Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tipy na víkend: Ukliďme Česko! Obdivujte koně, americké veterány i bitvy středověku

/
  • Neseďte doma! Vyberte si některý z našich tipů a vyražte za zábavou a poznáním.
    17. září 2020 ● 16:59

    Pokud vás už sezení doma nebaví, vyberte si některý z našich tipů na víkend, které byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Víkend 19. a 20. září bude ještě velmi příjemný. Čekejte sluníčko a teploty kolem 23 stupňů.

  • 1.

    Bitva na Bílé Hoře

    Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře z roku 1620 se uskuteční oba víkendové dny na pražském Vypichu. Diváky čeká velké představení za účasti několika stovek účinkujících, které bude doplněno hudbou a pyroefekty. Brány otevírají ve 12 hodin a hlavní bitva proběhne v 15 h v sobotu i neděli.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 2.

    Ameriky v Letňanech

    Léto se chýlí ke konci a 1st Veteran US Car Club Praha se s ní tradičně rozloučí svou jednodenní akcí v pražských Letňanech. Na parkovišti bude k vidění na dvě stě amerických veteránů i motorek. Nebudou chybět ani ukázky jízdy, hlavním tahákem je předvádění na rampě.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 3.

    Festival The Tap Tap

    Jednodenní festival Pojď dál, který každoročně organizuje kapela The Tap Tap proběhne již po osmé. Tentokrát se však odehraje ve skromnější podobě pouze v areálu škol Jedličkova ústavu na Vyšehradě v Praze. Sérii koncertů na Vyšehradě zahájí v 15 h Cocoman & Boldrik. V 17 h zaskáčou na pódiu, Jump Into The Field a od 19 hodin vystoupí The Tap Tap.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 4.

    600 let bitvy o Vyšehrad

    Vyšehradská knížecí a královská akropole v Praze se na jeden den ocitne v 15. století. Tentokrát zde ale budou husité i katolíci. Přijďte si prohlédnout jejich ležení, vyzkoušet zbraně na středověké střelnici, poznat řemesla a chybět nebude ani bitva. Uvidíte i ukázky sokolnictví, rytířský turnaj krále Zikmunda Lucemburského, připomínka bitvy začne v 16 hodin.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 5.

    Den dětské onkologie

    Rakovina je diagnóza, která se bojí každý z nás. Když pak onemocní dítě, je to ještě smutnější. Jenže i děti jsou velcí bojovníci a moderní léčba je stále častěji uzdravuje. Právě pro onkologicky nemocné děti, ale i pro ty zdravé a jejich rodiče, proběhne v sobotu v Praze Den dětské onkologie. Bohatý program začne ve 13 hodin na Malostranském náměstí. Vystoupí skupina Mirai, Mikolas Josef a zpěvačka Mína.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 6.

    Dny evropského dědictví

    Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a církevních památek, muzeí, galerií i knihoven a dalších zajímavých objektů. Letos se konají do 20. září. Kam se můžete vydat, najdete ZDE

    Orloj a radnice v Olomouci
    Autor: olomouc.eu

  • 7.

    Ukliďme Česko

    Desítky tisíc dobrovolníků vyrazí v sobotu na úklid po nepořádných turistech. Akce proběhne již potřetí při Celosvětovém úklidovém dni, který se koná ve více než 150 zemích. Letos jeho hlavním tématem jsou cigaretové nedopalky, které se rozkládají v přírodě zhruba 15 let. Mezi dobrovolníky, kteří budou zvelebovat přírodu, můžete být i vy. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 8.

    Na víno, na pivo, na něco k snědku

    *Praha, Vinohrady – Tradiční vinobraní v Havlíčkových sadech se uskuteční o víkendu v parku Grébovka od 12 hodin.

     

    *Praha, Kunratice - kvalitní česká i zahraniční vína přímo od vinařů, burčák nebo gastronomické pochoutky k vínu ochutnáte od pátku do neděle při 10. ročníku akce.

