodu (...) Běháte po úřadě a až pak zjistíte, že na to třeba vůbec nemáte nárok,“ míní. 

Nutno podotknout, že zrovna speciální MOP lze zařídit po internetu. Musíte ale doložit výpis z banky všech členů domácnosti, účty za energie i nájem apod. Odbor následně vyhodnotí, zdali jste krizí opravdu zasaženi, a přihlíží i na částku na účtě - zde ale počítá s rezervou i nezbytnými financemi na život. Dodáme také, že o tento speciální MOP můžete žádat i v případě, že již některé dávky pobíráte. 

Podle Beránkové si zatím o mimořádný okamžitý příspěvek zažádalo 19 523 osob, přičemž od října je v tomto čísle 7 832 lidí, kteří žádali o MOP COVID. 

Video se připravuje ...
Další videa