Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Skládanka s vůní dálek a dobrodružství? S chutí vyrazte do Lisabonu

/
  • Tajemný jako desítky zákoutí a odkazy na historii města... Takový je Lisabon, metropole Portugalska.
    12. dubna 2019 ● 13:44

    Jak chcete prožít dovolenou? Jen vleže na pláži nebo byste raději ve stopách portugalských mořeplavců objevovali historii, současnost, pestrou škálu chutí a prožitků, jaké nabízí portugalská metropole? Pokud si ze svých výletů rádi přivážíte víc, než spálená záda, Lisabon vám rád otevře svou náruč.

    Barevný stejně jako tradiční vzory dlaždic zdobících domy. Magický jako příboj Atlantského oceánu nebo vlny řeky Tejo, jejichž voda Portugalsko omývá. Tajemný jako desítky zákoutí a odkazy na historii města... Takový je Lisabon, metropole Portugalska. Jeho 24 městských částí nabízí nepřeberně lákadel a překvapení, která si užijete, ať už zavítáte na čtrnáct dní, týden nebo pouhý víkend (počítejte ale, že si město zamilujete tak, že se brzy budete chtít vrátit).

    Strávit čas na pláži můžete třeba na Lisabonské Riviéře nebo na Costa de Caparica
    Autor: Ivan D. Hladík

    „Čas strávený v Lisabonu vám dovolí cítit se přímo objevitelsky, ať už půjdete za vůněmi vždy vynikajícího jídla nebo prohlídkami památek i moderní architektury, ale také strávit čas na pláži na Lisabonské Riviéře nebo na Costa de Caparica,“ řekla Blesku Eva Němečková z cestovní kanceláře FIRO-tour. Začít můžete klidně u Památníku objevitelů (Padrão dos Descobrimentos).

  • 1.

    Lisabon objevitelský

    Třiatřicet portugalských osobností, mořeplavců, umělců i vědců, pod vedením Jindřicha Mořeplavce (†66) je součástí památníku v lisabonském Belému.
    Autor: Ivan D. Hladík

    Třiatřicet portugalských osobností, mořeplavců, umělců i vědců, pod vedením Jindřicha Mořeplavce (†66) je součástí památníku v lisabonském Belému. „Jeho současná podoba vychází z té původní, postavené roku 1940 a rekonstruované o 20 let později,“ prozradila Němečková. S výrazem očekávání sochy sledují řeku Tejo, jeden ze symbolů města Most 25. dubna (a Ponte 25 de Abril) i 110 metrů vysokou Kristovu svatyni (Santuário Nacional de Cristo Rei) na druhém břehu, ve městě Almada. Všechna tato místa můžete objevit spolu s nimi. Kromě nich však také malá překvapení a zákoutí Lisabonu, která vám učarují.

    Jedno z nejmenších knihkupectví na světě Livraria Simão, kam se vejde jediný zákazník (celé má zhruba čtyři metry čtvereční).
    Autor: Ivan D. Hladík

    Například miniobchůdky po celé metropoli, kde ochutnáte tradiční višňový likér ginjinha neboli ginja. Nebo jedno z nejmenších knihkupectví na světě Livraria Simão, kam se vejde jediný zákazník (celé má zhruba čtyři metry čtvereční). Majitel Simão Carneiro jej z bývalé trafiky proměnil ve stylové knihkupectví v roce 2008. Nostalgii navozuje i ulička Beco das Farinhas, kde zdi zdobí momentky původně britské fotografky Camilly Watsonové (52). „Když jsem do Lisabonu přijela, budovy v této malé uličce byly asi 100 let nedotčené,“ řekla v jednom z rozhovorů. „Okamžitě jsem viděla spojení mezi místními seniory a těmi zdmi. Cítila jsem, že ty stěny ukrývají jejich ducha,“ dodala. Dodnes tak mohou návštěvníci vidět autentické tváře obyvatel této části města.

