Francie
Kouzelná země croissantů a sýrů je známá především díky pečlivému výběru surovin a sestavování každodenního menu. Francouzi se k procesu přípravy a konzumaci jídla odedávna chovali důkladně a odpovědně. Více o zvycích francouzů u stolu se můžete dočíst zde.
RECEPTY Z FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ ZDE
Provence-Alpes-Côte d’Azur
Táto oblast je největším producentem zeleniny, ovoce, vonných bylin a také oliv a olivového oleje. Kromě levandule, která je použivána ve spoustě jídel, v regionalní kuchyni se vyskytují byliny jako kmín, šalvěj, rozmarýna, bazalka, kopr, majoránka, estragon a bobkový list. Nejznamější specialitou je ratatouille, který přípravují z rajčat, cukety a lilku. Vizitkou Marseille je rybí polévka bouillabaisse s několika druhů ryb
Lorraine
Právě z tohoto regionu pochází populární ve světě slaný kolač quiche z těsta, vejci a slaniny. Existuje tolík receptů quiche, že většina lidí už neví odkud vůbec toto jídlo vzniklo.
Bourgogne
Blíž k centru se nachází Bourgogne, která je znamá nejenom jídlem, ale i vyníkajícím vínem. Co se týká regionalního produktu, tady pěstují černý rybíz a lanýže (truffe de Bourgogne). Speciality tohoto regionu jsou velmi známé ve světě: escargots à la 20 bourguignonne (šneky) a Boeuf Bourguignon (hovězí maso dlouze vařené s cíbuli, slaninou a červeným vínem).
Île-de-France
Nejnavštěvovanejším regionem ale zůstavá Île-de-France díky svému hlavnímu městu Paříži. V této oblasti pěstují žampiony, chřest a třešně. Specialitou je le Navarin nebo ragoût d'agneau, připravuje se z jehněčího masa a zeleniny (mrkve, řepky, brambor). A právě v tomto regionu vyrábí znamý sýr Brie.
Itálie
Těžko najít někoho, kdo by neochutnal italské jídlo. Pizza, pasta- jídla, které se dostala do každodenní kuchyně českých restaurací. Itálie však nabízí mnohem víc. Italská kuchyně láká turisty z celého světa a je jedním z nejvýznamějších motivů návštívit zemi. Více o zvycích francouzů u stolu se můžete dočíst zde.
Molise a Abruzzo
Tyto dva regiony spojuje společná historie, a proto mají podobnou kuchyni. Nachází se na severozapadě od Říma a jsou známé sýrem a uzeným masem.Obyvatelé často používají skopové maso, blíže k moři jsou oblíbené ryby. Peperoncino, malá ale velmi palivá paprika pochází právě z regionu Abruzzo.
Emilia-Romagna
V současném hlavním městě Bologna se nachází nejlepší restaurace Itálie. Region je místem původu parmezánu, parmské šunky, vinného octu, mortadely a různých druhů pasty, jako Spaghetti alla Bolognese. Na Nový rok je populárním jídlem zampone, což jsou plněné vepřové nohy.
Toscana a Umbria
V lesech tohoto regionu roste prává delikatesa – lanýž. I když tyto houby jsou velmi drahé, každý Ital je jí aspoň jednou za rok nejčasteji v podobě strouhaného lanýže v omáčce k těstovinam.
Lombardia
Právě tady v údolích řeky Po, roste italská rýže. Nejlepší druhy jsou arborio, carnaroli, roma, vialone nano. Proto Lombardia je místem původu risotto. Existuje víc než 50 receptů risotto a každá hospodyně má svůj vlastní.
Řecko
Řecko – země, kde sluneční pláže sousedí s lyžarskými areály, rozvaliny starodávností leží vedle moderních staveb a rozmanitost kuchyně uspokojí dokonce i nejvášnívější labužníky.
Řecká kuchyně je velmi prostá, protože si místní obyvatelé dokáží vážit kaýdého stébla a zrnka plodu a dokáží ho využít. Snad každé jídlo je připravované s olivovým olejem, nebo samotnými olivami.
Řekové začínají předkrmem, nazýva se Mezedes. Je to několik malých občerstvení (olivy, feta nebo jíné syry, dary moře, zelenina), které podávají před hlavním jídlem s řeckým vínem nebo řeckou anýzovou vodkou ouzo.
Jedno z nejznamějších hlavních jídel Řecka je musakas. Je to zapekaný pokrm z lilku, rajčat, smaženého mletého masa a bešamelové omačky. Pastitsio – podobné jídlo, se ale přípravuje z těstovin a masa, je také velmi známé. Tyto pokrmy se liší od ostatních řeckých jídel tím, že jsou víc náročné na přípravu.
V Řecku jsou oblíbené nejenom studené salaty, ale i teplé. Jedním neobvýklým, ale velmi známým je salat horta z vařené trávy, listů pampelišky nebo čekanky. Mezi studené salaty patří celosvětově známý řecký salat, jehož originální název je horiatiki salata (venkovní salat z rajčat, okurky, fety,cibule, oliv). V každé řecké restauraci je možné objednat si anamikti, to znamená že přinesou talíř s veškerou nakrajenou zeleninou, kterou mají v kuchyni.
Německý Oktoberfest
Největší pivní festival na světě neprobíhá daleko od českých hranic. Každý rok se k Mnichovu sjede kolem šesti milionu návštěvníků, aby si pochutnali na tuplácích piva a grilovaných specialitách. Festival vždy začíná v sobotu a končí první říjnovou neděli. Během zhruba 16 dnů se spotřebuje 30% celoroční produkce piv v Německu, upeče se kolem 880 volů, 220 tisíc párků a 460 kuřat. Velkou nevýhodou Oktoberfestu je každoročně cena. V roce 2015 cena tupláku poprvé přesáhla hranici 10 eur.
Přesné daum a více informací se můžete dočíst na oficiálních stránkách.
RECEPTY NĚMECKÉ A RAKOUSKÉ KUCHYNĚ ZDE