Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku se bude vyrábět klíčová složka nové vakcíny z USA. První dodávky již v dubnu?

Autor: ČTK - 
31. ledna 2021
21:21

Vakcína proti koronaviru od americké společnosti Novavax má zpoždění. Na trh by se mohla dostat v dubnu. Televizi CNN Prima News to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po návštěvě závodu Novavaxu v Bohumili u Prahy. V Česku se má vyrábět jedna z klíčových složek očkovací látky. Firma již dříve oznámila, že její vakcína má podle klinických testů provedených v Británii účinnost 89,3 procenta.

Novavax by měl podle premiéra Andreje Babiše vyrábět miliardu vakcín ročně. „Já jsem závod Novavaxu v Bohumili u Prahy navštívil a měli by vyrábět miliardu vakcín ročně. Zatím je to bohužel trochu ve skluzu. Oni vakcínu testují ve Velké Británii a studie dopadly velice dobře. Předpoklad je, že by to mohlo brzy proběhnout a dodávky by mohly začít už v dubnu. To jsou poslední informace, které mám,“ uvedl premiér pro CNN Prima News.

Firma v ČR neplánuje vyrábět kompletní vakcínu, ale rekombinantní povrchový S-protein koronaviru, který je schopen vyvolat potřebnou reakci imunitního systému, a je tak klíčovou složkou vakcíny. „Dodávky by mohly začít už v dubnu. To jsou poslední informace, které mám,“ dodal Babiš.

Druhá klíčová složka vakcíny se bude vyrábět ve Švédsku. Obě složky se mají kompletovat v dalším z evropských závodů, pravděpodobně v Německu. ČR by mohla mít podle dřívějších údajů tuto očkovací látku k dispozici pro maximálně 3,5 milionu lidí.

Video  Šéfka SÚKLu vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Proti britské mutaci chrání s účinností 85 procent

Vakcína proti koronaviru NVX-CoV2373 se v současnosti nachází na konci třetí fáze klinického testování. Firma podle zpravodajského portálu BBC uvedla, že proti nakažlivější nové variantě koronaviru, která byla poprvé odhalena v Británii, její očkovací látka chrání s účinností 85,6 procenta. Zdůraznila, že efektivita přípravku se zkoumala v době, kdy se v zemi tato varianta již mohutně šířila.

Studie menšího rozsahu provedená v Jihoafrické republice ale odhadla účinnost přípravku od Novavaxu méně optimisticky, uvedla agentura AFP. V jihoafrických testech, do nichž se od září do poloviny ledna zapojilo 4400 pacientů, měla vakcína účinnost 49,4 procenta.

Český závod na výrobu vakcín Praha Vaccines v Bohumili u Jevan nedaleko Prahy společnost koupila v květnu 2019 za 167 milionů dolarů (přes čtyři miliardy Kč) od indické skupiny Cyrus Poonawalla Group.

Video  Youtubeři Anna Šulcová a Jakub Gulab a 7 videí o očkování: Před kameru zamířili i Blatný či Prymula  - Úřad vlády ČR / Youtube
Video se připravuje ...

Matos7 ( 1. února 2021 07:40 )

Jenom vyrábět! !.pochutnavat si bude celá EU,ale Česko ne, oto se postarají Bartoš a piráti

kopydlno ( 31. ledna 2021 22:01 )

A kdy bude "koktejl z monoklonálních látek" ten měl i tramp, ten je prý dobrý i pro starší !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa