Historie Dubaje sahá až do roku 3 000 př. n. l. Oblast, kde se nyní město nachází, byla kdysi rozsáhlou bažinatou oblastí, kde pastevci dobytka založili plantáž datlovníku a stali se tak prvními osadníky, kteří v této oblasti žili.

V následujících stoletích byla tato oblast hlavní zastávkou pro karavany na obchodní stezce spojující Omán s dnešním Irákem. Obyvatelé kromě rybolovu, stavění lodí a lovení perel též poskytovali ubytování obchodníkům, kteří přišli prodávat zlato, koření a textil.

Od Beduínů se toho o dubajské historii dozvíte mnohé.
Autor: dubai tourism

Klíčovým datem ve vývoji Dubaje byl rok 1833, kdy emirát vyhlásil nezávislost, odtrženou od Abu Dhabi. Na konci 19. století byly zrušeny daně pro lidi ze zemí mimo region. Výsledkem byl obrovský přísun zahraničních obchodníků, kteří si přáli využít těchto výjimečných podmínek pro své podnikání.

Přesto ekonomika rostoucího města byla stále založena na rybolovu, obchodování a lovu perel. Bylo tomu tak až do roku 1966 - kdy byla v Dubaji objevena ropa. Tento zásadní okamžik vše změnil —z malé osady na zátoce Dubai Creek se Dubaj proměnila na moderní přístavní město a obchodní centrum. Trvalo jen půl století, než se Dubaj stala symbolem moderního světa a inovativního designu.

Poušť - tady to všechno začalo

Nejlepší způsob, jak zahájit cestu po historických stopách nejmodernějšího města na světě je v tradiční velbloudí karavaně v poušti. Za zastávku stojí beduínská osada Marmoom Bedouin Experience, která se nachází v přírodní rezervaci Al Marmoom. Osada byla postavena z tradičních materiálů, jako například z kozí srsti.

Beduínská osada Marmoom Bedouin Experience, která se nachází v přírodní rezervaci Al Marmoom.
Autor: dubai tourism

Nezapomeňte navštívit beduínské stany, malý trh, farmu se zvířaty nebo přihlížet tradičnímu vaření. Beduíni vás rádi pohostí místními pokrmy a představí úžasnou show se sokoli. Poté si spolu s nimi můžete zasednout kolem ohně, zapolsouchat se do jejich příběhů o životě v osadě, historii a kultuře. Na tomto místě ucítíte opravdový klid a duch dubajské historie.

Historický duch města ve čtvrti Al Fahidi

Nachází se na zátoce Dubai Creek, historická čtvrť Al Fahidi umožňuje návštěvníkům obdivovat architekturu a pocítit ducha staré Arábie. Pečlivě obnovené sádrové a korálové budovy a částečně zachovaná původní infrastruktura kontrastují se současným panoramatem Dubaje.

Stará Dubaj
Autor: dubai tourism

Tradiční větrné věže postavené z kamene, sádry, kvalitního teaku, palem či santalového dřeva jsou jen některé z mnoha atrakcí, které zde můžete obdivovat. Každá ulice a tyčící se věž vypráví příběh z doby před vznikem Emirátů.

Existuje mnoho muzeí a galerií. Jedním z nich je Centrum pro kulturní porozumění šejka Mohameda (SMCCU), umístěné v krásně zrekonstruované větrné věži. Od svého otevření v roce 1998 pomáhá toto centrum návštěvníkům dozvědět se o emirátské kultuře a zvycích organizováním lekcí arabštiny a prohlídek nejkrásnějších zákoutí starého Dubaje. Heslem tohoto centra je „otevřené dveře, otevřená mysl“, z tohoto důvodu nemusíte mít obavu, že jakékoli vaší otázce nebude porozuměno a že zůstane nezodpovězená.

Ve čtvrti Al Fahidi také stojí za to navštívit fascinující dubajské muzeum v pevnosti Al Fahidi, nejstarší dochované budově ve městě. Pevnost byla postavena v roce 1787 a nejdříve sloužila jako sídlo panovníka, zároveň jako obranná pevnost, protože v té době stála na hranici městské Dubaje. Později se tato pevnost změnila v arzenál dělostřelectva, zbraní a posléze ve vězení.

