Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf Motola zkritizoval Maďara a zastal se mladých. Přidal potíže s krví a cenou roušek

Autor: Markéta Volfová, Pavlína Horáková - 
11. srpna 2020
05:02

Pět a půl měsíce od prvního nakaženého na území Česka počty infikovaných koronavirem trvale stoupají, počet aktivních případů je rekordní. Podle ředitele pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka to krásně ukazuje především na fakt, že čím více se testuje, tím více přibývají nakažení. Šéf Motola zároveň v pořadu Epicentrum varoval, že na podzim je takováto míra testování nemyslitelná a připomíná, že nejdůležitější je míra zatížení zdravotního systému, ne kritika mladých, ke které se minulý týden uchýlil epidemiolog Rastislav Maďar.

„Pan docent Maďar si nějak neuvědomuje, že lidský život má spoustu stránek a barev a epidemiolog ho nemůže přetřít načerno nebo nabílo. Ať děláte, co děláte, ten virus populací prochází,“ zareagoval šéf Motola na Maďarovu kritiku českých účastníků party na chorvatském ostrově Pag.

Ludvík upozornil na to, že mladá populace se s virem potýká velmi dobře a imunita je zatím stále to jediné, na co se můžeme v boji s koronavirem spoléhat. Dodává, že by ani starší generaci nenazval rizikovou.

Zároveň si Ludvík rýpl do Rakouska, kde dovolenou trávil on sám. „Když se přiblížíte víc než na 1,5 metru, tak na vás vycení zuby, jako když je chcete zabít,“ řekl s tím, že podle něj v zemi panuje mírná hysterie, rozestupy lidé musí dodržovat i na benzinové pumpě ve frontě na toaletu. 

Video  Epicentrum – Miloslav Ludvík  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

WHO? „Reagují se zpožděním a hloupě“

Kritikou nešetří ani vůči Světové zdravotnické organizaci (WHO), která podle jeho slov dodnes nedokázala přijít s jednotnou striktní metodikou v počítání obětí nového typu koronaviru. „Naprosto se neposunuli, reagují vždy se zpožděním a neuvěřitelně hloupě,“ vysvětlil Ludvík a přidal příklad z Británie: „Tam třeba počítají jako zemřelého na covid někoho, kdo ho prodělal, vyléčil se a zemřel třeba až za čtyři měsíce.“

Další aktuální problém, který Ludvík přičetl WHO, je prohlubování nedostatku krve. „V České republice dochází krev. Metodika WHO říká, že pokud jste navštívili rizikový region, nemůžete čtyři týdny darovat krev. A to v době, kdy lidé jezdí na dovolenou, a ty oblasti jsou velmi proměnlivé – jednou je to Chorvatsko, jindy Švédsko. A přitom krví se ten virus vůbec nepřenáší,“ zmínil.

Nedostatku ochranných pomůcek se ředitel Motola do budoucna neobává. Zůstává mu ale rozum stát nad cenou, za jakou se nyní roušky prodávají. „Sehnat ji pod deset korun je takřka nemožné. Před pandemií přitom stála čtyřicet haléřů bez DPH. Zřejmě se všichni při vidině maléru, který tu byl na jaře, extrémně předzásobili a ta poptávka zvedla cenu,“ vypočetl Ludvík s tím, že i tyto věci mají expirační dobu, a přehnané zásoby jsou proto kontraproduktivní. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milan Šmid ( 11. srpna 2020 15:46 )

VŠECHNO TADY VE ZDRAVOTNICTVÍ FUNGUJE !! BYL JSEM VČERA NA ODBĚRY KRVE ! PTAL JSEM SE JESTLI MI MŮŽOU ŘICI MOU KREVNÍ SKUPINU V PŘIPADĚ NEHODY AŽ JI MÁM U SEBE ,NENÍ PRÝ PROBLÉM AŽ ZAPLATÍM 200 Kč TAK MI JI DAJI !!??? NA DÁVKY PRO NEFACHČENKA MÁME ALE PRO SLUŠNÉ PRACUJICI A DUCHODCE PENÍZE NEJSOU ŽE !!??? ALE KDYŽ TO NĚKDO VYTUNELOVAL TAK CO A přešlo se i na Evropskou unii. Divák se totiž zeptal Vitáskové, co říká na vládou schválený unijní Green new deal, který prý je na podobné úrovni jako podvod se solárními barony, pouze je celoevropský, takže je na vyšším levelu. „Green deal je podvod na všech občanech Evropské unie, protože to, co je tam připravováno a k čemu jsme se do jisté míry přihlásili jako Česká republika, protože musíme, jako členská země musíme, tak skutečně bude mít nepředvídatelné dopady na nás na všechny, bude ohrožena energetická bezpečnost, bude ohrožen dostatek energií v následných letech a z mého hlediska se energie stane pro občany tak drahým zbožím, že bude pro mnohé nedostupné, ten Green deal je nesmysl,“ myslí si Vitásková.

Dále Xaver demonstroval na dopisu z banky, který mu přišel, aby doložil příjmy, zda náhodou nefinancuje terorismus, mantru, že všichni jsou zločinci, ještě dřív, než se cokoliv stane. „Vy jste to zažila na vlastní kůži, než vás zprostili, osm let. Jak se s tím dá žít?“ ptal se moderátor. „Nedá se s tím žít. Nemáte plnohodnotný život. Mně se v tom období narodila vnoučata, tu radost z toho jsem si neužila. V den, kdy se narodila, tak dva dny na to jsem měla soud v Brně, kde se rozhodovalo o vině a trestu. Prostě já jsem si neužila toho narození těch dětí, neužila jsem si radost z toho, protože stále to bylo poznamenáno soudy, stále to bylo poznamenáno útoky v médiích, prostě je to opravdu těch nocí probdělých, ona to není legrace, a proto jsem založila institut, já nechci, aby se to stávalo běžnou praxí, aby se lidé takto likvidovali, protože ne každý to ustojí.

Já znám plno lidí, kteří zemřeli. Inženýr Chalupa, kt

adeso ( 11. srpna 2020 14:49 )

pan doktor je ostudou českého zdravotnictví. On má podporovat i vcelku věci, které nejsou stoprocentně účinné a ne bouřit mladě pitomečky k nehygieně. Je to tro...l.

rosicak ( 11. srpna 2020 12:16 )

Pan Ludvík NENÍ epidemiolog a JE především zkrachovalý ministr zdravotnictví. Podobný rozumbrada, jako při vší úctě pan Pafko, který je kardiochirurg a senátor pan Žaloudík - onkolog z Brna. Nechápu, proč mají pocit se vyjadřovat k věcem, ve kterých rozhodně nejsou odborníci.

elega ( 11. srpna 2020 11:47 )

Přesně tak, osobně nechápu, proč se lidé brání tak triviální věci, jako je rouška v MHD, nemocnici apod. Stejně ji nemají na obličeji celý den a prokazatelně pomáhá zastavit šíření víru. Jenže lidi jsou už tak zpohodlnělí, že i to minimum úsilí je pro ně moc.

kozinozka ( 11. srpna 2020 10:53 )

roušky, asi stejně jako vakcína nezabrání infikování na 100%, ale záleží i jaké množství dostanete do sebe. Myslím, že hrozba může být časem i voda. Ale když se nebudeme nákazenějakou mírou bránit, tak se můžou kopat hroby v parku jako se to děje jinde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa