Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ať raději odejde. Manžel chce Mayovou ušetřit ponížení, které chystají kolegové

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. května 2019
10:20

Manžel britské premiérky Theresy Mayové, bankéř Philip May, by uvítal, aby jeho žena skončila ve funkci, než aby musela čelit dalšímu ponížení. Podle britského listu The Sun ji dokonce vyzval, aby radši rezignovala a zachovala si důstojnost, pokud se jí nepodaří v parlamentu prosadit dohodu upravující podmínky odchodu Británie z Evropské unie.

Mayová je kvůli brexitu pod značným tlakem, už několik měsíců se přes poslance snaží „protlačit“ svou brexitovou dohodu, čelila už i hlasování o nedůvěře. Po její rezignaci volá nejen opozice, ale i její straníci. Konzervativci Mayové dokonce oznámili, že pokud sama z funkce neodejde, nebo nestanoví datum svého odchodu, 12. června ji odvolají.

Premiérčin manžel by ji rád tohoto ponížení ušetřil, prochází si s ní celé těžké období kolem brexitu. Británie měla původně EU opustit 29. března. Mayové se ale nepodařilo prosadit v parlamentu svou dohodu, nakonec musela žádat o odsun brexitu. Na mimořádném summitu se s představiteli 27 členských států EU na počátku dubna dohodla na flexibilním odkladu do 31. října.

Manžel to premiérce vysvětlí

Britové se v současnosti musí připravit na evropské volby, které se uskuteční 23. května. Potvrdil to faktický zástupce premiérky David Lidington. Uznal, že vládě se nepodařilo včas prosadit dohodu s EU o podmínkách brexitu, dodal však, že nově zvolení britští zástupci budou vyzváni, aby se neujali funkce.

„Riskuje totální ponížení, premiérka je v koncích,“ sdělil reportérům listu The Sun jeden z ministrů. „Myslím, že jí to Philip vysvětlí, že jí nalije whisky, posadí ji na gauč a řekne jí, že nadešel čas na odchod. Podle mě jí řekne, že to nemá zapotřebí ani ona, ani celá strana,“ prohlásil ministr.

Mayová čelí ultimátu

Politický korespondent Daniel Hewitt napsal na svém twitteru, že Mayová pravděpodobně datum své rezignace oznámí už tento týden ve čtvrtek. Svou domněnku založil na tvrzení členů Výboru 1922 uvnitř Konzervativní strany, v jejímž čele Mayová stojí. „Členové Výboru 1922 mi oznámili, že čtvrtek je pro Mayovou dnem D. Je to její poslední šance, chtějí znát datum jejího odchodu, pokud tak neučiní, nebo nabídne nějakou výmluvu, sesadí ji oni sami,“ uvedl Hewitt ve svém příspěvku.

Zobrazit celou diskusi