     

    *Plzeň - Festival minipivovarů na nádvoří pivovaru Purkmistr přiláká na selskou náves v plzeňských Černicích několik desítek minipivovarů především z Čech.

     

    *Chotěšov - V magických prostorách kláštera se v sobotu představí 16 tuzemských vinařství. V rámci food zóny bude nachystán široký sortiment tradičních i méně tradičních pokrmů.

     

    *Brno – od pátku do příští soboty bude na náměstí Svobody 11. ročník Slavností vína. Představí se 18 vinařství, které doplní dva pivovary. Občerstvení bude otevřeno každý den od 11 do 22 hodiny. Děti potěší kolotoč.

     

    *Valtice - dětská dýňová diskotéka, volba MISS Dýňobraní, venkovní posezení se specialitami z grilu, výborná vína, burčák, mošty pro děti, slavnostní rozsvícení dýňových masek, ohňostroj a samozřejmě cimbálová muzika je program víkendové akce v Podzemí.

     

    *Novosedly - historický průvod, tanec, zábava, burčák, prohlídka vinných sklepů, ochutnávka vín a další program je připraven na sobotu

     

    *Moravský Krumlov – Krumlovské burčákobraní se koná v sobotu od 10 na Vrabčáku

     

    *Hlohovec - vinobraní a burčáková slavnost se bude konat v sobotu před místním kulturním domem

     

    *Olomouc - těšit se od pátku do neděle můžete na nejoblíbenější burger maniaky, zmrzlináře a skvěle drinky na Burger Street Festivalu

    Vinobraní právě začínají!
    Autor: archiv

  • 9.

    Válečná písmena

    Další ročník tradiční military show na kopci nad Zdicemi se odehraje v sobotu od 10 hodin. Hlavním tématem letošních Písmen bude 75. výročí konce II. světové války. V akci uvidíte i slavný americký tank M4 Sherman Ale jako pokaždé, i letos bude k vidění mnoho dalších vojáků a techniky z jiných období.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 10.

    Výstava koní

    Vystoupení jízdní policie, westernové show, ukázky drezury, parkuru či stylizované vystoupení staročeských hasičů s originální stříkačkou taženou dvojspřežím. Mimořádná budou i představení hřebčinců. Letošní ročník výstavy Koně 2020 na výstavišti v Lysé nad Labem opět představí od pátku do neděle krásu teplokrevných, plnokrevných, chladnokrevných, sportovních, historických i malých plemen, poníků a miniaturní koní.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 11.

    Zahrada Čech

    Akce patří mezi největší výstavy svého druhu nejen na Severu Čech je zaměřen na všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody. Návštěvníci se mohou od pátku až do 19. září v Litoměřicích těšit na pestrost v sortimentu jednotlivých vystavovatelů, řadu novinek i bohatý kulturní program.

    víkendové akce
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 12.

    Žižka a jeho věrní

    Husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova svolává všechny věrné husity na svůj rodný dvorec do Trocnova u Borovan na Trocnovské slavnosti. Ty se uskuteční v sobotu od 13 hodin v areálu Památníku Jana Žižky. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program pro děti i dospělé na louce pod mohylou i u muzejní budovy. Kdo přijde v husitském či křižáckém kostýmu, může se zúčastnit bitvy.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 13.

    Jízdy Světa motorů

    Ve vybraných městech můžete v průběhu září zažít Jízdy Světa motorů a vyzkoušet čerstvé automobilové novinky mnoha značek.Tento víkend se můžete těit v Brně (OC Olympia) a následující v Plzni. Automobily budou připraveny vždy v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin.

    Lidé si na náplavce užívali první den velkolepé výstavy Auta na náplavce.
    Autor: Blesk:Daniel Cernovsky

  • 14.

    Hastrman půjde spát

    V sobotu se koná v Selibově v Pohádkové kovárně den, kdy uložíte místního hastrmana k zimnímu spánku. Připraveny jsou speciální vodnické prohlídky, návštěvníci si budou moci zasoutěžit v ryze vodnických či vílích dovednostech a ve výtvarné dílně si vytvořit například vlastního hastrmánka nebo třeba zlatou rybičku.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 15.

