V Opavě v letošním hlasování budou místní rozhodovat o rozdělení 1,2 milionu korun. Je to čtyřikrát více než před dvěma lety.

Za dobu existence radnice financovala 16 takových projektů. První dva ročníky hlasování ukázaly, že zájem Opavanů zapojit se do rozhodování roste. „Přihlašují vesměs smysluplné projekty,“ řekla první náměstkyně primátora Hana Brňáková (Piráti & Opavané).

Projekty občané můžou přihlašovat na webu města. „Nápad se ale musí vztahovat k pozemku či k budově patřící městu. Podání projektu musí podpisem podpořit 50 lidí,“ uvedla Veronika Bittová z odboru rozvoje města a strategického plánování.

Lidé mohou projekty přihlašovat do konce února, hlasování bude spuštěno až v květnu. Na vybrané projekty se mohou obyvatelé Opavy těšit začátkem června.

V Krnově budou rozhodovat o milionu

Podobný systém rozdělování peněž z městské kasy mají i v nedalekém Krnově. Letos město vyčlenilo milion korun.

Princip je jednoduchý. Občan přijde s nápadem, jak vylepšit naše město, například opravou hřiště, vysázením aleje, vybudováním komunitní zahrady a podobně, svůj návrh sepíše do formuláře žádosti a ten doručí na Městský úřad v Krnově. Po formální kontrole a případných úpravách putuje projekt do fáze hlasování, v níž občané rozhodnou, který z podaných nápadů se jim líbí nejvíce a bude zrealizován,“ popsala Kristýna Kutálková z odboru strategického rozvoje.

VIDEO: Participatvní rozpočet zavedli i v některých částech Prahy.