Víte, že pod Maďarskem leží termální moře? Pokud vás to překvapilo, možná ani netušíte, že Budapešť je jediné hlavní město, které má zároveň status města lázeňského.

 

Bük
Autor: archiv Maďarská turistika

 

Teplé léčivé prameny patří k největším turistickým devizám Maďarska – a tak i Panonie, která nabízí antické památky, starou architekturu, kvalitní víno a nové cyklostezky, nakonec nejvíce návštěvníků přiláká díky termálním lázním. Na rozdíl od českých nabízí ty maďarské kromě wellness i hodně zábavy: aquaparky, tobogany, umělé řeky a další atrakce.

 

Sárvár
Autor: archiv Maďarská turistika

 

Na jaře a na podzim se sem stahuje seniorská klientela. Vstřebává teplé jarní paprsky ve venkovních termálních bazénech, užívá si předsezonního klidu lázeňských měst a vychutnává místní vína. Pro starší návštěvníky jsou v této době atraktivní nižší ceny, stejně jako nižší teploty. Léto sem pak přitáhne mnohem víc mladých rodin.

 

Bük
Autor: archiv Maďarská turistika

Proč jet do Maďarska právě letos?
Maďarskou měnou je stále forint, jehož kurz se vůči koruně mění na rozdíl od eura jen minimálně. Obecně „podražení“ pobytů v eurozóně se tak českých turistů v Maďarsku netýká.
Kurz: 100 HUF = 9 až 11 Kč

 

Měli byste vědět

- Panonie leží na východ od naší republiky, a přitom nabízí v zásadě západní standard. Pobyt tady vás nezruinuje, ale když budete chtít utrácet, máte za co: třeba na golfových hřištích, která zde rostou jako houby po dešti.

- Název Panonie dostala oblast před dvěma tisíci lety, kdy byla provincií Římské říše. V době antiky zde vyrostlo mnoho měst, na jejichž ruinách stojí většina těch dnešních.

- Panonii dnes na východní a severní straně vymezuje řeka Dunaj, na jihu hranice s Chorvatskem a Slovinskem a na západě Rakousko. Zhruba uprostřed leží největší evropské sladkovodní jezero Balaton, které zažívá postupný návrat turistů.

- Ve známých městech dostanete často české informační brožury, nejčastěji narazíte na ceníky v češtině. S místními se ale lépe domluvíte německy.

Mosonmagyaróvár

To není jazykolam!
Nebojte se složitého jména tohoto města. Určitě stojí za to ho navštívit, leží asi 15 kilometrů od rakouských a slovenských hranic a má 30 000 obyvatel. Zdejší léčivé prameny (patří mezi pět nejléčivějších v Evropě) působí zejména na revma. Rádi sem jezdí senioři, ale potkáte tu i rodiny s dětmi.
Při prohlídce města nemůžete vynechat Hlavní ulici, která se chlubí barokní architekturou, obchody vás budou svádět k nákupům. Nezapomeňte ochutnat dobré víno v některé ze zdejších vináren. Příjemná procházka vás zavede na nedaleký hrad ze 13. století.

Mosonmagyaróvár
Autor: archiv Maďarská turistika

Proč sem jet?

- Město má velmi půvabné tiché okolí, cyklistické stezky (například kolem Dunaje) přímo vyzývají, abyste je vyzkoušela.

- V lázních vás čekají zážitky z nových procedur.

- Pokud se sem vydáte v létě, můžete se projet na kánoích po řekách Dunaj nebo Ljata, které lemují město.

- Nezanedbatelnou výhodou je blízkost hranic.

- V lázních seženete brožurku v angličtině a ve slovenštině, kde najdete nejen tipy na ubytování, ale také na cyklistické nebo turistické trasy.

Mosonmagyaróvár
Autor: archiv Maďarská turistika

Sárvár

Lázeňský ráj
V příjemném městečku v srdci Panonie, v údolí romantické řeky Rába, můžete objevovat v podstatě nekonečné množství památek. Od vykopávek z antických dob, přes středověké hradby, gotické kostely až po barokní a renesanční měšťanské domy.

 

Sárvár
Autor: archiv Maďarská turistika

Zdejší lázeňský komplex vznikl v roce 2002 a najdete tu návštěvníky všeho věku. Lázně jsou opravdu hezké, a navíc zde pramení neobvykle hned dvě léčivé vody. Jednodenní vstup do lázní stojí 1950 forintů (nebo 8 eur). Pokud se ubytujete v hotelu Park Inn, máte vstup do moderních lázní zdarma. V nabídce je i saunový svět, aquapark, fitness a léčebné procedury. Symbolem města je renesanční hrádek Nádasdy vár.

 

Sárvár
Autor: archiv Maďarská turistika

Co byste měla vidět kromě lázní a historie?

- Vydejte se zdejšího arboreta (botanické zahrady) v sousedství hradu: uchvátí vás stovky rostlinných druhů a nádherné rododendrony.

- Koupání nebo vodácké radovánky nabízí řeka Rába.

- Cyklistkám doporučujeme vyjížďku kolem jezera Csónakázó a dál. Ve městě je několik půjčoven kol.

- Touha po zdolání nějakého vrcholu vás zavede na vršky pahorkatiny Köszegi.

Sárvár
Autor: archiv Maďarská turistika

Bük

Mezi Vídní a Balatonem
Malé, klidné lázně leží na půl cesty mezi Vídní a Balatonem a mají pouhých 3000 stálých obyvatel. Vládne tu příjemná atmosféra a turistickou klientelu sem lákají přijatelné ceny. Ubytovat se můžete v tříhektarovém kempu s celoročním provozem a kvalitním zázemím, který leží v těsném sousedství lázní. Náklady na pobyt jsou celkově levnější, zejména před sezonou.

 

Bük
Autor: archiv Maďarská turistika

 

Lázně se budují od roku 1962, takže dnes má lázeňský komplex 13 hektarů a 27 bazénů. Zdejší léčivá voda se hodí zejména pro léčbu pohybového ústrojí, gynekologických problémů a nemocí trávicího ústrojí. Lázně jsou propojené i s rekreačním parkem, nabízejí fitness, sportovní vyžití a wellnes, produktové balíčky, zkrátka očekávejte kvalitní péči.

Bük
Autor: archiv Maďarská turistika

Co dělat, když se nabažíte vody?

- V Bük se nachází i jedno z nejlepších golfových hřišť v Maďarsku.

- Mezi hlavní pozoruhodnosti okolí Büku patří zámek Szapáry a za návštěvu stojí i blízký Köszeg, jedno z nejhezčích historických maďarských městeček.

- Půjčte si kolo a vyrazte na túru.

- V Bük si na své si přijdou i gurmáni.

Autor: archiv Maďarská turistika