Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fotografie zašlé slávy SSSR: Zchátralý plavečák, polorozpadlé lázně i sovětská sci-fi

/
  • Nová fotografická kniha představuje relikty Sovětského svazu.
    18. října 2022 ● 16:48

    V knize Opuštěný Sovětský svaz přinesl fotograf Terence Abela snímky kdysi navštěvovaných budov, které pomalu mizejí pod náporem živlů a přírody.  Snímky zachycují stav opuštěného plaveckého bazénu, lázní nebo města duchů, kde všude to za éry komunistického Sovětského svazu kypělo životem.

    Desítky někdy až strašidelně působících fotografií nepoužívaných a chátrajících budov nacházejících se porůznu na území bývalého SSSR nalezne zájemce v knize Opuštěný Sovětský svaz. Místa zašlé slávy, kde fotograf Terence Abela své snímky vytvořil, jsou k nalezení na území dnešního Ruska, Lotyšska, Ukrajiny nebo Arménie.

    Video
    Video se připravuje ...

    Mrazivé záběry z Kyjeva Reuters

    Některé z lokalit byly opuštěny ještě v 80. letech, další po roce 1991, v roce konce sovětského impéria, jiné byly v provozu i v novém tisíciletí. Nakonec však nejen plavecký stadion a lázně ale i utajené výzkumné centrum nebo město duchů Pripjať byly definitivně ponechány svému osudu.

  • 1.

    Město duchů

    Ukrajinské město Pripjať je pro fotografy „vděčné“ místo. Nachází se jen 3 kilometry od Černobylu, nechvalně proslulé jaderné elektrárny, jejíž havárie v roce 1986 zamořila radioaktivním spadem široké okolí. Město bylo vybudováno speciálně pro zaměstnance elektrárny a jejich rodiny, dnes už je ovšem oblíbené jen mezi turisty, kteří podobná „zakázaná“ a neobvyklá místa rádi navštěvují.

    V roce 1986 měl být při příležitosti komunistických oslav „Prvního máje“ v Pripjati oficiálně otevřen nově vybudovaný zábavní park. K tomu ale nikdy nedošlo, havárie elektrárny byla o pár dní rychlejší. Aby však úřady obyvatele od nečekaných událostí v elektrárně rozptýlily, už den po tragédii park návštěvníkům „pootevřely“ a nechali lidi v areálu vesele juchat. Teprve s vyhlášením evakuace města pár dní nato se brány parku trvale uzavřely. Veškerou nepřízní počasí poznamenaná a travou zarostlá pouťová autíčka a další vybavení v zábavní parku zůstaly až do dnešních dnů.

    Pripjať, město duchů u Černobylu
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Ponurá městská romantika

    Pripjaťského sportovního areálu s velkým plaveckým bazénem a hřišti na basketbal se ovšem evakuace netýkala. Fungoval až do roku 1998, kdy ho přece jen nakonec zdravotní inspekce nechala zavřít. Kdysi oblíbený plavecký bazén se pomalu rozpadá. K dojmu pochmurné městské romantiky přispívá i to, že se v jeho prostorách nikde nepovalují žádné odpadky a zdi nezdobí jediné graffiti. Vidět jsou jen sutiny, rozklad a prach.  

    Plavecký bazén v Pripjati fungoval až do roku 1998.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Místo univerzity fontána a sklep

    Jiný příběh má rzí pokrytá železná fontána v arménském městě Gjumri, jež byla součástí tamějšího univerzitního kampusu. Ten v roce 1988 srovnalo se zemí tragické zemětřesení o síle 6,8 stupně Richertovy škály – univerzitní vodní fontána jako jediná přírodní katastrofu přečkala. Univerzita na místě už nikdy nic nepostavila.

    Fontána na místě dnes už neexistujícího areálu univerzity
    Autor: Profimedia

    Ve sklepních prostorech zničené univerzity jsou ale dodnes k vidění obrazy Marxe, Engelse a francouzsko-arménského básníka a komunistického aktivisty Missaka Manouchiana.  

    Malovaní Marx a Engels ve sklepě neexistujícího univerzitního kampusu
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Sanatorium

    Jiná fotografie, pořízená také v Arménii, zachycuje pomalu se rozpadající a zarůstající areál sovětského sanatoria. I po jeho točitých schodech se hosté a pacienti procházeli naposledy v době kolapsu SSSR.

    Sanatorium sloužilo k léčené naposledy v roce 1991.
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Továrna z 18. století SSSR nepřežila

    To bývalá textilní továrna z 18. století ve městě Serpuchov nedaleko Moskvy fungovala ještě po roce 2010. S globální ekonomickou krizí ale lidé i odtud odešli a mohutná budova od té doby chátrá, obklopená betonovou zdí a hromadami nepoužitých palet. Na fasádě dodnes zůstal pozůstatek komunistické éry v podobě plastiky srpu a kladiva.

    Bývalá textilní továrna nepřežila teprve mezinárodní ekonomickou krizi.
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Sovětské sci-fi

    Jiný, tentokrát vědecko-technický relikt minulosti se nachází 40 kilometrů západně od Moskvy. Mnohametrová futuristicky vyhlížející soustava různě pospojovaných trubek a cívek sloužila k testování výkonnosti izolace před blesky. Tzv. Marxův generátor oficiálně není mimo provoz, naposledy se s ním ale pracovalo v roce 2014. Údajně dokáže vyprodukovat elektřinu o takovém napětí, jež překoná okamžitý výkon úplně všech ruských elektráren. Ovšem jen na 100 milisekund.     

    Sovětský generátor blesků byl naposledy vyzkoušen v roce 2014.
    Autor: Profimedia

  • 7.

    Místo lázní uprchlíci

    Jinou oblíbenou lokací pro turisty mající v oblibě dekadentní výjevy je gruzínské město Cchaltubo, přesněji řečeno jeho kdysi honosné lázně. Do jejích budov a k jejím termálním pramenům se s oblibou sjížděli komunističtí pohlaváři, sláva i těchto lázní však s pádem Svazu rychle pohasla. Dnes jsou prostory buď opuštěné, nebo přestavené na byty pro uprchlíky po prohrané gruzínsko-abcházské válce.  

    Ani lázně v Gruzii už nejsou, co bývaly.
    Autor: Profimedia

    Fotogalerie
    67 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

krapotkin: Hotel mi nevadí. Za ty ceny bych tam stejně nešel spát, natož když je za velkou louží.

(19. 10. 2022 13:48)

krapotkin: A co takhle paneláky v Chánově a v Janově.

(19. 10. 2022 13:46)

Petr Obrlík: Vsechny fotky z jednoho opuštěného města. Proc je opuštěné vsichni víme. Nic noveho.A ze by se bazen v Pripjati pouzival az do roku 1998 bych se moc divil.

(06. 12. 2021 05:29)

luppe: Bože, děláte jak kdyby to u nás nebylo. Stačí se koukat ŠVP ve Volyni. Bazén v Chomutově.......

(03. 12. 2021 20:16)

gabreta: Neblbni. To se nesmí říkat!!

(03. 12. 2021 20:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy