Trasa z kláštera Engelszell do Lince se vine podél Dunaje jen zhruba 25 až 50 kilometrů vzdušnou čarou od české hranice. Mohutný říční tok se tu zařezává do hlubokého údolí a jak už to tak u říčních cyklostezek bývá, můžete jet podél řeky pěkně po rovince.

Přestože právě Dunajská cyklostezka je jako stvořená k polykání kilometrů po desítkách až stovkách, vyplatí se právě v tomto úseku přibrzdit a čas od času z hlavní evropské cyklodálnice odbočit. Trasa je totiž doslova posetá historickými, přírodními a gastronomickými zajímavostmi, které by byla škoda minout.

Klášter Engelszell

Z kola určitě sesedněte už v samotném klášteře Engelszell na hranici s Německem. Tento klášter byl založen v roce 1293 a dnes je jediným trapistickým klášterem v Rakousku a jeden z mála mimo území Belgie, kde se vaří proslulé trapistické pivo. Žije tu pět mnichů a kromě piva tu vyrábí i klášterní likéry, med nebo sýr. Zajímavostí je i fakt, že přímo v klášteře byl zatčen slavný pandur baron Trenck, který pak dožil ve vězení v brněnském Špilberku.

Hotel v korunách stromů

Máte rádi populární stezky v korunách stromů? Pak odbočte z trasy a zamiřte do vesnice Kopfing na pravém břehu Dunaje. Najdete tu totiž pravzor všech stezek v korunách stromů, nejstarší a nejdelší takovou stezku v Evropě.

Na celých 2,5 kilometru dlouhé zážitkové trase najdete 30 zábavných zastavení, velkou vyhlídkovou věž s únikovou hrou a vystoupáte do výšky až 40 metrů. Na konci stezky vás pak čeká unikátní hotel v korunách stromů, velké dětské hřiště a půvabná restaurace servírující speciality z místních surovin.

 Vyhlídka Schlögenerblick

Zůstanete-li na pravém břehu Dunaje, narazíte při cestě po proudu na rakouskou obdobu naší vyhlídky Máj na Slapech. Dunaj se tu v ostré smyčce otáčí kolem vesnice s poetickým názvem Au. Při výstupu na vyhlídku Schlögenerblick nad přístavem Schlögen si dejte pozor - je to infarktový krpál, ale výhled stojí za to. Mezi oběma břehy tu jezdí i říční přívoz Donaubus, kterým můžete přejet na druhou stranu, do přístavišť Au nebo Grafenau.

Mistrovský mošt

Jestli máte rádi mošt, ať už nealkoholický, nebo ten s alkoholem, zastavte se v unikátní moštárně Donautaler Mostkellerei v Grafenau. Její majitel, Erich Aumüller je totiž diplomovaný moštový someliér a jeho oceňované produkty, jako hruškové frizante či jednoodrůdové mošty, prostě musíte ochutnat. Do samotného moštového sklepa se sice musíte předem objednat, ale některé výrobky seženete i v rybí restauraci Aumüller v nedalekém Obermühlu. Jinde je nekoupíte.

Koupání v pískovnách

Koupání v Dunaji je kvůli silnému proudu problematické. Ale přesto se můžete po cestě trochu svlažit. Jedním z takových míst jsou koupací jezera u obce Feldkirchen. U čtyř velkých jezer oddělených hrází najdete pláže, kemp a jednoduchý bufet, ale i golfové hřiště nebo restauraci Thalhammers specializující se na moderní gastronomii. V nedalekém zámku Mühldorf se můžete i ubytovat.

 Linec a jeho dortíčky

Kousek dál po proudu už nás čeká Linec. Město proslavené obřími železárnami, bujarým studentským životem i pravými lineckými dortíky z kavárny Jindrak.

Přestože má i půvabné historické jádro, Linec je spíš městem budoucnosti. Může za to jedno z nejprogresivnějších evropských muzeí Ars Electronica - Muzeum budoucnosti. To spolupracuje s organizacemi jako NASA či MIT a v dechberoucí interaktivní expozici představuje svět, jak možná bude vypadat za pár let.

Zbrusu nová expozice byla otevřena letos v květnu a zahrnuje i unikátní 8K 3D exkurzi do nitra vesmíru. Milovníci umění nesmí vynechat ani muzeum umění Lentos či galerii OK Center, která až do října hostí výstavu Sinnesrausch, při níž se z galerie plné exponátů šálících vaše smysly po lávkách a prolézačkách dostanete až na střechu, na které je mimo jiné kopie šumavské dřevěné rozhledny a parádní výhled.

Klášter St. Florian

Jen kousek za Lincem na pravém břehu Dunaje stojí za návštěvu i klášter St. Florian. Monumentální barokní komplex obřích rozměrů hostil při jejich cestách i rakouské císaře. Při prohlídce zde uvidíte nádherný mramorový sál, císařské pokoje s plochou 1100 m², obrazovou galerii i bohatě zdobenou knihovnu se 130 tisíci svazky a tajnými dveřmi uvnitř regálů. Klášter je také místem, kde působil a je pohřben skladatel Anton Bruckner a dodneška zde působí i chlapecký pěvecký internát. Co ale hladové cyklisty potěší nejvíce, je klášterní šenk Stiftskeller na jednom ze tří nádvoří.