Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plzeňský hejtman Bernard je negativní a vzkazuje: Vezměte si příbuzné z domovů seniorů a ústavů domů

Plzeňský hejtman Josef Bernard uvedl, že mu vyšel negativní test na koronavirovou infekci.
Plzeňský hejtman Josef Bernard uvedl, že mu vyšel negativní test na koronavirovou infekci.  (Autor: Facebook Josefa Bernarda)
Aktualizováno -
30. března 2020
16:20
Autor: rv - 
30. března 2020
13:37

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (54) má negativní test na koronavirus. Stejně tak i jeho náměstkyně Marcela Krejsová (61) a Ivana Bartošová (59). Všichni tři o tom informovali na sociální síti. Nákaze se ale nevyhnul náměstek hejtmana Zdeněk Honz (67). Celá krajská rada a několik úředníků skončilo koncem minulého týdne v karanténě poté, co vyšel pozitivní test na nový koronavirus krajské radní Radce Trylčové. V Plzeňském kraji bylo v pondělí 119 pozitivně testovaných na nový koronavirus.

„Hejtman je negativní. Tedy na koronavirus,“ informoval Bernard na svém profilu. Testování ho neminulo poté, co byl v kontaktu s radní Radkou Trylčovou. Ta se, ještě předtím, než se o své nemoci dozvěděla, zúčastnila v polovině března jednání krajské rady, a byla tak v kontaktu s vedením úřadu.

Onemocnění ale neunikl další z radních, náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz. Pozitivní výsledek testu, který mu v neděli hygienici zavolali, jej překvapil.  „Nemám žádné projevy, teplotu, rýmu, kašel, nic takového,“ uvedl Honz. V kontaktu s nakaženou radní Trylčovou od jednání krajské rady v polovině března nebyl.

Své výsledky testů oznámily i další dvě členky rady, náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová a Ivana Bartošová. „Hlásím, že jsem negativní, před chvílí mi volali z epidemiologie,“ napsala Krejsová. „Mám pozitivní zprávu, že jsem negativní ... Myslím teď na všechny nemocné a přeji jim, aby se brzy zotavili. Děkuji všem, kdo se o pacienty starají,“ uvedla Bartošová.

Vezměte si seniory domů

Hejtman přidal i apel na příbuzné a rodiny klientů domovů seniorů a sociálních ústavů. „Obracím se na vás, kteří své rodiče či prarodiče v domovech seniorů máte. Jestliže vaše rodinná situace a zdravotní stav klienta umožňuje jejich převzetí do rodinné péče, udělejte to. Pomůžete nám eliminovat riziko rozšíření onemocnění COVID–19 v domovech seniorů,“ uvedl Bernard.

Ten navrhované řešení projednal s experty z krizového štábu. Domovy seniorů teď mají vytipovat klienty, kteří by pobyt v domácnosti či jinde zvládli. „V nejbližších dnech oslovíme rodinné příslušníky, ať zváží jejich dočasný pobyt mimo ústav. Zároveň hledáme další ubytovací kapacity, například rekreační či lázeňské, pro umístění zdravých a relativně soběstačných klientů,“ uvedl hejtman.

Rizikové domovy a ústavy

Právě domovy seniorů či ústavy sociální péče jsou z hlediska možného šíření infekce vysoce rizikové. „Nemáme žádné zázračné řešení, jak případnou nákazu v těchto ústavech rychle a efektivně eliminovat. Chceme ale uvolnit lůžka pro vytvoření cca 10 % izolovaných pokojů a rozmístěním klientů do více míst eliminujeme riziko nekontrolovaného rozšíření nákazy,“ dodal Bernard.

VIDEO: Jak se šířil koronavirus ve světě.

Video  Šíření koronaviru ve světě: Jak se množily případy COVID-19 v jednotlivých státech.  - CNC
Video se připravuje ...

krapotkin ( 30. března 2020 16:47 )

Ano, poslechněte ho. Stát na domovy důchodců kaká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa