MADRID (Španělsko)

Madrid
Autor: CK BlueStyle
Hlavní město Španělska osloví milovníky kultury, památek i moderní architektury. Při eurovíkendu v Madridu můžete navštívit světoznámou obrazárnu, královský palác obklopený mnoha parky, archeologické muzeum nebo staré město s řemeslnými krámky a hospůdkami. Do Madridu se jezdí kvůli atmosféře. Pozor, je nakažlivá! Pokud chcete ochutnat španělské speciality, zajděte si do některého z tappas barů a v restauraci si objednejte tradiční rýžový pokrm paellu s mořskými plody.

Nenechte si ujít:

* Královský palác Palacio Real – sídlo královské rodiny

* Plaza Mayor – náměstí z 16. století

* Muzeum Prado, Muzeum královny Sofie a * Thyssen – najdete tu díla nejvýznamnějších evropských umělců, všechna muzea se nachází v jedné ulici

* Puerta del Sol – od tohoto místa se rozbíhají ulice do několika stran k významným památkám

* Nákupy ve španělských  obchodech Mango a Zara

Tip na zájezd: 27. 3. na 4 dny, letecky, hotel *** se snídaní, cena: od 12 890, Blue Style. Možnost přiobjednat si výlety s anglicky mluvícím průvodcem.

ŘÍM (Itálie)

Řím
Autor: CK BlueStyle
Město se starobylým historickým centrem je zapsané na listě Světového dědictví UNESCO. Potřebujete ještě další důvod, proč se tam podívat? Památek je tu skutečně požehnaně – od starověkého paláce Pantheon, antických  sloupů a  oblouků,  Diokleciánových lázní, slavného Kolosea až po fontánu di Trevi.  Určitě si s sebou nezapomeňte vzít foťák a pohodlné boty. V Římě jste letecky za necelé dvě hodiny, a když už tam budete, nechte si alespoň půl den na návštěvu Vatikánu a proslavené Sixtinské kaple. Vychutnat si tu můžete pravé italské těstoviny, pizzu a výbornou kávu, kterou tu servírují na každém rohu.

Nenechte si ujít:

* Koloseum – symbol města, konaly se zde gladiátorské hry i zápasy otroků se zvířaty

* Fontána di Trevi (objevila se ve filmu La Dolce Vita od Felliniho)

* Vatikán

* Forum Romanum – antické ruiny, římští císařové tu  nechávali stavět mramorové chrámy, stál tu soudní dvůr a tržnice

* Procházku podél řeky Tibery

* Zmrzlinářství Giolitti, kde mají na 100 druhů zmrzliny

Tip na zájezd: 27. 3. na 4 dny, letecky,  hotel *** se snídaní, cena: od 12 090 Kč, Blue Style

PETROHRAD (Rusko)

Petrohrad
Autor: CK BlueStyle
Petrohrad, neboli Pitěr, jak mu místní říkají, prošel bujnou historií. Byl založen v roce 1703 ruským carem Petrem I. jako nové hlavní město Ruska. Díky jeho velkolepé architektuře, věžím, vodním kanálům a palácům se mu brzy začalo přezdívat »Benátky severu«. Jaro je ideálním časem na jeho návštěvu. Jestli vás při toulkách městem slunce dostatečně nezahřeje, zkuste si dát štamprli pravé ruské vodky. Nejraději ji tu zajídají pirožky plněnými masem a zelím. Další místní specialitou je šašlik, kořeněné maso na rožni původem z kavkazských zemí, které se podává s cibulí, kečupem, hořčicí a chlebem.

Nenechte si ujít:

* Památník Petra Velkého

* Zimní palác

* Něvský prospekt – hlavní, nejrušnější ulice

* Petropavlovskou pevnost

* Křižník Aurora - patří k nejznámějším válečným lodím v historii, dnes je v ní petrohradské muzeum

* Petrodvorec - carský palác označovaný za ruské Versailles

* Katedrálu sv. Izáka

Tip na zájezd: 27. 3. na 4 dny, letecky,  hotel *** se snídaní, cena: od 17 190 Kč, Blue Style

Kde je nejdráž?

Výlety do některých destinací se můžou výrazně prodražit především kvůli cenám ubytování. Průzkum hotelového vyhledávače trivago.cz ukázal, že vůbec nejdražší přenocování nabízejí hoteliéři v Ženevě, Benátkách a Londýně. Tam zaplatili turisté v minulém roce za noc v dvoulůžkovém pokoji v průměru 5329 Kč.

V žebříčku nejdražších evropských  metropolí vede jednoznačně Ženeva. V letošním březnu tu turisté zaplatí kolem 7581 Kč za pokoj. Na prvních příčkách seznamu nejdražších měst se vedle Ženevy pravidelně střídají Londýn (5118 Kč v březnu) a italské Benátky (4488 Kč v březnu). Hned za nimi je v tabulce Paříž, Stockholm a Oslo.

Fotogalerie
6 fotografií