Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

„Pokud nejste očkovaní, máte problém.“ Přední lékař přišel s mrazivým varováním kvůli deltě

Autor: Darina Jíchová - 
2. července 2021
05:00

Šéf americké zdravotnické služby Vivek Murthy přišel s černým scénářem pro situaci, kdy se ve Spojených státech stane dominantní nebezpečná a nakažlivější forma covidu-19 varianta delta, dříve označovaná jako indická mutace. „Pokud nejste očkovaní, máte problém,“ prohlásil Murthy, budoucí mutace koronaviru by podle něj mohly být rezistentní vůči vakcínám, uvedl list Daily Mail.

Mnozí Američané stále váhají, zda se nechat očkovat, nebo ne. Podle Murthyho takové váhání není na místě, zvláště když se mezi lidmi šíří varianta delta. „Je to vážná hrozba, data jasně ukázala, jak rychle se šíří mezi neočkovanými lidmi,“ komentoval lékař pro stanici CNN. Murthy následně vyzval Američany, aby se nechali očkovat, zdůraznil, že pokud ještě lidé nebyli na vakcíně, měli by nosit roušky.

Současné vakcíny Murthy považuje za účinné proti všem známým mutacím, varoval však, že se svět může dostat do situace, kdy budoucí formy viru budou schopné obranným látkám odolat. Analytici Daily Mailu na základě Murthyho varování uvedli, že tisíce neočkovaných Američanů by mohly zemřít, pokud se alespoň polovina z těch, kteří ještě nebyli na vakcíně, nedá očkovat.

Dobré zprávy pro očkované

„Dobrá zpráva je, že pokud je člověk plně očkovaný a má už dva týdny od druhé dávky, máme důkazy o tom, že v tomto případě má vysokou míru obranných látek proti viru a jeho mutacím,“ shrnul Murthy. „Samozřejmě pokud ale člověk očkovaný není, má problém. Na druhou stranu u očkovaných lidí je malá pravděpodobnost, že se nakazí, případně že budou šířit nemoc dál,“ vysvětlil.

„Klíčové je prostě nechat se očkovat, to je nejlepší způsob ochrany před touto variantou a i dalšími variantami, se kterými jsme se setkali,“ uvedl Murthy. „Jistě, ochrana není stoprocentní, ale to není nikdy. Nemůžeme vám garantovat, že vakcíny budou účinné i proti každé další mutaci, se kterou se v budoucnu setkáme. I z toho důvodu se musíme snažit virus porazit doma a v zahraničí,“ doplnil Murthy.

Hrozba varianty delta

Jeho reakce přišla poté, co vláda v losangeleském okrese vyzvala k opětovnému zavedení nošení roušek ve vnitřních prostorách, a to i pro očkované. V Kalifornii se roušky povinně nenosí od uvolnění restrikcí, ke kterému došlo 15. června.

Přední americký epidemiolog a blízký poradce Bílého domu Anthony Fauci potvrdil, že varianta delta tvoří v USA 20 procent případů, připomněl, že ve Velké Británii už tvoří dominantní formu viru, podle něj je jen otázkou času, kdy k tomu dojde i v USA.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

diskutujici ( 2. července 2021 18:18 )

A když jsem to měl a nejsem očkovaný, tak co tedy?

kdoasi ( 2. července 2021 14:20 )

Joj, to je mrazivý...jdu zatopit v kamnech

smradlavamakrela ( 2. července 2021 13:12 )

A co pak mutace Fekete Karkulkä .Joj Janóš.

Tara-Tara ( 2. července 2021 10:06 )

ke to všechno nějak padlé na palici.......na jedné straně vyhrožují pomalu represemi, když se lidé nenechají těmi ***mi očkovat a na druhé straně se ...ovšem občas...napíše na plná ústa, že to jsou *** mnohým lidem spíš škodící, tak co vlastně má našinec dělat....asi se na ně....(nechci být sprostá)

bizon_pepa ( 2. července 2021 09:08 )

Navíc přední lékař z US. Takže k situaci u nás nepoužitelné. Ale je fakt, že Smejkal, který pracoval v US, je taky dobře jablej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa