Návštěva Slovenska umožňuje výlet za hranice bez jazykové bariéry nebo zdlouhavého cestování. Jenže Češi často od sousedů znají jen Bratislavu nebo Tatry. Je to škoda, Slovensko totiž nabízí daleko víc. Třeba právě Trnavu…

Milovníci historie budou v Trnavě jásat i tajit dech. S takhle zachovalým historickým jádrem se totiž jen tak nesetkají (městskou památkovou rezervací je už od roku 1987).

Centrum města

Unikátní je krásně zachovalé trnavské městské opevnění i s baštami. Bylo vybudované ve 13. až 16. století a je dlouhé 1,5 km a vysoké až 10 metrů. Na jeho stavbu padlo něco kolem čtyř milionů cihel.

Za návštěvu stojí i městská renesanční věž ze 16. století na Trojičném náměstí. Na její vyhlídkový ochoz, který je výšce 29 metrů, je nutné vyšlapat 143 schodů. Odmění vás nádherný výhled nejen na Trnavu a okolí, ale i na Malé Karpaty. Věž ukrývá i mechanický hodinový stroj z roku 1729 z dílny Franze Langra. Pečuje o něj u čtvrtá generace jedné rodiny, která musí hodiny mechanicky natahovat.

Zajímavé je i samotné Trojičné náměstí s renesančními měšťanskými domy a barokním sloupem Nejsvětější Trojice z roku 1695.

Tip: Na Trojičném náměstí se každý pátek a sobotu od 7:00 do 11:00 koná městský trh, kde seženete čerstvé květiny, zeleninu, ovoce i krajové speciality.

Nádherné kostely

Trnava je město kostelů. Dva z nich by ale měli rozhodně navštívit i lidé, kteří církevní architektuře zrovna neholdují. Za návštěvu rozhodně stojí katedrála sv. Jana Křtitele. Je to největší a nejhonosnější chrám v Trnavě a je zároveň jednou z nejranějších barokních staveb na Slovensku. Zvenku působí jednoduše, ale interiér vám vyrazí dech. Nádherná malířská a štukatérská výzdoba hýří barvami a zlatem. Dominantou je dřevěný barokní hlavní oltář, který je vysoký více než 20 metrů, široký téměř 15 metrů a zdobený malbami a krásně vyřezávanými figurami světců.

Bazilika sv. Mikuláše je dominantou trnavského panoramatu. Nejenže je nevětší sakrální stavbou Trnavy, ale navíc stojí i na nejvyšším místě historického jádra. Začala se stavět ve 14. století na místě původního románského kostela. Stavba je rozpoznatelná už zdálky, díky dvojicí mohutných věží. V jedné z nich se nachází čtyřtunový zvon Mikuláš z roku 1583, který patří mezi největších zvony ve střední v Evropě.

Tip: Nezapomeňte si prohlédnout zázračný obraz Trnavské Panny Marie, který je vystaven v osmiboké barokní kapli. V případě, že Trnavě hrozí nebezpečí, roní Panna Marie krvavé slzy. Podle legendy byla díky ní Trnava v roce 1663 uchráněna před nájezdem Turků a v roce 1710 dokonce zabránila šíření morové epidemie!

Podle záznamů se k ní tehdy všichni zdraví Trnavané modlili a prosili o pomoc. Po modlitbách pak procházelo Trnavou procesí v čele s obrazem (aby Panna Marie sama situaci viděla) a od dalšího dne už nikdo na mor ve městě nezemřel. Vděční měšťané pak písemně Panně Marii slíbili pravidelně sloužit oslavnou mši a tato úmluva platí dodnes.

Nejlepší medovina světa

Kousek za Trnavou, v Dolní Krupé, najdete Medolandii, kde můžete ochutnat nejlepší medovinu na světe. Nejde o přehánění, jejich bariková medovina, které dozrává v dubových sudech, získala letos v září titul »Best Mead in the World« na světové včelařské soutěži APIMONDIA 2023 v jihoamerickém Santiago de Chile. V Medolandii se kromě degustací různých druhů medovin můžete seznámit i se základy včelařství nebo navštívit unikátní rozárium, které se pyšní 250 druhy růží.

Tip: Ochutnejte unikátní medovinu s růžemi. Květy, které se macerují v medovině, se ručně sbírají brzy ráno a na 4000 litrů medoviny je potřeba zhruba 20 kilogramů růžových lístků.

Skvělá vína

Trnava se nachází v srdci slovenského vinařského regionu. Ve městě a jeho okolí se vyrábí jedny z nejlepších vín v zemi. Milovníci vína tu můžou navštívit obří vinařské firmy, tak i malá rodinná vinařství. Degustaci v těch malých je lepší si přede m domluvit.

Přímo v Trnavě je možné navštívit velké vinařství Mrva & Stanko. V roce 1997 ho založili dva přátelé – Peter Stanko a Vladimír Mrva. Ročně vyrobí 400 000 lahví vína. Biovína můžete ochutnat třeba v rodinném vinařství Karpatská perla v Šenkvicích.  Vinařství se může kromě skvělého vína pochlubit i věží s výhledem na vinice, designovými prostorami a ubytováním pro znavené milníky vinného moku.

Tip: Pokud chcete ochutnat víno, na které ve vinotéce nenarazíte, zkuste třeba vinařství Vína z mlýna v Doľanech.

O vinice se stará a víno vyrábí jedna rodina, která nabízí kromě degustace i prohlídky mlýna a vinic.

Víte, že… Trnava, která leží na řece Trnávce v úrodné rovině Podunajské nížiny, je vzdálená jen 60 km od Bratislavy?

 

Video
Video se připravuje ...

I bez meče a koruny Král vín pasoval do vítězného stavu to nejlepší, co vzniklo v rukou českých a moravských vinařů. Tajemství lahodného moku pak Blesku odhalil sommelier Branko Černý. Blesk – Ivan D. Hladík, Jan Jedlička

Fotogalerie
11 fotografií