O nových směrnicích vlády emirátu, které se týkají podobných nevhodných veřejných projevů, informoval jeden z místních deníků.

Podle listu Al-Imárát al-Júm vyzvala dubajská vláda obyvatelstvo emirátu, které tvoří z více než 80 procent cizinci, aby respektovalo muslimské tradice a vyhýbalo se chování, jež by bylo možno považovat za nevhodné.

Pravidla, která platí pro všechna veřejná prostranství, zahrnují zákaz jakéhokoli obnažování, tance, provozování příliš hlasité hudby, líbání mezi mužem a ženou a dokonce i zákaz držet se za ruku, pokud nejde o manžely. Jakékoli porušení těchto předpisů může vést k trestu vězení, napsal list. Pokuta nebo i vězení podle těchto směrnic hrozí také tomu, kdo bude přistižen pod vlivem alkoholu, byť i v malém množství, mimo místa, kde je alkohol povoleno podávat.

V muslimském Dubaji, jednom ze sedmi Spojených arabských emirátů, se zahraniční obyvatelstvo skládá především z levných pracovních sil pocházejících z Asie, ale také z přistěhovalců ze Západu.

Na rozdíl od většiny monarchií v Perském zálivu emirát až dosud toleroval poměrně velkou volnost v oblékání. Rovněž jsou zde desítky hotelů, kde se alkohol legálně podává v barech a klubech.

Několik incidentů, jako bylo vypovězení nesezdaného britského páru, jenž se prohřešil sexuálním stykem na pláži, ale ukázalo, jak je často obtížné soužití západní a domácí kultury.