Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odstoupit od smlouvy, nebo test? Stát selhává, říká o cestách do Řecka ombudsman Blesku

Autor: tho - 
13. srpna 2020
05:30

Už jen čtyři dny mají ti, co chtějí do Řecka, čas na test, bez kterého nemohou na dovolenou. Co dělat, když to nestihnou, a lze dovolenou posunout nebo zrušit bez ztráty peněz? Na to se ptal Blesk svých ombudsmanů.

Ombudsmani Blesku radí čtenářům, jak se zachovat, pokud měli zakoupený zájezd do Řecka, ale teď neví, co si počít.

Mgr. Roman Moussawi: Stát selhává

„Největší problém vidím v selhání státu! Pořád nás ujišťuje, jak jsme jedna z nejvíc bezpečných zemí, že se všichni od nás učí, a najednou přijde jiná země, která si to nemyslí. Tak co máme dělat? Mělo zde být prohlášení státu, že lidem pomohou, ať se obrátí tam a tam a tam jim zařídí překlady… Jedná se o odpovědnost státu, protože stát není schopný zajistit lidem něco, co požaduje jiný stát. Je tedy otázka, zda když člověk test nestihne, protože to stát neumožňuje, zda nežádat odškodnění po státu,“ domnívá se Roman Moussawi.

Přesto radí, že v první řadě by se člověk měl snažit si test zajistit. Je to opatření země, v tomto případě Řecka, a to má právo si určit podmínky vstupu.

Nereklamovat, ale odstoupit od smlouvy!

Podle ombudsmana je možné dovolenou zrušit. Ne stornem, ale odstoupením od smlouvy. „Já jsem si kupoval zájezd s tím, že nepotřebuju test, ale teď se mění podmínky. Podle mého se jedná o změnu podmínek a mám možnost od smlouvy odstoupit.“ Zároveň upozorňuje na rozdílné výrazy – odstoupení z důvodu změny podmínek není storno! „Já si vybral zemi, která nevyžadovala testy, nyní jsou to zvýšené náklady, čas navíc – zde se jedná o zrušení z objektivních důvodů – tedy odstoupení,“ vysvětlil Moussawi.

Mgr. Roman Moussawi Mgr. Roman Moussawi | archiv Blesku

Mgr. Lukáš Zelený: Nemožnost plnění vrátí peníze

„V prvé řadě by měla cestovní kancelář informovat klienta o povinnosti mít negativní test a dále mu vysvětlit, jak postupovat. V tomto případě se domnívám, že by mohlo jít o objektivní překážku.

Souhlasím s uvedenými argumenty, že některé nemocnice netestují každý den a na výsledky se musí čekat, navíc test může být starý maximálně 72 hodin. Dále není přesně známo, jaká má být verze testu (písemná či elektronická podoba) a jaká je vyžadována jazyková verze. V tomto případě doporučuji argumentovat ustanovením § 2006 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

Ustanovení řeší následnou nemožnost plnění. V případě, že má dojít k odletu již 17. srpna a test není možné za tak krátkou dobu objektivně provést a vyhodnotit, doporučuji argumentovat následnou nemožností plnění, která vede k zániku závazku (smlouvy) a strany si vrátí vše, co si plnily."

Video  Šéf Motola zkritizoval Maďara a zastal se mladých. Přidal potíže s cenami roušek a nedostatkem krve.  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 13. srpna 2020 22:29 )

JEN KOPÍRKY....Z VLASTNÍ HLAVY NULA ????

marmat ( 13. srpna 2020 22:28 )

ve 14.50 Hoooodně srdíček na srdci........
ale na výmaz stačilo JEDNO !!!

marmat ( 13. srpna 2020 22:26 )

srdíčka naťukají PRÁZDNOU díru.....tak nedávat nikomu....
natož premiérovi

marmat ( 13. srpna 2020 14:50 )

Bravo pane premi­ére.­....­.SEL­HÁVA­JÍ 100% všichni pučisti !!!

marmat ( 13. srpna 2020 14:50 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa