Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman o úmrtí Štaidla i Blatném. U vakcín tasil „d*bily“, za ministra by radši Prymulu

Aktualizováno -
31. ledna 2021
19:45
Autor: simao, ČTK - 
31. ledna 2021
18:42

Ve věku 75 let zemřel v neděli hudební skladatel, textař a podnikatel Ladislav Štaidl. K jeho úmrtí se v pořadu Press Klub na Frekvenci 1 vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Vedle toho komentoval i dění kolem ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), přiznal, že by byl raději, kdyby ministrem zdravotnictví byl Roman Prymula, a také se ohlédl za skandálem s teplickou narozeninovou party exposlance ČSSD Petra Bendy, kde si rýpl do výmluv jejích účastníků.

Ladislav Štaidl byl autorem mnoha hitů Karla Gotta, mimo jiné písniček Kávu si osladím a Trezor. Úspěchy slavil také jako kapelník vlastního orchestru, který koncem 70. let dvakrát vyhrál kategorii skupin v anketě Zlatý slavík. Do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze byl podle Blesku převezen s covidem letos 7. ledna. V minulosti Štaidl prodělal léčbu rakoviny. Prezident Miloš Zeman o Štaidlovi promluvil na Frekvenci 1:.

Zeman o Štaidlovi: Poslal jsem mu věnec, je mi to líto

Lítost nad Štaidlovým úmrtím dnes vyjádřil mimo jiné premiér Andrej Babiš. „Zemřel Ladislav Štaidl. Další známá osobnost, která se stala obětí covidu. Je mi to líto. Vyjadřuji soustrast všem jeho pozůstalým a blízkým,“ poznamenal Babiš na twitteru.

Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 ke Štaidlovi pronesl: „Poslal jsem mu samozřejmě věnec a je mi to líto, protože to byla jedna z výrazných osobností. Jednak si vzpomínám na to, jak byl autorem několika Gottových písní, jako Kávu si osladím o trochu víc. A pak jedné písně, kterou Gott zpočátku neměl rád, a to byla krásná píseň, která se jmenovala Mží ti do vlasů.“

Před 6 lety dal Zeman Štaidlovi Medaili Za zásluhy. „Já jsem mu říkal, že si velice vážím jeho práce,“ zavzpomínal Zeman na tehdejší předávání.

Ocenil však i zesnulou herečku Hanu Maciuchovou. „Já mám rád seriál Nemocnice na kraji města, kde paní Maciuchová hrála takovou, no, jak bych to řekl, zdvořile, zuřivou, ne, zuřivou ne, žárlivou manželku pana primáře Blažeje. No a samozřejmě byla to velká dáma, velká herečka. Já jsem jí nemohl dát vyznamenání, protože už jí dal v roce 2011 Václav Klaus, což je velmi dobře. Ale když mi dovolíte jedno smutné zavzpomínání, což si mohu vzhledem ke svému věku dovolit: ty skutečně výrazné osobnosti českého herectví umírají,“ poznamenal Zeman.

Video  Zemřel Ladislav Štaidl, kapelník Gotta podlehl koronaviru. A smrt si vzala i Andyho Hryce  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Spekulace o konci Blatného

Zeman se pozastavil také nad spekulacemi o dalším osudu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Moderátor Václav Moravec totiž v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že Blatný má do 14 dnů odejít z pozice ministra. Ve hře je dle Moravce, že by resort převzal premiér Babiš a výkonným ministrem byl současný poradce předsedy vlády a bývalý šéf ministerstva Roman Prymula. Babiš to popřel.

„Za prvé nevím a za druhé informace od ČT je tak nevěrohodná, že ji je zapotřebí ignorovat,“ reagoval na Frekvenci 1 Zeman.

„Podívejte se, já sám bych upřímně řečeno uvítal, kdyby zůstal ministrem zdravotnictví pan Prymula, a sice z toho důvodu, že pan Blatný je odborník na dětskou hemofilii, což je dosti daleko od dnešní pandemie, nicméně plně respektuji názor premiéra, který si může vybrat své ministry,“ pokračoval Zeman.

„Jestliže to premiér dementoval, tak jeho dementi beru vážně,“ poznamenal. S opětovným jmenováním Prymuly by však Zeman neměl problém.

