Skupinu Čechů poslala cestovní kancelář Fischer do hotelu Alua Sun Doublemar na ostrově La Manga 2. srpna, přičemž už tehdy bylo jasné, že nákaza norovirem způsobujícím silné zvracení a průjem se tam objevila již 25. července. „Všichni místní odjeli, jen nás Čechy tam nechali a delegátka nám nic neřekla! Vyčetla nám mimo jiné, že si za to můžeme sami, že jsme prasata,“ popsala Blesku znechuceně jedna z účastnic zájezdu. Nákazou si podle ní prošel skoro každý. „Měli nám dát jiný hotel. Nahnali nás tam jako jehňata na porážku a jednoznačně ohrozili naše zdraví,“ uzavřela.

Cestovka se slovy mluvčího Jana Bazděka hájí tím, že u některých klientů se zažívací problémy sice objevily, nešlo je však spojit s konkrétním ohniskem. Za zkaženou dovolenou nicméně uznala slevu 390 Kč/den, v případě dětí 200 korun. S kompenzací ale ani jeden z klientů nesouhlasil.

Obrátili se proto na deník Blesk, v němž jim právníci poradili, jak postupovat. Dovolenkáři tedy podali reklamaci a cestovka najednou otočila! „Šetření neprokázalo, že by původcem nákazy byl přímo hotel a jeho služby. To ale samozřejmě nic nemění na tom, že tato událost bohužel negativně ovlivnila průběh dovolené našich klientů. Po zohlednění všech skutečností jsme vyčíslili kompenzaci na dvacet procent z ceny zájezdu,“ potvrdil Bezděk.

Smířili se

Skupina Čechů se s nově přiznanou náhradou smířila. „Podle právníka, který má na starosti cestování, se mělo jednat o vyšší částku. Ale i toto odškodnění přijmeme. Je to lepší než nic,“ řekla Blesku Iva (53) z Prahy, která si nákazou ve Španělsku prošla také. Za týden dovolené pro pět lidí zaplatila cestovce 120 tisíc korun.

VIDEO: Jak vypadaly dovolené před rokem 1989?

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadaly dovolené před rokem 1989? Videohub

Fotogalerie
14 fotografií