Pokud chcete zjistit, jaký byl každodenní život v Dubaji předtím, než objevili ropu, toto muzeum nesmí na vašem seznamu navštívených míst chybět. Zajímá vás historie lovu perel nebo třeba expozice vah, které se za starých časů používaly? Jste tu správně, expozice zahrnuje exponáty sahající až do roku 3000 před naším letopočtem.

Dubai Museum
Autor: dubai tourism

Tradiční nakupování

Stará Dubaj má také tradiční arabské trhy prodávající zlato, textil a koření. Největší z nich je Textile Souk, tradiční trh s velkým množstvím malých obchodů prodávajících barevné látky, oblečení (včetně národních krojů), boty a drobné suvenýry.

Při hledání tradičních arabských produktů stojí za to navštívit tzv. souky. Mezi nejznámější patří Gold Souk a Spice Souk (také známý jako Old Souk), neboli trh se zlatem a kořením. Oba tyto trhy se nacházejí ve čtvrti Deira, přes zátoku Dubai Creek.

Na souku se zlatem si můžete koupit tradiční arabské zlaté šperky, nechybí ani platina, diamanty a stříbrné výrobky. Souk s kořením poznáte již na dálku. Vůně tradičních arabských bylinek, kadidel a čaje je pro něj typická. Jedná se o jedno z nejlepších míst v Dubaji kam vyrazit pro originální arabské suvenýry.

Trh s kořením, tzv. "spice souk".
Autor: dubai tourism

Nejlepším způsobem jak se pohybovat mezi Starou Dubají a Deirou, je nejlepší naskočit na jednu z tradičních arabských lodí abra. Za 1 dirham (6 Kč) se doplavíte z historické části Bur Dubai do Deiry - moderního centra emirátu. Každá loď pojme asi 20 cestujících a cesta trvá jen 5 minut.

Dubajská zátoka byla bránou do největšího rybářského centra s perlami v celém Arabském zálivu. Dodnes se jedná o velmi živé místo, srdce města a přitahuje davy návštěvníků. Historie lovu perel je také zaznamenána ve hře „La Perle“. Jedná se o první představení v regionu, které režíroval Franco Dragone a které kombinuje úžasnou choreografii s odvážnou akrobací a inovativním konceptem „vodního divadla“. Jen těžko si dokážete představit, co všechno umělci z celého světa během představení zvládnout - od letecké akrobaciie, neuvěřitelných skoků až po motocyklové triky.

Al Seef - tradice a současnost

Dubaj harmonicky kombinuje minulost s budoucností, vynikajícím příkladem je moderní čtvrť Al Seef, která se nachází vedle historické části Al Fahidi, také na zátoce Dubai Creek. Najdete zde zářící fasády moderních budov na jedné straně a historické kamenné, sádrové budovy, klikaté ulice na straně druhé. Okouzlující poloha kombinuje staré tradice s moderními projekty, zdůrazňující bohatou historii a světlou budoucnost města.

Moderní čtvrť Al Seef, která se nachází vedle historické části Al Fahidi.
Autor: dubai tourism

Samotná čtvrť Al Seef se otevřela na konci roku 2017 a sahá až k Dubajské zátoce, která byla původně slavným centrem perel a rybolovu. Dodnes zde najdete tradiční trhy s místními řemesly, textilem, uměleckými díly emirátů a lahůdkami místní kuchyně. Ve čtvrti je také mnoho elegantních butiků, které nabízejí nejlepší mezinárodní značky, moderní hotely a restaurace.

Dubai Frame - místo, kde se minulost setkává s budoucností

Dubai Frame je jednou z nejznámějších atrakcí Dubaje pro návštěvníky i místní obyvatele. 150 metrů vysoký a 93 m široký, složený ze dvou věží spojených mostem, má stavba jedinečný tvar obrazového rámu a nabízí skvělý výhled na panorama města.  Při pohledu na sever uvidíte historickou čtvrť Dubaje a moderní a futuristické mrakodrapy na jihu. Kromě ohromujícího výhledu na město mohou návštěvníci obdivovat též multimediální výstavu představující dubajskou minulost, současnost a působivou vizi budoucnosti.

Dubai Frame
Autor: dubai tourism

Fotogalerie
58 fotografií