Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvalita vody v dovolenkových rájích: Vítězí Kypr, pozor v Bulharsku a Polsku

Autor: Mii - 
11. srpna 2019
07:25

Pěkná letní dovolená je do jisté místy spojena s čistou vodou ke koupání. Nikomu se nechce plavat v zeleném jezeře ani moři zamořeném fekáliemi. Evropská komise proto přináší dobrou zprávu – evropské země mají v průměru nadstandardně čistou vodu,  průměrné skóre je výborné. Přesto existují regionální rozdíly. Například Kypr se může pyšnit nejčistšími místy ke koupání a naopak Polsko a Bulharsko nejšpinavějšími.

Analýzu kvality vody prováděla Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) v průběhu loňského roku. Výsledky zveřejnila minulý měsíc s tím, že lze očekávat, že kvalita vody u kontrolovaných lokací bude stejná. Zkoumání provedla ve všech zemích Evropské unie, plus zařadila Švýcarsko a Albánii.

Celkem prošlo analýzou 21 831 míst, které lze označit jako „pro koupání“. Jde o jak rybníky a jezera, tak řeky a pobřežní moře – jednoduše vše, co turisté využívají k vodním radovánkám. Celková kvalita meziročně vzrostla z 85 procent na 85,1 procent, což podle Evropské komise ukazuje, že míříme správným směrem.

„Budeme ve zlepšování kvality koupací vody pokračovat. Doufáme, že jednotlivé členské státy se od sebe budou učit, jak udržovat potřebné standardy,“ uvedl eurokomisař pro životní prostředí Karmenu Vella. „Ukázalo se, že naše snaha posledních 40 let v čistění odpadních vod nese své ovoce. Ale je to jen jeden z problémů, musíme řešit i plastové znečištění,“ dodal šéf EEA Hans Bruyninckx.

Výborná versus nevyhovující voda

Problematiku v EU upravuje směrnice 2007/7/ES o řízení jakosti vod ke koupání. Stanovuje, jak mají státy koupací vodu monitorovat, ošetřovat a informovat o jejím znečištění veřejnost. Řeší i pojmy jako „rozmnožení sinic“ nebo „koupací sezóna“. Stanovuje rovněž klasifikaci kvality vody.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů. Má i kvalitní vodu. Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů. Má i kvalitní vodu. | Profimedia.cz

Největší počet hodnocení „výborný“ dostaly lokace v Kypru, Maltě, Rakousku a Řecku. Na Kypru bylo takto možné označit 99,1 procenta vod ke koupání, stalo se tak pomyslným vítězem. Vysokou laťku s čistými vodami drží také Chorvatsko, Litva, Německo a Portugalsko.

Nejvíce míst, která bylo z hlediska hygieny možné označit jako „nevyhovující“, se nacházelo ve Španělsku, Francii a Itálii. Na konci výčtu se nicméně ocitlo Polsko a Bulharsko, jelikož mělo nejméně kvalitní vody. Označení „výborný“ dostalo v Polsku jen 28 % míst, v Bulharsku 52,6 procent. Hned za nimi se nacházelo Rumunsko a Slovensko.

A Česko? To z analýzy vyšlo průměrně. „Výborných“ lokací ke koupání máme 81,7 procent, což se nachází zhruba uprostřed výčtu.

Nebezpečné bakterie i sinice

Kvalita vody se sleduje proto, že znečištění může lidem způsobovat vážné zdravotní problémy. Standardně se proto u ní analyzuje deset faktorů. Prvním jsou střevní enterokoky, což je indikátor znečištění fekálního původu. Turisty při této infekci čekají žaludeční a střevní problémy.

Dále se voda testuje na přítomnost bakterie E.coli, která způsobuje podobné problémy jako střevní enterokoky, jen horší, a míru chlorofylu-a. Podle něj se určuje znečištění sinicemi a řasami, jelikož jej obsahují. Nebezpečné jsou z toho důvodu, že lidem mohou způsobovat alergie a vyrážky, ve výjimečných případech až akutní otravu a selhání ledvin.

Hygienici zpravidla analyzují vodu i kvůli bakterii Pseudomonas aeruginosa. Objevuje se v odpadních vodách a je častým ukazatelem kvality. Hrozí z ní záněty uší, pochvy, močových cest, očí.

V neposlední řadě se kontroluje znečištění odpady, čímž se myslí zbytky lidské činnosti jako plasty, lahve, dehet apod. a přírodní znečištění – větve, dřevo atd.

U Čechů stále vítězí Chorvatsko

Jelikož žádná ze zemí z analýzy nevyšla jako nebezpečná ke koupání, Češi stále mohou zachovat svobodu, kam budou jezdit na dovolenou (chtějí-li si na ní zaplavat). Posledních dvacet let zůstává nejoblíbenější destinací Chorvatskou a podle údajů České statistického úřadu (ČSÚ) žebříčku kralovalo i v roce 2018.

Za ním následovalo Slovensko a pak Itálie a Řecko. Do sousední země vyrazilo loni na dovolenou 724 tisíc Čechů, do Itálie 607 tisíc Čechů. Chorvatsko se mohlo chlubit 813 tisíci návštěvníky z Česka.

Pulkin1 ( 11. srpna 2019 15:30 )

Tak Já byl před pár lety v Chorvatsku .Hnus byli jsme ubytování v penzionu Ruža v ČÍSLO. Hrůza des špína bordel na celem penzionu.Majitel vězně v lihu pokoje se ne uklízeli ,lednice ne funkční ,klimatizace žádna .U jídla vám běhali divoká kočky málem až do talíře. Pes se sebral a poslal přímo v jídelně. Jídlo jak štaci no pokud jste nepřišli mezi prvními tak bufet byl prázdný a další jídlo se už ne doplnilo. Proste katastrofa.NIKDY VIC

baronessa ( 11. srpna 2019 14:18 )

Až mráz po zádech přeběhne, když vidím hlavu na hlavě, deku na dece. Pěkně děkuju za takový odpočinek - a ještě drahý.

Zobrazit celou diskusi