Vládní youtubeři: Podle Zemana šašci a puberťáci

Zeman přitom Blatnému vzkázal, aby si na ministerstvu zřídil vlastní a kvalitní PR oddělení.

Prezident narážel i na kauzu zakázky Úřadu vlády na reklamu na čínské sociální síti TikTok, Youtube a Instagramu, kdy youtuber Jakub Gulab s kolegyní Annou Šulcovou měli dostat od Strakovy akademie 500 tisíc korun nákup reklamního prostoru na těchto třech sítích - a umisťovat tam postupně videa o očkování. Po kritice však couvli, peníze na reklamní prostor nepřijali.

Ve videích figuruje jak ministr Blatný, tak jeho předchůdce Prymula. „Já nejsem ten, kdo by chválil vládu za všechno. Říkal jsem nedávno, že se snaží, že tvrdě pracuje, ale také že občas dělá chyby. A ty komunikační chyby tady evidentně existují,“ vytkl Zeman.

Ministerstvu zdravotnictví pak vzkázal, že namísto kvalitní PR tam má zatím „několik šašků“. „Jak se to jmenuje? Pomozte mi: Influencer?“ říkal Zeman na Frekvenci 1. „No tak já tam viděl dva puberťáky a nemyslím si, že tihle lidé něco ovlivní,“ poznamenal k dvojici mladých youtuberů.

Video  Youtubeři Anna Šulcová a Jakub Gulab a 7 videí o očkování: Před kameru zamířili i Blatný či Prymula  - Úřad vlády ČR / Youtube
Video se připravuje ...

Náhradu za Alex Hrad zatím nemá, Kate to nebude

Kancelář prezidenta republiky se své aktivity na TikTok rozšiřovat nehodlá. „Chraň bůh, my jsme duševně normální,“ uvedl Zeman.

Ve službách KPR přitom skončila hradní propagátorka, která vystupovala na tamních videích na Youtube - manželka kancléře Vratislava Mynáře Alex. A to kvůli jejímu pořadu pro Český rozhlas. Náhradu na Hradě za ní zatím nemají. A nebude to ani Kateřina Zemanová, která je jinak kvůli pandemii koronaviru místo Londýna v Česku.

„Zatím ne, ani moji dceru ne. Já plně respektuji přání Českého rozhlasu, který říká – i když ta práce Alex Mynářové byla zadarmo – není možné současně pracovat pro Český rozhlas a ro Pražský hrad. Je mi to líto, ale respektuji to,“ uvedl na Frekvenci 1 Zeman.

Další rýpnutí do Csákové

K nedělní demonstraci na Václavském náměstí proti opatřením za účasti několika stovek lidí Zeman poznamenal: „Zaplať pánbůh, že to byly stovky a ne tisíce. Je vidět, že český národ se stává stále rozumnějším a rozumnějším.“ Rýpl si při té příležitosti do poslance Lubomíra Volného, odpadlíka z SPD, který se nedávno popral ve Sněmovně, a také do zpěvačky Ilony Csákové, která na demonstraci lákala účastníky.

„Pokud jde o pana Volného, toho bych snad ani nechtěl komentovat. A pokud jde o paní Csákovou, tu jsem nedávno uváděl jako autorku výroku, že za koronavir může Bill Gates. Ten výrok je stupidní,“ podotkl Zeman, který byl v minulost rovněž předsedou Poslanecké sněmovny. Že by se poprali poslanci v jeho době, to odmítl. „To by si mohli dovolit, jako předseda Sněmovny jsem vládl velmi tvrdou rukou,“ míní Zeman.

Video  Rvačka ve Sněmovně kvůli rouškám: Poslanec Volný se vrhl na předsednický pultík! Pěsti létaly  - Česká televize
Video se připravuje ...

K samotným opatřením vlády, která tento týden opět o něco více utáhla šrouby a zpřísnila - včetně zákazu příjezdu cizinců s výjimkou nutných případů -  prezident poznamenal: „Hlavním faktorem epidemie je shlukování lidí, no a vy se musíte ptát, kde k tomu shlukování především dochází. Já samozřejmě respektuji všechna opatření, i když si například myslím, že mít v autě roušku je zbytečné. Tam se shlukuji se svým řidičem. A přesto to samozřejmě dodržuji.“

Zeman pevně doufá, že občané pochopí, že je zapotřebí vydržet několik měsíců, než zaberou nejen opatření, ale především vakcíny.

