Pod městskou částí Longbridge, která se nachází na jihozápadě Birminghamu, leží komplex podzemních chodeb a šachet vedoucích do tajné fabriky, která je jedním z tajemství, jimiž se Velká Británie pyšní. Tunely jsou pozůstatky tajných plánů Lorda Austina, které měly posílit britskou vojenskou moc nad nacistickým Německem.

Desetitisíce muničních a dalších dělníků zde pracovaly na výrobě motorů Merlin, které se používaly do britských stíhaček Spitfire a Hawker Hurricane. Díky nim to se nakonec podařilo v roce 1940 znovu získat kontrolu nad britským vzdušným prostorem a vyhrát tak bitvu o Británii.

Po konci války se továrna vrátila k výrobě automobilů a tunely zůstaly opuštěny. Později v 60. letech se stala druhou největší fabrikou na světě a zaměstnávala okolo 250 tisíc dělníků. Po kolapsu společnosti MG Rover se část komplexu přestavěla, aby sloužila komerčním účelům. Na přelomu let 2007 a 2008 koupila továrnu čínská společnost Shanghai Automotive Industry Corporation (nyní SAIC Motor Corporation Limited).

Opuštěná zákoutí tajného strategického místa velké Británie nafotili městští průzkumní fotografové. Některé části šachet jsou již zatopeny vodou. Pod zemí se však stále ještě nachází staré průmyslové vybavení a kancelářský nábytek.

Fotogalerie
25 fotografií