Projekt participativního rozpočtu na území sedmé městské části probíhá druhým rokem. Loni se díky němu pořídila například venkovní skládací učebna, vybavení žákovské kuchyně, altán, výbava na zahradu nebo hry a relaxační prvky.

„Participativní rozpočty jsme poprvé vyzkoušeli v minulém školním roce. Žáci si v rámci tohoto projektu mohou zkusit část práce zastupitelů. Rozhodují o tom, co za společné peníze pořídí, aby to pomohlo škole a měli z toho užitek jejich spolužáci i učitelé. Chceme jim touto cestou ukázat, jak funguje participace a že má smysl zapojovat se do dění ve svém okolí,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Do zmiňovaného projektu se zapojují žáci škol od 4. třídy výše. Jednotlivé návrhy se vymýšlejí na základě debat ve třídách, vznikají ale také týmy žáků různého věku. Děti a dospívající se učí, co všechno je možné reálně za finanční obnos realizovat, musejí také obhajovat své nápady před ostatními. Během dalších 14 dnů proběhne na školách hlasování prostřednictvím aplikace. Do konce února pak budou známé vítězné projekty.