Očkování Zemana: Druhá dávka kolem Valentýna

K vlastnímu očkování 1. dávkou vakcíny Pfizer ve Vojenské nemocnici v Praze Zeman uvedl: „Vůbec mě to nebolelo.“ Nepocítil ani žádné vedlejší účinky. Kdy dostane 2. dávku? „Někdo mi říkal, že to bude kolem 14. února,“ řekl Zeman na Frekvenci 1.

K debatám o možném využití ruské vakcíny Sputnik V. pak prezident připomněl, že právě exministr Prymula ji prosazoval.

„Víte, já se řídím názory expertů, nikoli tedy názory sama sebe, pokud se necítím expertem v dané oblasti. Vím, že již citovaný profesor Prymula doporučil Sputnik, vím, že Sputnikem se už, tuším, očkuje v Maďarsku. A já nemám vůbec nic proti tomu, když se tak odborníci rozhodnou, aby se tato očkovací látka uplatnila i u nás. Je to pořád lepší, než aby tady umírali lidé jenom kvůli nedostatku vakcín. Víte, tady každý den umře v průměru 150 lidí, což je jedna ať už česká, nebo moravská vesnička,“ odpověděl Zeman v rádiu.

Pokud bude třeba, obrátí se na Putina

„Bude-li zapotřebí, obrátím se i na prezidenta Putina s žádostí o pomoc v této oblasti, i když si myslím, že po aféře se sochou Koněva nebude příliš vlídný,“ upozornil prezident. „V Praze jsou taková vzteklá štěňata, která nám dělají jeden problém za druhým. Jednou je to Koněv, jednou je to přerušení vazby mezi Prahou a Pekingem,“ podotkl Zeman.

Prezident odmítá, aby se do vakcinace pletla politika. „Tohle přece proboha není politická záležitost, to může napadnout jenom naprostého d*bila. Toto je záležitost kvality očkovací látky a tu kvalitu musí posoudit odborníci. Chraň bůh, aby kvalitu vakcíny posuzoval primátor Hřib,“ rýpl si Zeman, který nechce, aby se kvůli ideologickým hlupákům nečekalo na obnovení dodávek vakcín.

„Šaškárna“ s Navalným, ulevil si Zeman

Zeman v dotazu na nedělní zatýkání v Rusku, kde zaknuli přes 4 tisíce lidí při protestech za vězněného Alexeje Navalného, nešetřil kritikou směrem k ruskému opozičníku. 

„Vždyť s tím Navalným je to naprostá šaškárna. On je vydáván za bojovníka za demokracii, ale přečetl jsem si v monitoru, že za prvé - podpořil anexi Krymu. Za druhé účastnil se celé řady nacionalistických pochodů. No a za třetí podporoval stalinské deportace, např. u Čečenců. A ještě by se našlo několik dalších věcí. Takže co je to za bojovníka za demokracii? Myslím si, že je to ruský nacionalista, nic proti tomu, ale neměl by předstírat, že patří k těm politikům, kteří jsou proti Putinovu režimu. On je totiž jenom proti Putinovi a to je zatraceně velký rozdíl. Možná proto, že by chtěl být na jeho místě sám,“ kritizoval Zeman Navalného.

Prezident Miloš Zeman s moderátorem Lubošem Procházkou při rozhovoru pro Frekvenci 1 (31.1.2021) Prezident Miloš Zeman s moderátorem Lubošem Procházkou při rozhovoru pro Frekvenci 1 (31.1.2021) | Twitter - J. Ovčáček

 

Ievice-je-smegma ( 1. února 2021 17:22 )

Měl by již trénovat jízdu na lafetě.

rulesss ( 1. února 2021 16:38 )

Zeman je jasny dukaz, ze by sourozenci nemeli mit deti.

kundazlan ( 1. února 2021 11:58 )

Ten může vykládat něco o šašcích

ingmarie ( 1. února 2021 11:37 )

Jestli budou už jen ty skvělé dovezené čínské jehly

ingmarie ( 1. února 2021 11:32 )

Překvapuje , že nevyčkal na Sputnik nebo tu čínskou vakcínu. To je zklamání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa