To, čím je pro Liberec Ještěd, je pro Jablonec Černá Studnice. Jde o nejvyšší rozhlednu v Jizerských horách, ze které dohlédnete až do Krkonoš. O její stavbu se zasloužil Horský spolek pro Jablonec a okolí, který projekt svěřil Robertu Hemmrichovi. Samotnou stavbu pak provedl italský stavitel Arthur Corazza.

Tři tuny žuly

Psal se 14. srpen 1905, kdy se 26metrová rozhledna po ročním budování otevřela veřejnosti a poskytla úchvatný pohled na českou krajinu. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 21 metrů vede 91 schodů. A není bez zajímavosti, že na zeď u paty rozhledny, která je silná 160 cm, byly použity třítunové kvádry ze žuly. Na kopci bylo kdysi několik sáňkařských drah. Zachovala se jediná, která je se 4 km a převýšením 316 m jednou z nejdelších v Česku. 

Získejte skvělé slevy

Díky jedinečnému průvodci, který je k mání nejen v trafi kách, můžete získat desítky slev na vstupenky do památek, muzeí, zoologických zahrad v okolí nejzajímavějších vyhlídek. A pozor! Také kupony na levnější jízdné s Českými drahami na cestu tam i domů.

Další skvělé tipy na výlety najdete v bedekru Blesku Nejlepší výlety po Česku. Na stáncích či na ikiosek.cz

Nejlepší výlety po Česku
Autor: Blesk

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum - Jan Papež Jakub Veinlich, Aleš Brunclík

 

Nejlepší výlety po Česku
Autor: Blesk