Phu Quoc je sice největší vietnamský ostrov, ale zároveň dostatečně malý, abyste ho snadno prozkoumali na půjčeném mopedu. Má 50 km na délku a 25 km na šířku a zhruba pět měst či větších vesnic, kterým kraluje osmdesátitisícový Duong Dong.

Přes menší rozměry ostrov obkružuje úctyhodných 150 km pobřeží posetého písečnými plážemi. Zatímco zdejší historie nebo architektura mne nechaly docela chladnými, pláže a gastronomie jsou jedním slovem božské.

Noční trh

V hlavním městě Duong Dongu najdete nespočet obchůdků, restaurací a kaváren. Těm se ale vyhněte, dokud nenavštívíte Noční trh. Koná se každý všední den od tří do 11 v noci a je to asi nejautentičtější a nejpůsobivější místo na ostrově. Několik ulic v rybářské čtvrti města se promění v neuvěřitelnou gurmánskou a nákupní fantazii, kdy se v nasvícených stáncích na ulici a přilehlých restauracích přímo před vašimi zraky připravují čerstvé pokrmy z všemožných surovin, především z ryb a mořských plodů. Pro našince je to ohromující festival barev, chutí, zvuků, vůní a tvarů.

V akváriích tu plavou nejrůznější ryby včetně malých žraloků, pochodují obří krabi a langusty s dlouhými tykadly a hned vedle už je zručný kuchař otáčí na grilu. Velké barevné škeble a mušle, které byste spíš čekali v obchodě se suvenýry, tu jsou naplněny barevnou směsí krevet, masa a zeleniny a fungují jako obyčejný talířek.

Přijďte hladoví

Neméně lákavé jsou grilované chobotničky, krevetové palačinky, nadívaní grilovaní mořští ježci nebo mořské okurky i spousta dalších tvorů, které je obtížné identifikovat, ale vypadají barevně a velmi lákavě. Stánků s jídlem je tu nespočet a vyplatí se trh si nejdříve projít a dobře vybírat, abyste se nenajedli hned u vchodu. Prázdná peněženka vás totiž zastaví jen těžko, navečeřet se tu dá i za v přepočtu 30 korun, ale žaludek si naplníte jen jednou. Obecně jsou tu ceny zhruba třetinové oproti těm u nás.

Hotelové pláže na Phu Quocu jsou přesně jako vystřižené z katalogu. Široké, s jemným pískem, palmami a tyrkysovým vyhřátým mořem. Ideální místo pro opalování a odpočinek. Třeba sedmnáctikilometrová Bai Truong (Dlouhá pláž) nedaleko letiště, kam dosedají i přímé lety z Prahy, čtyřkilometrová Cua Can u stejnojmenného městečka, nebo 5,5 km dlouhá pláž Dai u zábavních parků a hotelu Vinpearl.

Přírodní pláže

Ty přírodní sice nejsou nijak široké, ale můžete na nich potkat třeba překrásné červené hvězdice. Já za nimi plul na čtyřkilometrovou pláž Rach Vem na severu ostrova. Jezdí se sem i na jídlo do stejnojmenné plovoucí vesnice a je to zážitek, který trumfne snad i ty hvězdice. V restauracích na dřevěných molech, které provozují místní rybáři, se servírují ryby a mořské plody, čerstvě vylovené ze sítí hned vedle restaurací.

Gurmánský ráj

Vietnamská kuchyně je uznávaná jako jedna z deseti nejchutnějších, nejrozmanitějších a nejzdravějších na světě. Velkou část tvoří jídla přirozeně plná vitaminů, posilující imunitní systém a bezlepková. A mezi vietnamskými kuchaři je právě ostrov Phu Quoc synonymem pro nejlepší jídla z ryb či mořských plodů. Pocházejí odtud i dvě vyhlášené klíčové ingredience pro celou vietnamskou kuchyni – rybí omáčka a pepř.

Páchnoucí zlato

Fabrik na rybí omáčku je na Phu Quocu okolo stovky a místní produkce je považována za nejlepší v celé zemi. Můžou za to ančovičky, které se ve zdejších vodách loví. Samotná omáčka přitom vzniká poměrně jednoduše jen ze dvou ingrediencí – rybek a soli. V obrovských sudech v celoročně stabilní venkovní teplotě mezi 25 a 30 °C se nasolené rybky nechají rok fermentovat, a pak se tekutina stočí pomocí kohoutu na dně sudu. Do fabriky se můžete i podívat, ale vstoupit dovnitř a nasát vzduch nosem je jen pro odvážné. Můj pobyt uvnitř by se dal počítat na sekundy. Výsledná omáčka je ale nezastupitelnou ingrediencí v převážné části vietnamských pokrmů.

Nejlepší pepř

Ve světě koření existuje fenomén kampotského pepře, nejdražšího, voňavého, s jemně citrusovou chutí. A který vietnamský ostrov byste řekli, že se nachází jen 20 km vzdušnou čarou od kambodžského Kampotu? Ano, je to Phu Quoc. A i zde, v prakticky totožném prostředí, se pěstuje na řadě farem pepřovník. Ostrov ho vyprodukuje okolo 400 tun ročně a vyváží se do celého světa. Na Phu Quocu přitom můžete návštěvu farmy spojit i s kurzem vaření, kdy se v otevřené kuchyni farmy společně s místním kuchařem naučíte několik základních receptů, při kterých využijete i pepř čerstvě utržený ze stromku.

PHU QUOC

Země: Vietnam

Jazyk: Vietnamština, domluvíte se i anglicky

Měna: Dong, 1000 dongů odpovídá zhruba 1 koruně. Převod pro Čechy usnadňuje populární zápis kdy tři poslední nuly nahrazují písmenem K.

