Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čech Tomáš žil dva roky v karibském ráji: Co se může zdát jako splněný sen, se může lehce změnit v noční můru!

Autor: hpe - 
20. února 2024
20:52

Cestovatel Tomáš Šapovalov zatoužil po absolvování vysoké školy změnit prostředí i životní styl. Dal na rady svých blízkých a nakonec na dva roky zakotvil na ostrově Svatý Martin v Karibském moři. Během svého pobytu zjistil, že spadnout do stereotypu je snadné, ať se nacházíte kdekoliv. V rozhovoru pro iDnes vyprávěl o svých zážitcích.

Tomáš měl na výběr z více než 700 karibských ostrovů. Zvítězil však Svatý Martin, který je oblíbeným dovolenkovým rájem především Američanů. Ostrovu dříve prosperujícímu z výroby soli z mořské vody nyní dominuje turistický ruch. Na ostrově se hovoří dvěma různými jazyky.

„Ostrov Svatý Martin je rozdělený na dvě poloviny. Jedna je sice francouzská, ale druhá je holandská a tam se mluví převážně anglicky, takže pro mě byla dostupnější, protože francouzštinou jsem nevládl ani tenkrát, ani dnes,“ vysvětluje Šapovalov.

Lokalita je populární hlavně díky slunným písčitým plážím a azurovému moři. Mezi nejznámější patří pláž Maho a Orient Bay. Nejvíce turistů sem proudí na výletních lodích, které kotví v hlavním městě nizozemské části ostrova Phillipsburgu. Oblíbeným místním nápojem je rum, který je zde i cenově velmi dostupný. S tím se však pojí i stinná stránka ráje - alkoholismus.

„Jsou tam lidi, kteří tam žijí třeba deset let a jejich denní režim je každý den úplně ten samý. Po poledni zapadnou do svého oblíbeného baru, odpoledne během happy hour vypijí pět, šest drinků, pak si někde dají večeři a vrací se domů. Žijí tak třeba několik let, spousta lidí si tam dokonce vybudovala problém s alkoholem, protože ten je opravdu levný, zejména rum,“ dodává Šapovalov. Kromě slunění a koupání nenabízí ostrov mnoho dalších aktivit, což situaci příliš nepomáhá. 

Čech Tomáš žil dva roky v karibském ráji. Co se může zdát jako splněný sen, se může lehce změnit v noční můru. Čech Tomáš žil dva roky v karibském ráji. Co se může zdát jako splněný sen, se může lehce změnit v noční můru. | Facebook/@tomas.sapovalov

Jakmile na Svatý Martin Šapovalov dorazil, začal se shánět po nějaké brigádě. Našel práci dýdžeje a později byl zaměstnán v místní restauraci jako kuchař. Práce mu zabírala většinu času a uvědomil si, že je v pasti. „V průběhu druhého roku jsme zjistil, že jsem zabředl do obrovské rutiny. Vypadalo to tak, že jsem v jedenáct hodin vstával, na půl dvanáctou jsem šel do práce, tam jsem byl do půlnoci, pak jsem šel domů, vyspal jsem se, a tak to šlo pořád dokola, šest dní v týdnu. Sedmý den byla neděle, to jsme chodil pracovat do plážového baru, kde jsem odpoledne dělal dýdžeje. Člověk se pak dopracuje k tomu, že na pláž, kterou jsem měl tři minuty pěšky daleko, jsem chodil třeba jednou za čtrnáct dní,“ vzpomíná cestovatel. 

Rutina mu přerostla přes hlavu, a tak se rozhodl, že jeho čas na ostrově se blíží ke konci a vrátil se zpět domů. Na závěr dobrodruh vyzdvihl důležitost samotného cestování. Podle Šapovalova je stěžejní vystoupit z komfortní zóny a udělat krok do neznáma. Vrátit se totiž můžete kdykoliv.

Video  Vietnamský Phu Quoc: Skvostné pláže a gurmánský ráj  - Adam Jaroš
Video se připravuje ...

krapotkin ( 21. února 2024 09:58 )

Až na ten rum, protože tady ho museli přejmenovat na tuzemák a nepatří mezi levný alkohol.

diskutujici ( 21. února 2024 05:33 )

To by mě fakt opravdu bavilo. Holt, každý to má jinak.

Uživatel_5650027 ( 21. února 2024 02:07 )

V Čechách budete mít stejný rytmus bez moře, plavání v max. Čestlicích! Bezva! Blahopřeji vyhrál jste ....cenu ychtýla roku!👏😆 Vraťte se!🐑🐑🐑

pedro120 ( 20. února 2024 21:59 )

Sun bay a letiště se startujícími Jumbo 747 paráda

Zobrazit celou diskusi