Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V březnu byla v Egyptě, teď se tam vrátila zas: Problémy na letišti, roušky pod bradou a jídlo sami, srovnává Markéta (41)

Autor: lc - 
4. července 2021
17:43

České dovolenkáře vyděsila zpráva, že by se mezi takzvané černé země s extrémní mírou rizika nákazy mohl kromě Tuniska zařadit i tolik oblíbený Egypt. Po čtvrtečním jednání vlády však zatím zůstává v kategorii tmavě červených zemí s velmi vysokým rizikem. Z dovolené v egyptské Hurghadě se právě vrátila Markéta (41) z Prahy, která  pro Blesk.cz popsala, jak aktuálně vypadají tamní bezpečnostní opatření.

Markéta na konci června vyjela na dovolenou se synem, letos už šlo o její druhou cestu do letoviska Hurghada. Poprvé byla v březnu, takže si velmi dobře všímala rozdílů v bezpečnostních opatřeních proti covidu.

Problémy na letišti

Protože zatím nemá dvě dávky očkování, nechala si před odletem udělat PCR test, který nesměl být starší než 72 hodin. „Na certifikátu však nebyl uvedený přesný čas provedení testu, takže certifikát byl v podstatě k ničemu. Naštěstí to zachránil certifikát stažený z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR,  kde všechny vaše testy evidují, protože tam čas uvedený byl,“ popisuje dramatičtější chvíle Markéta.

Podobný problém podle ní měli i další cestující. „Ti, kteří taky neměli napsaný čas na certifikátu pro vycestování a nestáhli si potvrzení z UZIS, měli na letišti problém, protože jim certifikát nebyl uznán a narychlo si museli udělat na letišti aspoň antigen. Já měla pro jistotu vytištěné i potvrzení o první dávce očkování, protože SmartWings pro vstup na palubu letadla uznával i ten (22 dní po 1. dávce),“ popisuje cestovatelka.

Roušky pod bradou

Oproti březnu je podle ní výrazně cítit, že opatření proti covidu se rozvolnilo.  „V Egyptě už je znát postupné rozvolňování pravidel či spíše jakási únava z nich, a tak sice personál v hotelu roušky stále nosí, ale většina jen pod nosem nebo klidně i jen tak pod bradou,“ vysvětluje Markéta, která dovolenou strávila v pětihvězdičkovém hotelu.

Zatímco před třemi měsíci všem v hotelu měřili hned po příjezdu teplotu a stejně tak při každém vstupu do hlavní jídelny, teď podle turistky teplotu kontrolovali spíš náhodně. „Už jen asi 3krát za pobyt, místo 3krát denně.“

Jídlo si hosté berou sami

„V hotelu už také opustili od servírování bufetu hostům a hosté si jídlo nandávali sami. Sice je všude v hotelu upozornění ohledně bezpečnosti kvůli covidu, všude je desinfekce, ale v podstatě se tím už nikdo neřídí a ani desinfekci nepoužívá," popisuje.

Stejná situace je i v prostředcích veřejné dopravy a ve vnitřních prostorách. „Třeba v obchodě je stále povinnost nosit roušky, ale i zde je vidět, oproti březnu, že to již prakticky nikdo nedodržuje a prakticky ani nikdo nevyžaduje. Jediné, kde po nás opravdu roušky vyžadovali, bylo při vstupu do kostela v Hurghadě, do mešity se kvůli covidu turisté nepouští.“

Pro hotely v Egyptě stále platí pravidlo obsazenosti z max 50 %.  „Zda bylo toto pravidlo i v našem hotelu, o tom dost pochybuji, hlavně v týdnu od 21. června si myslím, že byl hotel obsazený i víc než z 50 %,“ popisuje dále.

Test plného autobusu za 15 minut

Další testování turistku se synem čekalo před odletem domů do Česka. „Cestovní kancelář má testování na klinice v Hurghadě opravdu zvládnuté, a tak celá akce od odjezdu z hotelu po návrat zabere sotva hodinu a půl. Děti v Hurghadě testují jen stěrem z jazyka, což jistě mnoho rodičů i dětí ocení. Otestování celého autobusu trvalo asi 15 minut. Na test v Hurghadě přispívá CK, platí se jen 25USD a v ČR jsou testy zdarma, takže to jde,“ popisuje turistka, která poté byla doma v pětidenní karanténě, kterou ukončila opět PCR testem.

Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

user ( 4. července 2021 21:19 )

PR článek cestovní kanceláře. Prvně, jiný než 5*hotel v Egyptě nepřipadá v úvahu, dále obsazenost je hlidana Egypstkou vládou a nedodržení se trestá okamžitým uzavřením hotelu. Takže informace o ničem. Pořád platí, že nedodržovani pravidel v restauraci či v obchodech se rovná vysokému ryziku nákazy a hospitalizaci v místní nemocnicei a to by žádný Evropan opravdu zažít nechtěl. Navíc náklady spojené s Covidem a karantenou v Egyptě nejsou standartni součástí Cestovního pojištění a tak se člověk musí připravit na cca 50$ na den plus nové letenky.

oldnavy ( 4. července 2021 19:47 )

Pravě jsme se vratili z Hurgady a mohu jen dodat ,že tento článek se nezadládá na pravdě.Já mohu sdělit ,že jsme žádné problémy neměli ,vše funfovalo jak mělo.Hotely mají licenci na 50% obsazenosti a to ne všechny.Pokud hotel nesplnil požadované parametry tak licenci nedostal.Názor si musí udělat každý sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa