Přestože se ČMSS stejně jako ostatní bankovní domy v ČR a ve světě potýká s negativním dopadem nízkých úrokových sazeb, dokázala v loňském roce zvýšit objem poskytnutých úvěrů o 7 procent. Pro ČMSS byl rok 2015 nejúspěšnějším rokem od roku 2011 v oblasti tržního podílu, který výrazně navýšila a potvrdila tak svou pozici největší domácí stavební spořitelny. „U nových smluv o stavebním spoření jsme přesáhli hranici 40% tržního podílu, což je nejlepší výsledek za poslední čtyři roky. Podle výše cílové částky náš tržní podíl vzrostl dokonce na 50 %,“ komentoval výsledky místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Stavební spoření je podle respondentů vhodné především pro spoření na bydlení, pro získání úvěru na rekonstrukci nebo pro získání úvěru na pořízení bydlení.
Autor: ČMSS

A právě ve výši objemu cílové částky zaznamenala ČMSS další úspěch. Podle objemu uzavřené cílové částky patří spořitelně polovina trhu, což značí největší tržní podíl od roku 1993. Vedle těchto úspěchů došlo bohužel k poklesu nových smluv, který byl ale naprosto očekávaný. Hlavní roli v meziročním poklesu hrají mimořádné vlivy jako rozhodování opatrovnických soudů o ukončení dětských smluv nebo silnější kampaně na podporu spoření v roce 2014.

Vedle toho ale lidé stále vyhledávají stavební spoření jako atraktivní produkt. V nejistých dobách se lidé často uchylují k bezpečným produktům a garantovaným položkám, což stavební spoření bezesporu je. To také vyplývá z průzkumu společnosti IBRS, který tvrdí, že více než tři čtvrtiny obyvatel ČR považují stavební spoření za bezpečný a důvěryhodný produkt. Proto jeho obliba stále roste.

V roce 2016 by spořitelna chtěla navýšit počet nově uzavřených smluv odhadem do 10 %. V oblasti úvěrů si ČMSS stanovila ambiciózní cíl a dosáhnout stejného úspěchu jako v loňském roce.