Zájezd do Antarktidy absolvovalo dosud přibližně 100 Čechů a na severní pól asi 30.

Čechách si můžeme zakoupit celkem čtyři takové zájezdy:
- zájezd ledoborcem na severní pól
- dobití severního pólu na běžkách
- zájezd lodí do Antarktidy
- dobití jižního pólu na běžkách.

Cesta na Antarktidu
Autor: Isifa


Kolik cesta stojí cesta a jak každý zájezd probíhá?
Jediný každoroční zájezd ledoborcem na severní pól stojí 550 tisíc Kč a je světovou raritou. Je možné ho realizovat jen 1x ročně v červenci, kdy je led nejtenčí.

Jednoho zájezdu se může zúčastnit pouze 100 lidí. Dopravním prostředkem je ledoborec Yamal, který má 50 dvoulůžkových kajut. Zájezd trvá 16 dní bývá vždy velmi rychle vyprodaný. Zatím se tohoto dobrodružství zúčastnilo asi 20 Čechů.

Pozor! Provozovatel ledoborce 100% negarantuje, že se turisté na severní pól vůbec dostanou. V případě velmi tuhé zimy může být tak tlustý led, že se jím neprobije.

A jaký je program zájezdu?
Nejprve probíhá plavba v kurzu 0° a probíjení se zamrzlým Severním ledovým oceánem. Během plavby se konají polárnické přednášky. Organizují se i průzkumné lety vrtulníkem k obhlídce zamrzlého oceánu z ptačí perspektivy, trhlin v ledu a morfologie ledového pole. Na ledových planinách lze při troše štěstí pozorovat tuleně a lední medvědy. V závislosti na plavebních podmínkách doplutí na severní pól.

U severního pólu loď zastaví, turisté vystoupí ven a oslaví jeho dobytí. Pro odvážné zájemce je možný krátký ponor do moře v brázdě otevřené hladiny za ledoborcem.

Severní pól
Autor: Isifa


Ledoborec Yamal je nejvýkonnější a nejmodernější světový ledoborec, který byl uveden do provozu v roce 1992 pro udržování Severní mořské cesty. Od roku 1993 je jediným plavidlem, které podniká turistické cesty na severní pól. Pohon je zajištěn dvěma parními turbínami, pára je dodávána dvěma atomovými reaktory, které jsou uloženy v 160 tunové ocelové schránce, stíněné betonem a vodní clonou. Loď je schopna samostatného provozu bez přerušení po dobu čtyř let. Pohyb v ledovém poli je usnadňován tryskami, které vhánějí pod led horkou vodu a schopností rychle přečerpávat vodní zátěž v kýlu. Loď je vybavena nejmodernějším satelitním a komunikačním zařízením.

Hurá na běžky!
Na českém trhu je však k mání i další zájezd na daleký sever: Dobití severního póĺu na běžkách. Zaplatíte za něj 669 000 Kč na osobu. Cesta trvá osm dní a dosud se ji podniklo přibližně 10 Čechů včetně dvou žen.

Složení skupiny je vždy mezinárodní. Cesta je relativně komfortní, mezitím co turisté postupují na běžkách, tak zástupci cestovní kanceláře vrtulníkem převezou věci a připraví přenocování na dalším místě. Po celou cestu je tak zajištěn patřičný servis.

Cesta na Antarktidu
Autor: Isifa


Mezi tučňáky a rypouše
Dalším raritním zájezdem je cesta lodí do Antarktidy. Tento výlet trvá 18 dní a jeho cena je od 230 000 Kč na osobu. Pluje se z jižního cípu Jižní Ameriky do Antarktidy, dva dny přes Drakeův průliv, kde je jedno z nejrozbouřenějších moří světa. Organizátoři upozorňují, že jak cestou tam, tak zpátky bývá tyto dva dny většině turistů zle.

Jaký je program zájezdu?
Plavba Drakeovým průlivem k Jižním Shetlandům. Zastávka u Ostrova krále Jiřího s pozorováním kolonií tučňáků, rypoušů sloních, tuleňů a mořských ptáků. Dále prohlídka ostrova Livingston s koloniemi tučňáků a tuleňů. Plavba do úchvatné zatopené kaldery vulkanického ostrova Deception, kde vyvěrají horké prameny. Možnost antarktické koupele v termální vodě na mořském břehu. Návštěva trosek bývalé velrybářské stanice. Plavba podél Antarktického poloostrova k hranici ledového příkrovu.

Cesta na Antarktidu
Autor: Isifa


Antarktický poloostrov je nejdostupnější, ale také nejscéničtější částí Antarktidy s hojnou faunou a horskými scenériemi s ledovci. Návštěvy lokalit Paradise Harbour s plavbou na člunech mezi bizarními ledovými krami a Port Lockroy s ohromnými koloniemi tučňáků a dravých ptáků chaluh a britskou výzkumnou stanicí, kde vybělené velrybí kosti připomínají nedávnou velrybářskou minulost.

Plavba pokračuje skrz úzké průlivy Neumayer a Lemaire a úžinou Penola. V případě příznivých ledových podmínek turisté doháhnou až k jižnímu polárnímu kruhu. Zastávka na ostrovech Cuvervill a Ronge s velmi hojnou antarktickou faunou. Návštěva společenství tuleňů na Petermannově ostrově.

Letos v březnu se na tuto plavbu vydá skupina dalších 14 českých turistů s česky mluvícím průvodcem.

Jižní pól
Autor: cs.wikipedia.org


Na běžky za milion
Možné je také dobití jižního pólu na běžkách. Tento zájezd je také v nabídce českých cestovních kanceláří. Trvá trvá 20 dní, cena je 1.200.000 Kč. Tuto lahůdku si však zatím žádný český turista nedopřál.