Samozřejmě víme, že Alpy lidé milují hlavně kvůli sjezdovému lyžování, jenže v tomto malebném koutu Rakouska se báječně zabavíte, i kdyby lyžovačce počasí dvakrát nepřálo. Severní svahy Planai, jež v zimě lákají více než dvěma stovkami kilometrů bezchybně upravených sjezdovek, totiž můžete nechat projednou odpočívat, a z ideální základny – středověkého, ale duchem sportovního města Schladmingu – vyrazte na druhou stranu.

Z údolí pod téměř třítisícovým masivem Dachsteinu totiž můžete bez námahy vystoupat za jiným mrazivým zážitkem. Legendární gondola, ve které bez jediného opěrného mezisloupu překonáte kilometrové převýšení, je vyhlášená. Letíte vstříc kamennému masivu, než se na poslední chvíli přehoupnete do cíle. Jenže proč fotit z nitra »ocelového výtahu« přes umatlané sklo, když si můžete barevná panoramata vychutnat i bez »plexi«? Jedna ze dvou vzájemně se míjejících kabin totiž nabízí lahůdku pro odvážné – horní terasu. Okolo vás tak máte pouze nízké bezpečnostní zábradlíčko, a jak moc se přes něj budete naklánět do prázdna, je jen na vás. Gondola ale není to, proč míříte k nebesům...

Projížďka na střeše gondoly jen pro odvážné!
Autor: Michal Kuchta, Falkensteiner Hotel Schladming

 „Je to tu top atrakce zdejší oblasti, pro lidi neopakovatelný zážitek, který nečekáte,“ zve k návštěvě vrcholu trochu tajemně ředitel oblasti Schladminger Planai Georg Bliem. A nepřehání! Nemusíte se tahat s běžkami nebo skialpami, i když i pro tyto radovánky jsou zde ideální podmínky. Přesto vás ve výšce 2700 m. n. m čeká parádní podívaná. Navíc ne jedna!

Nahoře se zhluboka nadechnete, dítko pevně chytnete za ruku (snad abyste víc uklidnili sebe než potomka) a vykročíte přes visutý most příznačně zvaný Skywalk (Nebeská procházka) na téměř 100 metrový pochod odvahy zakončený skleněnými schody jakoby mizícími pod úrovní mostku v nekonečné propasti. „Tohle nedám! To je masakr,“ je slyšet všude kolem. Ale nakonec si každý pro své »selfíčko« dojde. Bravo! Tak teď ale čelem vzad! A vítejte…

Historie lidstva

Skrze těžké dveře vejdete do srdce hory – Ledového paláce otevřeného poprvé v roce 2007. A obklopí vás všudypřítomný led a chlad. Uvnitř skály se po zamrzlé podlaze (led je zdrsnělý, abyste neupadli) hned sklouznete k umně vytesané historii lidstva - mohutným ledovým sochám s dokonale vyvedenými detaily. Chvíli si budete připadat jako Neil Armstrong. Tak blízko totiž věrnému vyobrazení slavné scénky přistání Američanů na Měsíci v roce 1969 budete. Jako byste tu vlajku právě zabodávali vy!

A hned vedle funí první parní lokomotiva, hrající dle měnícího se nasvícení všemi barvami. „Húúúúú!“ zaduní skrytý reproduktor a vy máte chuť nasednout a nechat se odvézt… Jenže kam? Ten výběr je v chladném labyrintu téměř nekonečný. K bájnému šavlozubému tygrovi? Žádný problém. Nebo risknete setnutí hlavy templářským rytířem? Mrknete na Tutanchamona? Jak je libo. Někdo si ale raději posedí na korunním trůnu jakožto panovník z dávných časů. Zkrátka, každý si najde svoje nej a ven se vám chtít nebude.

V Egyptě bylo vedro, tady je Tutanchamonovi fajn.
Autor: Michal Kuchta, Falkensteiner Hotel Schladming

Sochami to nekončí

Pokud byste však nestihli dorazit nyní během populární zimní sezony, nemusíte truchlit, Ledový palác funguje i přes léto. A to zase může lyže nahradit kolo, kdy si několikadenní výlet zpestříte nekonečným spletencem populárních bikeparků, a běžky vyměníte za kajak, abyste si sjeli ledově průzračnou řeku Enns.

Pokud chcete ještě tajný tip, tak vězte, že přestože tamní lanovky a gondoly nejsou z nejlevnějších, vybraná ubytovací zařízení nabízejí vychytávku! Když složíte ve Schladmingu hlavu například ve stylovém čtyřhvězdičkovém Falkensteiner Hotel Schladming přímo v srdci města, máte po dobu pobytu zdarma »Letní kartu«, díky níž můžete bezplatně každý den jednou využít lanovky v okolí, nebo si třeba odskočit do bazénu. V zimě si pro změnu můžete k rozmrznutí kostí v klidu vychutnat vyhřívaný venkovní bazén i wellness. „Po celý rok navíc nabízíme hostům řadu aktivit. V zimě například výlety na sněžnicích, procházky s pochodněmi nebo ice-stock shooting, něco jako curling,“ dává tip pro aktivní dovolenou hotelový concierge Daniel Egger.

Tak co, vyrazíte do oblíbeného Ledového paláce ještě během letošní zimní sezony, která oficiálně končí až 7. dubna?

Vrchol dachsteinského ledovce.
Autor: Michal Kuchta, Falkensteiner Hotel Schladming

CENÍK:

zpáteční lístek na gondolu + ledový palác + vyhlídková plošina:

dospělí – 47,00 €; junioři (16-18 let) – 35,50 €; děti (nad 6 let) – 23,50 €

Fotogalerie
25 fotografií