Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příroda, jídlo a milí lidé: 5 důvodů, proč navštívit Vietnam!

/
  • Vietnam vás okouzlí.
    12. prosince 2019 ● 15:23

    Vietnam najdete v jihovýchodní Asii. Jeho sousedy jsou Kambodža, Laos a Čína. Láká na skvělou asijskou kuchyni, dechberoucí přírodu či lahodnou kávu. Třešničkou na dortu je atmosféra místních tepajících měst i zapomenutých vesniček a úsměvy zdejších obyvatel. Načerpejte inspiraci a vydejte se do této podivuhodné země zázraků...

  • 1.

    Zátoka Ha Long

    Příroda si ve Vietnamu vyhrála a vytvořila nesčetně fotogenických míst, která byste měli na svých cestách zařadit na program. Začít můžete horskou džunglí, která se táhne podél hranic s Laosem. Právě v těchto místech středního Vietnamu Američané zjistili, že nemají na to, aby vyhráli válku, kterou s Vietnamem vedli. Příroda společně s houževnatostí místních lidí stála proti. Exotičnost země dotvářejí vápencové útvary, které najdete po celém území země. Velkým pokladem jsou vápencové jeskyně a nespočet vápencových útvarů tyčících se z moře.

    Vrcholem těchto přírodních divů je pak oblast Ninh Binh na severu země a notoricky známá oblast zátoky Ha Long, která je se svými téměř 3000 skalami, vyčnívajícími z Jihočínského moře unikátem.

    Krásné místo je od roku 1994 zapsáno v seznamu UNESCO a v roce 2012 se dostalo i mezi sedm nových přírodních divů světa.

    Zátoka Ha Long
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Vietnamská kuchyně

    Za oblibou vietnamského jídla jistě stojí kombinace velkého množství zeleniny a bílkovin, kterou nabízí. Jako přílohu si můžete vybrat nudle nebo základní potravinu celé Asie, rýži. Například světově proslulou polévku Pho Bo (hovězí) či Pho Ga (kuřecí) tvoří dlouze tažený vývar, do kterého se přidává čerstvá zelenina a bílkovina v podobě hovězího či kuřecího masa.

    Přidat si můžete i rýžové nudle. Tedy jídlo, po kterém rozhodně nepřiberete a postaví vás na nohy. Zajímavostí je, že Vietnamci tuto polévku konzumují zásadně po ránu. Velice oblíbeným jídlem jsou například i rýžové nudle s masem a zeleninou ponořené do speciální omáčky a nesoucí společný název Bun Bo Nam Bo.

    Pro milovníky velkého obsahu sacharidů Vietnamci připravují skvělé plněné bagety, které plní masem nebo paštikou a ve stáncích je seženete pod názvem Banh Mi.

    Na cestě po této asijské zemi nezapomeňte ochutnat také rýžové závitky, naslano plněné palačinky nebo plněné knedlíčky Dim Sum, které do Vietnamu přinesli sousedé z Číny.

    Pho Bo
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Řeka Mekong

    Vietnamem se jako had vine jeden z asijských veletoků, Mekong. Na jihu země se vlévá do moře mohutnou deltou a je zdrojem života pro miliony lidí, kteří žijí na jeho březích. Přesněji řečeno – proudí do Jihočínského moře v deltě Mekong jižně od Ho Či Minova Města.

    Kolem řeky žije přes 1000 druhů zvířat a místo je často označováno za poklad. Místním obyvatelům se ale jejich poklad častokrát mstil.

    Mekong je velmi významná řeka zejména pro pěstování rýže a kávy. Zároveň však dochází ke každoročním záplavám, kdy obyvatelé o velkou část své úrody přijdou. Proti zvyšující se hladině řeky a záplavám bojují obyvatelé tak, že staví domy na bambusových kůlech, které tak dobře znáte z fotografií.

    V blízkosti největšího města regionu Can Tho navštivte plovoucí trhy. Lodě a loďky každý den přivážejí ovoce, zeleninu a květiny za skvělé ceny. Ideální doba pro návštěvu trhu je mezi šestou a devátou hodinou ranní.

    Řeka Mekong
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Lahodná káva

    Milovníci kávy budou ve Vietnamu v sedmém nebi, protože vietnamská káva překoná všechno.

    Po celé délce hranic mezi Laosem a Vietnamem se táhne horský pás. Je zde několik oblastí, především v severní části jižního Vietnamu, které jsou proslulé pěstováním kávy. Zdejší káva typu robusta má zvláštní silnou čokoládovou chuť a připravuje se pomocí speciálního malého překapávače tzv. phinu.

    Největší zvláštností této kávy je ale skutečnost, že se pije s kondenzovaným sladkým mlékem, připomínajícím naše salko. Skvělým osvěžením je, když si kávu nalijete do kostek ledu a vytvoříte si tak ledovou kávu. Ručíme vám za to, že právě tato chuť bude to, co vám Vietnam vždy připomene.

    Milovníci kávy budou ve Vietnamu v sedmém nebi, protože vietnamská káva překoná všechno.
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Místní obyvatelé

    Každý z nás již potkal Vietnamce. Vždyť jich tisíce našli v České republice nový domov. Spousta z nás s nimi pracuje, ve školách jsou často lepší než české děti, a hlavně jsou neuvěřitelnými pracanty a nápaditými obchodníky. Každý miluje jejich bistra s vietnamským jídlem a někteří stále také jejich levné oblečení.

    Ale jsou Vietnamci v jejich vlastní zemi jiní? Ve Vietnamu je možné vše. Vše lze zkopírovat, vše sehnat, nic není problém. Usmíváte- li se, snesou vám modré z nebe, vždy nezištně pomohou.

    Obyvatelé Vietnamu jsou skutečně velmi přátelští. Milují turisty a uvítají vás s otevřenou náručí všude, kam přijdete. Zvlášť pokud budete ochotní zašpinit si ruce a trochu jim vypomoct s prací. Trávení času s místními lidmi vás přiblíží k jejich kultuře a naučí vás mnohé o jejich zemi.

    Na druhou stranu je potřeba si ohlídat svou útratu a nedat prostor ke spekulacím. Ostatně tohle platí pro celou Asii.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vietnam Facebook/Vietnam Timeless Charm

    Fotogalerie
    5 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

agfor: Taky mi stačí, když vidím, jak žlutí překupníci skupují zboží v našich obchodech, aby ho skopčákům na čáře prodávali za trojnásobek.

(18. 12. 2019 13:00)

ha.lipkova@seznam.cz: Nemusím jezdit do Vietnamu. Máme jich tu až moc nebo néééé?

(12. 12. 2019 16:16)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy