Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mayová se prý chystá na druhé referendum o brexitu. Hned se třemi možnostmi

Autor: Darina Jíchová - 
6. května 2019
14:00

Britská premiérka Theresa Mayová má před sebou další kolo vyjednávání s poslanci, přes které se snaží „protlačit“ svoji brexitovou dohodu upravující podobu odchodu Británie z Evropské unie. Pokud by tato jednání opět selhala, premiérka by podle deníku Daily Telegraph mohla začít zvažovat druhé referendum, kterému se až doteď vehementně bránila.

Mayová doufá, že se jí podaří v parlamentu prosadit její dohodu. Za každou cenu by se chtěla vyhnout dalšímu hlasování. Ani jednání s opoziční Labouristickou stranou ale nepřinesla alternativu, na kterou by byli všichni ochotni přistoupit.

Volba mezi dvěma možnostmi odchodu

Reportéři Daily Telegraphu na toto konto přinesli zprávu, že se Mayová sešla s ministry a dalšími politiky a rozebírala s nimi variantu uspořádání druhého referenda o brexitu.

Hlasování by Britům dávalo na vybranou, buď odejít z EU s dohodou, nebo bez dohody, či dokonce zůstat v Unii. Tisku informace potvrdil nejmenovaný vládní zdroj.

Zdroj dodal, že možnost referenda bude reálná jen v tom případě, že jednání s labouristy naplánovaná na toto úterý zcela selžou a že se na stranu nového hlasování přikloní i většina parlamentu. Nicméně zdroj z týmu Mayové tyto zvěsti popřel, podle něj „žádná debata o druhém referendu neproběhla“.

Brexit je odložen do října

Britové si v roce 2016 odhlasovali odchod z EU, pro který se vyslovilo 52 procent, pro setrvání v Unii bylo 48 procent obyvatel. V červnu to budou tři roky od referenda a Britové jsou stále nejednotní. Podle původního plánu měla Británie EU opustit 29. března, Mayové se ale nepodařilo prosadit „rozvodovou“ dohodu a musela zažádat o odklad.

Na mimořádném summitu EU v Bruselu se zástupci sedmadvacítky s premiérkou dohodli na flexibilním odkladu brexitu do 31. října s tím, že Británie bude moct odejít dříve, pokud schválí podobu dohody. Stále častěji se objevují spekulace, že napjatou situaci by mohlo vyřešit právě druhé referendum, to ale Mayová odmítá.

Zobrazit celou diskusi