    Netrpíte-li závratí, vystoupejte na vrchol jednoho z pilířů Mostu 25. dubna, dvacátého největšího na světě.
    Autor: Visit Lisboa

    Milovníci literatury pak určitě ocení dům v Casa dos Bicos, v němž sídlí nadace portugalského spisovatele, dramatika a novináře José Saramaga (†88), držitele Nobelovy ceny za literaturu z roku 1998. Nebo raději do oblak? „Netrpíte-li závratí, vystoupejte na vrchol jednoho z pilířů Mostu 25. dubna, dvacátého největšího na světě,“ doporučuje Petra Sochorcová z Portugalské turistické centrály. Dvoupatrový kolos ukrývá dost prostoru pro silnici i železnici a v jeho útrobách se dozvíte vše o jeho stavbě završené otevřením v roce 1966. Podobu s americkým mostem Golden Gate nezapře, však jej také spolurealizovala stejná společnost, American Bridge Company. Pěšky se přejít nedá, jedině, že byste se zúčastnili Lisabonského půlmaratonu. Koná se každoročně v březnu a první část trasy se odehrává právě na mostě, který je v době události pro vozidla uzavřen. Dle Petry Sochorcové je to neopakovatelný zážitek, který každého i méně vášnivého běžce potěší.

  • 2.

    Lisabon historický

    Příjemný je pak i výšlap uličkami do dvorany s pozůstatky hradu Svatého Jiří (Castelo de Săo Jorge).
    Autor: Ivan D. Hladík

    Kochat se památkami můžete, jakmile vystoupíte po cestě z letiště ze stanice metra Terreiro do Paço a po pár krocích stanete na Obchodním náměstí (Praça do Comércio), jemuž se říkává i Palácové náměstí a nepřehlédnutelné je nejen díky své dokonalosti, ale i jezdecké soše krále Josefa I. (†63) z roku 1775. Krása keramických dlaždic na budovách, symbolů lodí na chodnících i zdobení lamp, to všechno jasně vypovídá, že jste v Portugalsku. Příjemný je pak i výšlap uličkami do dvorany s pozůstatky hradu Svatého Jiří (Castelo de Săo Jorge). „Maurové tuto pevnost obývali až do 12. století, než je Portugalci vyhnali a začali ji obývat portugalští vládci,“ řekla Blesku průvodkyně Carmo Botelhová.

    Zahrady v Sintře, oblasti ležící zhruba 20 kilometrů od Lisabonu, jsou od roku 1995 zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO.
    Autor: Ivan D. Hladík

    Co každého uchvátí, jsou zahrady v Sintře, oblasti ležící zhruba 20 kilometrů od Lisabonu, roku 1995 zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO. Zámek Quinta da Regaleira s kaplí je obklopen téměř pohádkovým parkem. Zelené mystické místo přímo dýchá starými časy, kdy kolem fontán, jezer, jeskyní, vyhlídek a studen procházeli noblesní Portugalci, odpočívali na lavičkách nebo rozjímali obklopení stovkami druhů rostlin a dřevin z dalekých krajin, třeba Nového Zélandu. Toulky do minulosti pak rozhodně zakončete v Jeronýmském klášteře (Mosteiro dos Jerónimos) v Belému. Uvidíte tu náhrobky mořeplavce Vasca da Gamy (†55) nebo spisovatele Luíse Vaz de Camõese (†56).

  • 3.

    Lisabon moderní

    Město můžete sledovat z lanovky, jež vás vynese nad celý areál Expa na dohled od bílého, 17 kilometrů dlouhého mostu Vasca da Gamy nad řekou Tejo.
    Autor: Ivan D. Hladík

    Portugalská metropole, byť je plná historických odkazů a památek, nabízí návštěvníkům i svou moderní tvář. Pomineme-li výrazný výtah Santa Justa (Elevador de Santa Just) z roku 1902 či ryze současné komunitní místo Village Underground, rozhodně nemůžeme vynechat muzea moderního umění a zejména areál Expa 98 s nejdelším mostem Evropy. „Vznikl u příležitosti výstavy Expo 98 a oslav 500. výročí objevné plavby Vasca da Gamy do Indie,“ připomněla Němečková z FIRO-tour. Po cestě od stanice metra Oriente zvou k návštěvě kavárny, obchody, velkolepé stavby z oceli i skla, které ale mají jedinečný styl odrážející duši Portugalska. 

