Kouzelné pláže a křišťálová voda

Písek v různých odstínech, modré laguny a historická místa. Tyhle indicie vám pomohou udělat si obrázek o tom, co se pod slovem Malta doopravdy ukrývá. Mezi nejoblíbenější pláže se na ostrově řadí bezpochyby Mellieħa Bay, Għajn Tuffieħa a Golden Bay. Pokud máte rádi menší a klidnější pláže, tak můžete navštívit třeba Paradise Bay a Armier. Slunečné počasí zde trvá až 300 neuvěřitelných dní v roce, a tím se tento ostrov řadí mezi takové, které můžete navštívit v podstatě kdykoliv, aniž byste přišli o to podstatné – plavání, potápění, cyklistiku, běhání a další rozmanité aktivity.

Autor: www.visitmalta.com

Na kole do přírody i za památkami

Cyklistika je na poměrně malých ostrovech, jako je Malta a Gozo, velmi oblíbená. Díky jízdě na kole se člověk nejen hodí do pohody a zlepší si fyzické zdraví, ale zároveň si užije spektakulární výhledy na okolní přírodu a kulturní památky. Některá místa jsou navíc autem nedosažitelná a v takových chvílích logicky nastupuje možnost jít po svých nebo nasednout na kolo. V posledních letech bylo na ostrovech navíc postaveno přes 1000 kilometrů cyklistických tratí, podél kterých narazíte i na různá odpočinková místa a restaurační zařízení, ve kterých nouze o dobré jídlo a pití opravdu není.

Autor: www.visitmalta.com

Oblíbené cyklistické trasy

·        Hlavní město Valleta

·        Kopce Mellieħa

·        Předměstí Tarxien

·        Pobřežní silnice

·        Victoria lines

Nezapomenutelný gastronomický zážitek

Když už jsme u gastronomie, tak by se hodilo být konkrétnější, jídlo je přece to nejpodstatnější. Vegetariány a vegany asi teď moc nepotěšíme. Národním pokrmem na Maltě je totiž králík na desítky způsobů. Tradiční jsou například těstoviny se zeleninou a s omáčkou z králíka. Další variací králíka jsou špagety s čerstvou rajčatovou omáčkou, bylinkami a kusem králičího masa, které se peče v rajčatové omáčce s bylinkami. Třetí chutnou možností je králičí guláš s hráškem a mrkví, podává se s bramborem, ale přikusovat se dá i chleba. Samozřejmě se zde nají i vegetariáni, chutné jsou třeba pastizzi - malé taštičky z listového těsta plněné riccottou nebo hráškovým krémem.

Autor: www.visitmalta.com

Po stopách rytířského řádu

Pro milovníky památek je Malta jako stvořená. Obdivovat zde můžete prehistorické megalitické chrámy starší než egyptské pyramidy, pevnosti, paláce, zámky a hrady, které za sebou zanechal Řád maltézských rytířů. Tento řád v minulosti bojoval například proti muslimským pirátům nebo osmanským vojskům. Po krvavém obležení zde řád v roce 1565 založil hlavní město Valleta a opevnil celý ostrov. Zajímavostí je, že řád přežil a funguje až dodnes, i když má oficiálně jen charitativní charakter.

Náš TIP: Přímým letem na Maltu

Zaujala vás Malta? Pak vás určitě potěší, že v březnu 2020 zavádí letecká společnost Air Malta tři přímé lety z Prahy na Maltu! To znamená, že na kouzelném ostrově můžete být levně, a to do tří hodin od vzlétnutí.

Autor: airmalta

Autor: VisitMalta