Cizinci budou po odpykání trestu vyhoštěni z Česka na neurčito. Podle předsedy odvolacího senátu Viktora Macha musel vzít soud při ukládání trestu v potaz i to, že muži přijeli do Česka s úmyslem páchat trestnou činnost. Muži musí podle rozsudku uhradit většinu škody, zbytek po nich může pojišťovna vymáhat v civilním řízení.

Dailonis Volkovs a Vladimirs Čalomovs podle rozsudku na konci roku 2016 vyloupili prodejnu Klenoty Diamond Club v Dlouhé ulici. Volkovs si údajně od prodavačky nechal ukázat zboží a poté s Čalomovsem na chvíli odešel pod záminkou, že si jdou vyzvednout peníze na zálohu šperku. Po návratu tvrdili, že jim bankomat hotovost nevydal, a když žena začala nabízené šperky uklízet, Čalomovs na ni namířil pistoli.

Volkovs pak prodavačku podle rozsudku udeřil do zátylku a oba muži ji odtáhli do zadní části prodejny, kde ji svázali a zalepili jí ústa. Čalomovs ženu hlídal a Volkovs odemkl nalezeným klíčem trezor, odkud vzal 43 diamantů, 125 šperků osázených drahými kameny, troje značkové dámské hodinky a hotovost 194 000 korun. Poté muži prodejnu opustili.

Volkovs a Čalomovs vinu odmítali, jejich obhájkyně dnes žádaly, aby je soud obžaloby zprostil. Oběma hrozilo až 15 let vězení.

Podobným způsobem, jaký dnes soud projednával, údajně loupil i gang cizinců ze zemí bývalého Sovětského svazu, který v letech 2014 a 2016 přepadl hodinářství v Pařížské a v Široké ulici. Za loupež v Široké rozdaly soudy tresty od tří do 10,5 roku vězení. Za přepadení v Pařížské poslal soud cizince za mříže až na 13,5 roku.

Fotogalerie
7 fotografií