Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nákaza v domově důchodců v Hradci Králové: Stopa vede na chorvatskou „megakýbl party“

Autor: ČTK - 
11. srpna 2020
10:55

U jedné pracovnice krajského domova seniorů U Biřičky v Hradci Králové byl potvrzen covid-19, zařízení je v karanténě. Novinářům to v úterý řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). Domov U Biřičky je největší zařízení svého druhu v Královéhradeckém kraji, podle hejtmana má 330 klientů a 210 pracovníků. Tento týden by měli projít testy na covid-19 lidé, kteří se s nakaženou setkali. Domov vede Daniela Lusková, která se v dubnu ostře vymezila proti počínání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

V tuto chvíli nevíme, kde se pracovnice nakazila. Máme indicie, že mohla být v kontaktu s osobou, která byla na té nechvalně proslulé megakýbl party v Chorvatsku. Není to ale zatím potvrzené. Připravuje se seznam pracovníků i klientů, kteří se mohli s ní dostat do kontaktu,“ řekl Štěpán.

V domově důchodců U Biřičky v Hradci Králové má covid jedna pracovnice. V domově důchodců U Biřičky v Hradci Králové má covid jedna pracovnice. | Facebook Domov u Biřičky

Podle něj zaměstnankyně byla otestována na covid-19 v pondělí 10. července na základě příznaků nemoci. „Drobné příznaky měla, proto byla otestována. Hygiena trasuje další její kontakty,“ řekl hejtman.

V Královéhradeckém kraji se v poslední době potvrdil výskyt covidu-19 v několika firmách a institucích, také například v krajském Domově důchodců v Černožicích na Královéhradecku či v krajské nemocnici v Trutnově. Šlo o jednotlivce, dosud v Královéhradeckém kraji nebylo zaznamenáno plošné šíření nákazy. V Domově důchodců v Černožicích nebyla nákaza prokázána u žádného z klientů.

Video  Šéf Motola zkritizoval Maďara a zastal se mladých. Přidal potíže s cenami roušek a nedostatkem krve.  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Přestože v Královéhradeckém kraji v posledních dnech počty potvrzených nákaz koronavirem rostou, region stále patří v ČR k těm méně zasaženým.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa