Na velkolepých, bohatě vyřezávaných lavicích, datovaných do období krátce pro roce 1600, kdysi sedávali řeholníci při mších. Pamatují tedy obléhání Brna švédskými vojsky a legendárního místního pátera Martina Středu (1587 - 1649), který podle pověsti dokázal město lstí ochránit před vpádem dobyvatelů.

„Lavice byly vyrobeny převážně z třešňového dřeva a historicky souvisí s výrobou obdobných chórových lavic pro kostel Nejsvětější trojice v Králově Poli,“ řekl historik umění Radek Ryšánek, který vyučuje na VOŠ restaurátorské.

Léčka s polednem

„Jsou nejstarším větším prvkem v interiéru jezuitského kostela a jsou to právě ony, které by měly pamatovat zářné okamžiky Brněnských jezuitů a studentů jezuitské koleje při obléhání Brna Švédy v roce 1645 i samotného pátera Martina Středu, duchovního vůdce úspěšné brněnské obrany proti nájezdníkům,“ dodal historik.

Jezuitský farář Středa dal v roce 1645 při obléhání Brna zvonit poledne o hodinu dřív a švédský generál, který si vytkl za cíl město dobýt právě do 12 hodin, od hradeb s nepořízenou odtáhl.

Tři varianty záchrany

Restaurátoři z brněnské VOŠ a mnichovského Goering Institutu pracují na třech variantách záchrany lavic. První předpokládá statické zajištění a minimalistický zásah. Druhá zahrnuje doplnění chybějících ornamentálních řezeb. Poslední varianta se zaměřuje na maximální přiblížení původnímu vzhledu, včetně obnovy původní zářivé barevnosti.

VIDEO: Katedrála sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově přišla loni o svůj obětní oltář. Byl odvezen na renovaci.

Video
Video se připravuje ...

Katedrála sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově přišla o svůj obětní oltář Hynek Zdeněk

Fotogalerie
10 fotografií