Mnoho lidí má na dovolené při plavání v moří strach, že se ve vodě potká s žralokem či jiným nebezpečným tvorem, který dokáže člověku ublížit či ho smrtelně zranit. Americký potápěč Alex Pikul se před časem se svými sedmi kolegy vydal k pobřeží egyptského letoviska Sharm el-Sheikh.

Potápeči zůstaly jen modřiny

Ve vodě se potápěči potýkali s nečekaným silným proudem, museli tak změnit směr ponoru. V hloubce několik metrů muži zažili velmi nepříjemný zážitek. Nikdo z nich netušil, že plavou nad vajíčky doposud nenarozených mláďat. To ale věděl rybí samec, který se ochranářsky vydal k potápěčům a začal vajíčka chránit.

Pikul se podivné ryby lekl a plaval rychle za ostatními, když v tom se mu ostenec zakousl do nohy. Pro The Sun potápěč před časem přiznal, že naštěstí neutrpěl žádné vážné zranění. „Po tom kousnutí mi na noze zůstala modřinka a šrám po obtiskách zubů, což bylo vlastně docela vtipné,“ přiznal s úsměvem muž.

Mláďata chrání zuby nehty

Právě zuby, která velmi připomínají lidský chrup, jsou poznávacím znamením, že se jedná o ostence. Tito životčichové jsou známé hlavně tím, že se v moři chovají velmi teritoriálně a pokud dochází k ohrožení jejich mláďat, jsou velmi agresivní. Díky tvrdým a pevným zubům mohou ryby zaútočit v případě potřeby na mořské ježky či kraby.

Ostenec se objevuje primárně v tropických a subtropických oblastech, takže se může stát, že na zvláštního tvora narazíte i během vaší letní dovolené. Většinou se jedná o plachý druh, pokud jsou ale potěr tohoto zástupce mořské říše ohrožena, nebojí se jak samice, tak samec zaútočit.

Někteří rybáři dokonce ostence označují za kulinářskou lahůdku, problém je však s lovem. Ostenci jsou totiž schopní zuby zničit návnadu či síť.

Video
Video se připravuje ...

Děsivý útok žraloka zachycen na kameru: Oběť neuposlechla varování! Instagram

Fotogalerie
5 fotografií