Jak se sem dostat?

Cestovní kanceláře Fischer a Exim Tour sem létají přímými lety z Prahy.

OSTROV PEREL

Phu Quoc má ve Vietnamu přezdívku Perlový ostrov. Je to díky perlovým farmám, kde se kultivují perlorodky. Do živých měkkýšů je opatrně vložena kulička vybroušená z lastur, kterou perlorodka ponořená zpět do moře obaluje perletí. Oproti přírodnímu procesu, kde takhle obaluje malé zrníčko písku, je proces mnohem rychlejší a výsledná perla větší. Nečekejte ale, že tu perly nakoupíte za pakatel. S velikostí a váhou se pojí i vyšší cena.

POHLAĎTE SI ŽIRAFU

I zaryté odpůrce prvoplánových turistických pastí ohromí komplexy Vinpearl Safari, Vin Wonders a Grand World, které jsou prakticky na jednom místě, pěkně vedle sebe. Můžete si sice koupit komplexní vstupenku do všech tří, ale myslet si, že si je zvládnete užít během jednoho dne, je bláhové.

První jmenované je největším safari parkem ve Vietnamu s částí ve formě zoo a částí safari, kde se v klimatizovaném autobuse vydáte přímo do výběhů mezi tygry, lvy, medvědy, nosorožce, zebry a další zajímavá zvířata z celého světa. Výběhy jsou obrovské a projíždíte savanou, lesem i džunglí, podle toho, kde je dané zvíře doma. Některé výběhy v části zoo mají kontaktní formu, takže jestli jste nikdy nehladili a nekrmili žirafy mrkví, neměli obřího papouška na rameni nebo si nechovali lemura, tady můžete.

PEKELNÁ VĚZNICE

Na ostrově není moc památek. Jednou z nejstarších je malá, 300 let stará rybářská svatyně Dinh Cau na skále s majákem hned vedle městské pláže Duong Dongu. Je sice působivá, ale pokud chcete památku, která vás zasáhne, navštivte Coconut Tree Prison, Kokosovou věznici.

Francouzští kolonialisté ji vybudovali jako velkou věznici pro politické disidenty, ale o pár desetiletí později se zapsala do dějin jako doslova peklo pro vojáky Viet Kongu za vietnamské války. Věznicí s rozlohou 400 hektarů za šest let existence prošlo 32 000 vězňů, 4000 jich zemřelo a desítky tisíc byly zraněny. Věznice byla známá svým mučením a vlastně celá současná expozice je takovým muzeem mučení.

ORGIE ZÁBAVY

Eldorádem pro malé i velké je padesátihektarový zábavní park Vin Wonders s neomezeným vstupem na více než pětapadesát atrakcí v ceně vstupenky (930 Kč). Jsou tu obří horské dráhy, vyhlídkové kolo a další podobné atrakce, chvíli jste v pohádkové vesnici, pak se koupete v umělých vlnách pod havajským vulkánem, prolétáte ve vysoké rychlosti interiér mayské pyramidy nebo sjíždíte divokou řeku ve vesnici Vikingů.

Zhruba polovinu z atrakcí tvoří vodní skluzavky a tobogány, takže se i v horku máte kde svlažit. Některé, jako volný pád nebo 36 metrů vysoká vodní skluzavka Havaiian Drop, jsou vyloženě pro dospělé. Věřte, že i největší hrdinové si budou na vrcholku skluzavky skutečně říkat, že se asi zbláznili, když na ni lezli. Součástí komplexu je i největší mořské akvárium ve tvaru vodní želvy na světě a také několik restaurací s nabídkou z různých částí světa.

MĚSTEČKO, KTERÉ NESPÍ

Umělé městečko Grand World vypadá jako z animovaného fi lmu odehrávajícího se v Benátkách. Dokonce se tu můžete plavit s gondoliérem po řece s typickými mosty, ale věrnou kopii Benátek nečekejte. Tohle je popkulturní centrum ostrova, kde se odehrávají koncerty (nedávno Maroon 5) a velkolepé show, najdete tu i první vietnamské muzeum medvídků nebo největší budovu z bambusu. Je to prostor lehce bizarní, velikášský a kýčovitý. Na druhou stranu je plný restaurací, kaváren a obchodů a slibuje zábavu 24 hodin denně 365 dní v roce. I ti, kdo mají díky časovému posunu bezesnou noc, tu najdou místo kam za zábavou.

VŠECHNY JSOU Z JEDNÉ ROSTLINY

Červený, bílý, černý nebo zelený. Jedna jediná kulička plodu pepřovníku může skončit s jakoukoliv z těchto barev. Když se sklízí, je buď zelená – nezralá, nebo červená – dozrálá. Bílý pepř vzniká namočením a oloupáním svrchní vrstvy plůdku, pod kterou se skrývá vrstva bílá, s jemnější, nevýraznou chutí. Zelený i červený pepř při sušení nenávratně oxiduje a černá.

Pokud v obchodě narazíte na zelený pepř se zelenou barvou, je buď úplně čerstvý, nebo naložený v nálevu, který barvu zakonzervuje, ale zároveň změní chuť. Stejně tak i červený pepř, pokud je sytě červený a ne černý, přišel k barvě nešetrným procesem zahřívání. Daleko lepší je koupit dozrálý červený pepř, který je na pohled černý.

 

Video
Video se připravuje ...

Vietnamský Phu Quoc: Skvostné pláže a gurmánský ráj Adam Jaroš

Fotogalerie
52 fotografií