    Sebe i děti dokonale zabavíte návštěvou největšího oceanária v Evropě, kde žije téměř 30 tisíc exemplářů živočichů spjatých s mořem či oceánem.
    Autor: Ivan D. Hladík

    Sebe i děti pak dokonale zabavíte návštěvou největšího oceanária v Evropě, kde žije téměř 30 tisíc exemplářů živočichů spjatých s mořem či oceánem. Atmosféru hlubiny bohaté na život mnoha barev, tvarů, šupin i peří pak navozují i zvuky vln. K ochraně planety a jejích vod motivují informace na panelech i stěnách. Pozorovat takovou paletu tvorů je skutečně dechberoucí. Ještě nemáte dost? Tak se z hlubiny vyhoupněte do povětří, kde město můžete sledovat z lanovky, jež vás vynese nad celý areál Expa na dohled od bílého, 17 kilometrů dlouhého mostu Vasca da Gamy nad řekou Tejo.

  • 4.

    Lisabon gastronomický

    V miniobchůdcích po celé metropoli ochutnáte tradiční višňový likér ginjinha neboli ginja. Lahůdek ale najdete v Lisabonu nepřeberně.
    Autor: Ivan D. Hladík

    Co by byla pořádná dovolená bez skvělého jídla a ochutnávek specialit i tradičních krajových lahůdek? A máme dobrou zprávu – jestliže v Česku máte osmdesátiprocentní šanci, že narazíte na nepříliš dobrou restauraci, v Portugalsku platí pravý opak. Pochutnáte si tu prostě všude a za přijatelné ceny! Mořské plody, tedy ryby, kraby a krevety můžete jíst na kila, stejně jako speciálně upravené hovězí a vepřové maso. Samozřejmostí je spousta ovoce a hlavně lahodná vína. „Pravé chutě Portugalska nabízí třeba trh Mercado Campo de Ourique, kde můžete nejen dosyta hodovat, ale také si většinu věcí nakoupit domů,“ láká Botelhová.

    Sladkou tečkou pak mohou být Pastéis de Belém, tedy koláčky se žloutkovým krémem, jež se vyrábějí již od roku 1837 podle tajného receptu.
    Autor: Ivan D. Hladík

    Pokud rádi posedíte v kavárně a sledujete cvrkot ulice, potěšíme vás – káva je tady snad nejlevnější v Evropě, nezaplatíte za ni více než jedno euro, tedy zhruba 25 až 30 korun. „Sladkou tečkou pak mohou být Pastéis de Belém, tedy koláčky se žloutkovým krémem, jež se vyrábějí již od roku 1837 podle tajného receptu sestavenému v Jeronýmském klášteře,“ láká Sochorcová z Portugalské turistické centrály. V současnosti recepturu výtečného dezertu znají jen tři lidé a podle ní se v pekárně poblíž kláštera denně napeče 25 tisíc kousků.

    Pravý koktejl agenta 007 Jamese Bonda si vychutnáte rovnou v křesle autora Iana Fleminga.
    Autor: Ivan D. Hladík

    Máte-li chuť na kapku něčeho ostřejšího s legendou, navlékněte velkou večerní a zamiřte do hotelu Palácio Estoril. „Hostili jsme tu v minulosti mnoho význačných hostů, včetně členů královských rodin, herců či zpěváků,“ prozradil Blesku manažer hotelu André Araújo e Sá. Ne náhodou tu můžete srkat pravý koktejl agenta 007 Jamese Bonda. „Britský spisovatel Ian Fleming (†56) právě tady v roce 1953 napsal jeho první příběh Casino Royale,“ dodal Araújo. Ve Flemingově křesle se klidně můžete rozvalit.

    Podívejte se na záběry z Lisabonu a jeho oceanária:

    Video
    Video se připravuje ...

    Tajemný jako desítky zákoutí a odkazy na historii města... Takový je Lisabon, metropole Portugalska. • VIDEO Ivan D. Hladík, Tourismo de Portugal, YouTube

    Lisabon a Portugalsko zkrátka nabízí vše, co chcete prožít. Nakonec i pláže otevřené do oceánu, romantická zákoutí a příležitosti i pro nejmenší cestovatele. O těch ale zase někdy příště.

    Fotogalerie
    65 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Linkavera: Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

(15. 04. 2019 20:29)

LucieLily: Já tam okamžitě nutně potřebuju!

(12. 04. 2019 15:25)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy