Ať už chcete klidnou rodinnou dovolenou, chytat bronz na překrásné pláži, nebo strávit volno sportem, je Mallorca jedno z nejlepších míst v Evropě. „Není jen o odpočinku, je zde spousta historických míst a přírodních krás, které rozhodně stojí za to vidět,“ doporučuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style. „Zájezdy na Mallorku jsou oblíbené také mezi cykloturisty a golfisty,“ doplňuje Pátek. Ti sem navíc díky mírnému klimatu vyrážejí sportovat i v zimních měsících.

Pláže s bílým pískem

Mallorca má přes 260 pláží a řada z nich patří k těm nejkrásnějším v Evropě. Nejživější, se širokou nabídkou sportů a promenádami plnými barů, najdete poblíž hlavního města Palma nebo u letovisek S’Arenal a Magaluf. Na jiných místech ale narazíte na desítky kilometrů bílého písku, kde ani ve špičce není hlava na hlavě – na severu u města Alcudia (Platja de Muro) nebo na jihu u městečka Colonia de Sant Jordi (Es Trenc, Es Carbo). Celé východní pobřeží je pak poseto menšími plážemi a zálivy.

Bohatá historie

Evropa sice nemá pyramidy a faraony, ale na Mallorce najdete jejich obdobu. Místní tzv. talajotická kultura si už 1500 let před Kristem stavěla stupňovité stavby z obřích několikatunových kvádrů. Takových míst je tu několik stovek. Bližší historii, ve které se mísí španělská kultura s maurskou, pak můžete obdivovat v paláci Almudaina nebo katedrále La Seu v Palmě, středověké Alcudii nebo městě Sóller v údolí pomerančovníků.

Hory a venkov

Západ ostrova je skvělým místem pro výlety do hor Serra de Tramuntana. Asi nejznámější trasou pro pěší a běžce je několikadenní přechod hor, tzv. Cesta suchých kamenů (GR221), propojující ta nejkrásnější místa plná výhledů, jezer, horských vesniček a skrytých pláží.

Klášter La Trapa, horské vesnice Walldemossa, Deia, město Sóller či mys Formentor na trase stezky vás určitě ohromí. Dobrodružnější povahy musejí vyzkoušet projít soutěskou Torrent de Pareis, která ústí do moře na slavné pláži Sa Calobra. Plochá část ostrova, plná sadů a polí s typickými větrnými mlýny, zas uhrane cyklisty, kteří zde mohou využívat stovky kilometrů silniček a cyklostezek.

Klid, jeskyně a divoké pobřeží

Východ ostrova je známý svými menšími zátokami s jedněmi z nejkrásnějších pláží ostrova a také jeskyněmi Coves del Hams a Coves del Drac. I díky nim patří letoviska jako Cala Millor k nejpopulárnějším pro rodiny s dětmi. Ty si užijí i v místním Safari Parku, kde můžete vláčkem nebo s vlastním autem vjet přímo do výběhů exotických zvířat.

Česká stopa vede do Brandýsa

Habsburský arcivévoda Ludvík Salvátor vyrůstal v Brandýse nad Labem a měl panovat českým zemím. Osud ho ale zavál na Mallorku, kde se usídlil se svým kancléřem Vratislavem Výborným, plavil se na lodi Nixe kolem baleárských ostrovů a dělal podrobné biologické, geografické, historické a etnografické studie. Z nich těží znalosti o vlastní zemi Mallorčané dodnes.

Covidová pravidla

Před příletem musíte vyplnit formulář a dostanete QR kód. Cestující s bydlištěm v Praze se musí navíc prokázat negativním testem (PCR 72h, antigen 48h) či potvrzením o očkování nebo prodělání covid-19.

Před návratem do ČR musíte vyplnit příjezdový formulář a absolvovat test před odletem do ČR (PCR 72h, antigen 48h) a druhý nejdříve 5 dní po příletu (PCR). Až do jeho absolvování musíte zůstat v samoizolaci. Výjimku z testování mají plně očkovaní a ti, kteří covid-19 prodělali maximálně před 180 dny.

Fotogalerie
10 fotografií