Cyklodálnice Evropy

Jízda podél Dunaje v Horním Rakousku je skvělá pro všechny věkové i výkonnostní kategorie cyklistů. My jsme na projížďku zvolili pohodlná zapůjčená elektrokola, ale milují to tu i sportovci, kteří snadno polykají kilometry, a běžně tu na kolech potkáte i lidi v důchodovém věku, kteří právě díky elektrokolům nemají se zdoláváním cyklostezky žádný problém.

Kvalitní povrch se tu táhne často po obou březích řeky a jen zřídka se cyklostezka zapojuje do běžného provozu. V hlubokém lesnatém údolí Dunaje se to jen hemží malými hotýlky a restauracemi, kde se můžete občerstvit a odpočinout si, jsou tu cykloservisy i samoobslužné stojánky se základním nářadím a tam, kde nejsou mosty, se můžete nechat převézt lodí uzpůsobenou pro přepravu kol. Je to zkrátka dobře namazaný cykloturistický stroj. Cyklostezka podél Dunaje byla jednou z prvních říčních cyklotras Evropy a stále patří mezi nejoblíbenější.

Odpočinek

Dokonalý relax je jen tak posedět v některé z rybáren, kde vám připraví čerstvé úlovky a kde můžete pozorovat velké říční lodě, jak proplouvají krásnými přírodními sceneriemi. My jsme nechali na chvíli kolo kolem a navštívili rodinnou výrobnu tradičních dřevěných lodí zvaných zille ve vesnici Freizell. Rodinou tradici již v deváté generaci udržuje Anton Witti, který návštěvníkům rád ukáže, jak se lodě staví, a můžete si tu objednat i okružní jízdu. Při ní zjistíte, že tradiční člun v jeho pojetí není žádný hlemýžď, ale trasu, kterou jste předtím pracně šlapali na kole, prosviští během pár minut.

Eldorádo zábavy pro děti

Rodiny s dětmi, ať už s koly, nebo bez nich, jen kousek od řeky najdou hned několik perfektních výletních cílů. Třeba první stezku v korunách stromů v Evropě, která kromě výhledů a zábavných překážek nabízí i obrovskou vyhlídkovou věž s několika únikovými hrami v místnostech v jednotlivých patrech. My jsme jen nakoukli do jedné v duchu Harry Pottera a bylo nám jasné, že dají pěkně zabrat.

Na konci stezky vás kromě lesní restaurace a poměrně rozsáhlého hřiště se spoustou atrakcí čeká i luxusní hotel v korunách stromů. Dřevěné domky propojené lávkami ve výšce, kde je každá noc osvícená hvězdami a se zvuky lesa obrovský zážitek.

IKUNA Naturresort

Jestli vaše děti baví nejrůznější prolézačky a aktivity v přírodě, nechte si určitě trochu času i na nové centrum IKUNA Naturresort. Naprosto nepopsatelný park si nejsnáze představíte jako dětské hřiště v lese a na louce, které roztáhnete na neuvěřitelných 200 000 metrů čtverečních. Je tu okolo 90 atrakcí včetně výběhu klokanů nebo kamzíků, dinoparku, lanového parku, westernového městečka nebo garáže s americkými veterány. Nás nejvíce zaujala typická dětská zábava – stavění přehrad, která pokrývá celý jeden kopec: Nejdřív musíte vodu nejrůznějšími vehikly vyčerpat na kopec, abyste pak přehradami usměrnili tok přes vodní mlýnky a další „hejblata“. Děti se tu budou cachtat určitě celý den.

Přespat se tu dá v luxusních apartmánech ve tvaru týpí s terasou a koupacím biotopem nebo v chatkách se skleněnou střechou, abyste usínali za svitu hvězd. Je tu i několik designovych restauračních zařízení, které byste čekali spíš někde v centru velkoměsta, ale do přírodního areálu dokonale zapadnou. IKUNA totiž znamená Inspiration – KUnst – NAtur (Inspirace, umění, příroda). A právě umění a moderní design tu má silné slovo.

Na hranicích Římské říše

Dunaj byl odjakživa důležitou obchodní cestou, a tak se snad v každé jeho zátočině tyčí nějaký hrad nebo jeho pozůstatky. Většina jich je ale v soukromých rukách a dovnitř vás nepustí. Najdete tu ale i četné kláštery, které znavené cyklisty či poutníky naopak vítají. Třeba jediný rakouský trapistický klášter Engelszell, kde se vaří podobně jako v belgických klášterech silné trapistické pivo.

Mohutný tok byl ve starověku severní hranicí Římské říše, a tak na jeho pravém břehu narazíme na řadu pozůstatků římského osídlení. Od drobných, jako jsou vykopávky římských lázní v nejznámější zátočině Dunaje, slavné Dunajské smyčce, až po daleko vzácnější, jako je poměrně zachovalá obranná tvrz Burgus v obci Oberranna, která je jediná v Rakousku a jedna z mála v Evropě.

V kostelu sv. Vavřince v Enns musela část interiéru ustoupit římským vykopávkám.
Autor: Adam Jaroš

Město Enns

Úplným rájem milovníků starověkého Říma je pak město Enns, na jehož území se rozkládal jeden z nejvýznamnějších táborů Římské říše na severní hranici, město s legionářským táborem Lauriacum, založené 400 let př. n. l. Malí i velcí milovníci historie nesmí minout Museum Lauriacum v Ennsu, kde se soustředí artefakty z vykopávek na území města, ale je zde i velmi přehledně a srozumitelně představena organizace římské armády – legie II Italica, která v Lauriacu sídlila, i běžný život řadových Římanů v okrajových částech říše.

Ti, kdo o Lauriacu dříve neslyšeli, budou překvapeni velikostí tohoto města, které bylo svého času centrem římské provincie Noricum. Jen vojáků tu bylo 6 tisíc a další tisíce lidí žily v civilní části města. Na polích na okraji Ennsu si můžete prohlédnout i tak neobyčejné věci, jako jsou zbytky římské vápenky nebo zpřístupněné vykopávky přímo v chrámu svatého Vavřince. K Ennsu se váže i legenda, podle které byl právě zde utopen zdejší římský voják Sv. Florián, patron hasičů. Mělo to být někde v místech, kde se do Dunaje vlévá řeka Enns, tedy přibližně mezi dnešním přístavem v Ennsu a městečkem Mauthausen na protilehlé straně Dunaje.

 

Video
Video se připravuje ...

Dunajská cyklostezka je jako stvořená pro sportovce, milovníky historie i rodiny s dětmi. Adam Jaroš

Fotogalerie
30 fotografií