Valtice jsou spíše menší vinařské město nedaleko hranic s Rakouskem, v Mikulovské vinařské podoblasti. Jeho velkou výhodou tak je, že je tu vše blízko. Významné jsou nejenom vínem, ale také bohatou a krásnou historií. Pokud s poznáváním krás vinařské jižní Moravy teprve začínáte, tak tady byste klidně mohli začít. A co tedy ve Valticích patří mezi to nejzajímavější?

Zámek Valtice
Autor:  Vinařský fond

Salon vín ČR

Salon vín je výkladní skříní moravského a českého vinařství, protože je v něm každý rok uloženo sto aktuálně nejlepších vín vybraných v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín. Degustační expozice těchto vín je umístěna v prostorách zrekonstruovaného podzemí státního zámku a slouží nejen k prohlížení a poučení, ale především k ochutnávání. Degustaci vín si můžete řídit sami, nebo podle výběru a s výkladem profesionálního someliéra. A když vás některá vína okouzlí, můžete si je zde po jednotlivých lahvích také koupit. Součástí Salonu vín je také naučná expozice věnovaná vinařství a prodejna dárkových předmětů, vinařské literatury, degustátorských skleniček a someliérských potřeb.

Salon vín
Autor:  Vinařský fond

Naučná vinařská stezka

Hned pod valtickým zámkem začíná pět kilometrů dlouhá naučná stezka, která obsahuje šestnáct informačních panelů seznamující poutníky s děním na vinicích během jednotlivých ročních období, s historií tuzemského vinařství a s pěstováním révy vinné v Mikulovské vinařské podoblasti. Stezka končí u Valtického Podzemí, takže zase hurá ke sklenici.

Valtické podzemí

Jde o unikátní labyrint obnovených částí historických vinných sklepů, kde si návštěvníci mohou prohlédnout 13 vzájemně propojených sklepů v celkové délce přes 900 m a k tomu ochutnávat víno a dát si občerstvení. Kromě samotné prohlídky a degustace se zde také pravidelně konají různé akce, např. večery s cimbálovou muzikou a vínem. Pro milovníky vína je to jedinečná příležitost, jak v unikátních prostorech spojit kulturní akci s vínem.

Valtické podzemí
Autor:  Vinařský fond

Zámecký a křížový sklep

Nabídka valtických zajímavostí by tak nebyla úplná, kdyby v ní chyběly ještě další dva slavné sklepy. Kolem roku 1430 byl vybudován Zámecký sklep s nejen na svou dobu omračující kapacitou 600 tisíc litrů vína.  Zhruba o 200 let později, v roce 1640 pak 120 metrů dlouhý a 100 metrů široký Křížový sklep s kapacitou přes jeden milion litrů.

Křížový sklep
Autor:  Vinařský fond

Vinařská stodola

Velmi stylovou stavbou, která těží z tradičního pojetí architektury, je vinařská stodola nebo také 100dola patřící k areálu vinařství CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice. Budova vychází ze stylu tradičního selského stavení, ale není určena k ustájení zvířat ani zemědělské techniky. V nadzemních prostorách se nachází vinotéka s expozicí vín a restaurovaným kládovým vinným lisem z roku 1803. Podzemní část stodoly pak tvoří sklepní chrám vína s rotundou, který je propojen s historickým křížovým sklepem, stávající budovou vinařství a novými degustačními prostory vinného sklepa. Součástí stavby jsou také vodní prvky, jakými jsou fontány a jezírka s padající vodou.

CHÂTEAU VALTICE - Vinařská stodola
Autor:  Vinařský fond

Expozice historických vinařských lisů

V těsné blízkosti impozantního barokního chrámu Nanebevzetí Panny Marie, na hlavním náměstí Valtic, se nachází Muzeum vinařství, zahradnictví a životního prostředí. Pro milovníky vína je zde určena zejména expozice vinařství, která obsahuje vinařské lisy z 18. a 19. století, vinné sudy s objemy uvedenými v původních mírách a drobné nářadí, používané při vinobraní.

Kolonáda na Rajstně

Poslední tip sice není úplně primárně o víně, ale pokud už si chcete od vína trochu odpočinout, byla by chyba ho vynechat. Kolonáda na Rajstně je monumentální klasicistní stavba nad Valticemi s vyhlídkovou terasou, zdobená postavami z antické mytologie. Cesta k ní vede vinicemi. Ano, ano. Vínu a vinařství se ve Valticích skutečně nedá vyhnout nikde. Dát si trochu místního vína mezi vinicemi a nechat na sebe dýchnout zdejší atmosféru, navíc s krásným výhledem na hlavní město vína v celé své kráse, to určitě stojí za to.

Tipy kam na kole kolem Valtic naleznete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

Reistna Valtice
Autor:  Vinařský fond