Investici by mělo zaplatit město Brno. Rada vyčlenila 16 milionů, schválit to musí zastupitelstvo. „Stezka bude navazovat na příjezdovou komunikaci k penzionu Eliot a končit za tunelem pod starou německou dálnicí, kde se bude nacházet brána se speciálním roštem, aby se zabránilo úniku zvěře z obory Holedná,“ uvedl starosta Žebětína Vít Beran.

Z místa se budou moct cyklisté i chodci dostat do Údolí oddechu v Bystrci nebo přes oboru nahoru do Kohoutovic. Díky cyklostezce se zvýší bezpečnost lidí, kteří musejí překonávat takzvanou starou dálnici.

„Zvlášť pro rodiny s dětmi je nebezpečné se v této oblasti pohybovat,“ uvedl brněnský radní Jaroslav Suchý. Se stavbou stezky by se mělo začít v září a hotovo by mělo být ještě letos.

Díky asfaltovému povrchu a dostatečné šířce cyklostezky se podle něj sníží bezpečnostní rizika, ale také se lidem zpříjemní procházka a výlety na kolech na Brněnskou přehradu, do údolí Bílého potoka, do obory Holedná nebo až do centra města.

Stezku si lidé přáli

Cyklostezku mezi Žebětínem, Kohoutovicemi a Bystrcí si přáli lidé. Projektu v roce 2017 dali největší podporu v prvním ročníku takzvaného participativního rozpočtu. Lidé v něm vybírali z 83 projektů, na realizaci bezmála dvaceti nejúspěšnějších dalo město 20 milionů. Letos je třetí ročník a město vyčlenilo na projekty navržené obyvateli města 35 milionů.

VIDEO: Rarita v pražských Bohnicích. Cyklopruh je tu dlouhý pět metrů...