Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tvrdý brexit Zeman nevidí fatálně. Mayová odmítla klíčovou podmínku lídra opozice

Aktualizováno -
17. ledna 2019
22:26
Autor: ČTK, ula - 
17. ledna 2019
19:50

Návrh dalšího postupu v otázce plánovaného odchodu Británie z Evropské unie představí premiérka Theresa Mayová britskému parlamentu příští pondělí. Potvrdila to Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně. V úterý 29. ledna mají o takzvaném plánu B poslanci celý den debatovat a následně i hlasovat. Mayová ve čtvrtek v dopise vzkázala lídrovi opozice Jeremymu Corbynovi, že v moci vlády není vyloučit odchod z EU bez dohody. K situaci se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Ten si nemyslí, že tvrdý brexit bude katastrofa.

Zástupci kabinetu Mayové se celý čtvrtek setkávali s kritiky zamítnuté rozvodové dohody, kterou připravili britští a unijní vyjednavači, ve snaze najít řešení, jež by mohla podpořit většina dolní komory parlamentu. Rozhovory probíhaly jednak v Downing Street přímo s premiérkou, samostatnou větev vládní operace mají podle všeho na starosti nejbližší spolupracovníci ministerské předsedkyně a ministr životního prostředí Michael Gove.

Mayová podle britských novinářů čelí těžké volbě. Buď může dál odmítat kompromis a usilovat o přízeň konzervativních rebelů a severoirských partnerů ze strany DUP, nebo „upřednostnit zemi před stranou“ a hledat brexitový plán, který by mohla podpořit i opozice. Druhá varianta ovšem s největší pravděpodobností představuje mírnější formu odchodu z EU, což by pro premiérku znamenalo výrazný konflikt s velkou skupinou euroskeptických poslanců její Konzervativní strany.

Corbyn u labouristů čelí kritice

O mnoho lépe na tom ve vztahu ke svým poslancům není ani lídr labouristů Corbyn, který se zatím odmítá s Mayovou setkat, protože vláda pro změnu nechce vyloučit možnost, že Británie z EU odejde bez dohody a že se tedy uskuteční takzvaný tvrdý brexit. Televize Sky News informovala, že Corbyn všem svým poslancům zaslal e-mail s výzvou, aby se vyhýbali kontaktu s vládou, dokud kabinet jeho požadavku nevyhoví. Na úřadu vlády nicméně ve čtvrtek odpoledne byli labourističtí poslanci Yvette Cooperová a Hilary Benn.

Jejich kolega Chuka Umunna řekl Sky News, že brexit „je nadřazený stranické politice“ a že se členy vlády bude i nadále ve styku s cílem zabránit neřízenému odchodu z EU. Televize také citovala labouristického poslance, který Corbynovu výzvu tvrdě kritizoval. „Je řada lidí, u kterých hledám rady ohledně toho s kým mluvit a s kým nemluvit. Jeremy Corbyn k nim nepatří,“ uvedla nejmenovaná osoba.

Na Corbynovu podmínku Mayová reagovala dopisem, v němž uvádí, že vláda nemůže jeho požadavek splnit. „Jsou dva způsoby, jak se brexitu bez dohody vyhnout: buď hlasovat pro dohodu..., nebo odvolat článek 50 (Lisabonské smlouvy) a zvrátit výsledek referenda. Mám za to, že zvrátit výsledek referenda by nebylo správné,“ napsala předsedkyně vlády. K možnosti odkladu data brexitu uvedla, že EU by podle ní členství Británie neprodloužila, jen aby umožnila další debaty na britské scéně.

Mayová: Nezbývá moc času

„Nezbývá mnoho času, než 29. března opustíme EU, takže cestu vpřed je potřeba nalézt rychle,“ vzkázala Mayová. V dopise vyjádřila zklamání nad tím, že Corbyn nepřijal nabídku k setkání, a uvedla, že by s ním ráda jeho návrhy probrala.

Zatím není jasné, zda čtvrteční jednání vedla k nějakým změnám v postoji Mayové. Její mluvčí odpoledne uvedla, že schůzky byly konstruktivní. Stejné slovo použil na Twitteru také konzervativní euroskeptik John Whittingdale. Mluvčí Mayové dodala, že premiérka bude nejspíše v následujících dnech po telefonu hovořit s lídry EU.

Zeman: Tvrdý brexit nebude katastrofa

Prezident Miloš Zeman si nemyslí, že případný odchod Velké Británie z Evropské unie bez vyjednané dohody bude katastrofa. Nepříjemnosti asi budou, řekl dnes v televizi Barrandov. Plně podporuje zákon, který pro případ takzvaného tvrdého brexitu připravila česká vláda. Očekává, že po vystoupeni Británie se sníží částka z EU pro Česko, protože v unijním rozpočtu bude chybět britský příspěvek.

„Nemyslím si, že to bude katastrofa, i když určité nepříjemnosti tam asi budou,“ řekl Zeman na otázku na dopady tvrdého brexitu. Mayová podle něj ve vyjednávání s EU nevystupuje příliš přesvědčivě.

Národním zájmem je podle Zemana ochrana českých exportérů a ochrana asi 100.000 českých občanů, kteří v Británii pracují nebo studují. Věří, že tito lidé nebudou ohroženi, ale musí se pro to něco dělat. „Plně podporuji vládní návrh zákona o bilaterálních vztazích s Británií, řekl.

V britských médiích byla před úterním hlasováním o brexitové dohodě nejrozšířenější teorie o tom, že premiérka bude i po prvotní porážce trvat na prosazení připravené dohody. Tyto spekulace v podstatě potvrdil generální prokurátor Geoffrey Cox, který v poslední den rozpravy Dolní sněmovny o dohodě prohlásil, že „se bude muset vrátit ve skoro stejné podobě se skoro stejným obsahem“.

Zobrazit celou diskusi