Pravidelné investování je moderní a velmi efektivní formou, jak nakumulovat zajímavý obnos. Když si budete odkládat tři stovky měsíčně, milionář z vás sice nebude, ale spokojený majitel komfortního značkového stanu určitě. Už za rok. Pětistovka každý měsíc – a za tři roky si koupíte opravdu vymazlený iPhone. Budete-li investovat měsíc co měsíc tisícovku, za šest let dáte dohromady dost peněz, abyste si mohli pořídit třeba starší Mini Cooper. Sice bude mít už trochu „nalítáno“, ale bude jenom váš.

Jenže já nemám z čeho investovat

Vážně? Chodíte každý den na oběd mimo firmu? Když si třikrát za měsíc doma sbalíte jídlo do krabičky, jsou to právě ty tři stovky, které můžete investovat do podílových fondů. Uděláte-li to každý druhý den, deset obědů měsíčně dá dohromady nejméně tisícovku. Jestli vám namazaná houska nepřipadá dostatečně cool, měli byste vědět, že například v bohatém Švýcarsku jsou kolem oběda lavičky v ulicích měst obsazené lidmi, kteří jedí sendvič. A třeba Londýňané to mají úplně stejně. Co neprojedí, mohou investovat. A dělají to. Jak ukázal průzkum PricewaterhouseCoopers, mladí investoři jsou stále významnější – do roku 2020 bude generace Y, tedy dvacátníci a třicátníci, kontrolovat více než polovinu investovatelného majetku.

Když já se k tomu prostě nedonutím…

Ale jo. Nejdůležitější je udělat první krok – začít. Doby, kdy jste se kvůli tomu museli táhnout do pobočky banky, jsou dávno pryč. Začít investovat třeba online je dnes zcela běžné a zabere to jen chvilku. A pak budete také online moct sledovat, jak vám a) přiskakují pravidelně investované částky, b) roste celková investovaná částka i její zhodnocení. Budete překvapení, jak je to jednoduché.

To dáte!

My lidé jsme z valné většiny nastavení tak, že neradi děláme věci, které bychom dělat měli. Prostě ty nudně rozumné. Suché argumenty nás prostě nenastartují. Mozek ovšem slyší na konkrétní motivační cíle, ty ho probudí k akci, protože je super se na něco těšit. A taky proto, že člověk je tvor soutěživý. Když zrovna nemá, s kým by změřil síly, zkusí to sám se sebou: „Luxusní dovolená na Ibize za čtyři roky? Ojetý Mini Cooper za pět? To dám!“ A taky že jo! Pusťte se do toho na www.csas.cz/pravidelneinvestovani

Pozn.: Měsíční investice ve výši „viz výše“ do dynamického smíšeného fondu s průměrným ročním zhodnocením 3,6 % (nutné uvést: Investování do podílových fondů v sobě zahrnuje riziko kolísání aktuální hodnoty investované částky a výnosů z ní, přičemž není zaručena návratnost investované částky. 

Advertisement