    Polárkový dort

    Brněnské divadlo Polárka již tradičně otevře novou sezónu třídenním festivalem Polárkový dort. V Björnsonově sadu v Brně vyroste šapitó, kde se během víkendu představí jak divadelníci, tak i kapely. Děti se budou moci zúčastnit tematických dílen.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 16.

    Slované na huti

    Tavba železné rudy v replikách železářských pecí, ukázky pálení uhlí v milíři, pečení chleba, výpal keramiky, hašení vápna a další tradiční technologie můžete vidět v sobotu na Staré huti u Adamova. Akce ve stylu living history představí také život starých Slovanů. Některé aktivity si návštěvníci mohou sami vyzkoušet.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 17.

    Bambifest

    Akce zaměřena na prezentaci aktivit dětských sdružení, středisek volného času a dalších subjektů, které organizují volný čas dětí a mládeže, se koná v sobotu a v neděli na Loukách u Koliby v Bělském lese v Ostravě. Pokud nechcete, aby vaše dítě jen bezcílně bloudilo ulicemi, tady mu krouže či sportovní aktivitu určitě vyberete.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 18.

    Šermíři na Helfštýně

    Jedenáctý ročník největšího šermířského setkání na Moravě se uskuteční o víkendu na hradě Helfštýně v Týně nad Bečvou. Připravena je pestrá přehlídka skupin historického šermu z různých období válečných dějin. Show living - history, divadlo, tanečnice, kejklíři a úžasná atmosféra hradu proměněného ve vojenský tábor. V rámci doprovodného programu uslyšíte tóny středověké hudby, nebo můžete obdivovat umění artistů a kejklířů.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 19.

    Egypt v Národním muzeu

    Na 300 naprosto výjimečných exponátů z dob starověkého Egypta, které jsou staré na pět tisíc let, můžete obdivovat v Národním muzeu v Praze. Unikátní výstava Sluneční králové, jejíž exponáty si muzeum pojistilo na miliardu, je opravdovou lahůdkou. Zhruba 90 artefaktů pro výstavu prochází z Egypta, další jsou zapůjčeny ze světových muzeí nebo jsou součástí československého podílu na nálezech učiněných v Egyptě. Expozice je zaměřena na období egyptské říše, kdy v lokalitě Abúsír vznikaly velké pyramidové komplexy. Výstava bude přístupná do konce října. Více čtete ZDE

    V Národním muzeu byla zahájena obří výstava Sluneční králové o starověkém Egyptě.
    Autor: Robert Klejch

  • 20.

    Broučci na výstavě

    Výstava loutek k připomenutí výročí 100 let od narození Arch. Zdeňka Podhůrského, jednoho z našich největších loutkářů a výtvarníků, autora půvabných loutek k večerníčkům Broučci a dalších se koná v Galerii Novoměstské radnice v Praze 2. Vystaveno je tu od 4. září do 4. října přes 200 originálních dřevěných loutek. Více čtěte ZDE

    Broučci
    Autor: Blesk:Daniel Černovský

  • 21.

    Večerníček má narozeniny

    Pařezová chaloupka, kde bydlí Křemílek a Vochomůrka, Krtečkovo autíčko, bouda Maxipsa Fíka, podlý Trautenberk a rekvizity z dalších klasických pohádek, které vyprovází děti do hajan, si můžete prohlédnut v Galerii České televize v Praze na Kavčích Horách. Večerníček totiž slaví 55 let! Interaktivní výstava, kde si děti mohou vyzkoušet i dabování kreslených postaviček. Do galerie můžete zavítat až do května 2021. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 22.

    Království zmenšenin

    Království zmenšenin, park Boheminium v Mariánských Lázních, láká na unikátní atrakci, nejmenší koně světa. Zdejší stádo tvoří trojice klisen, Kačenka (1), Fany (12) a její téměř dvouměsíční hříbě Sofie. Lichokopytníci, kteří narostli zhruba do velikosti německé dogy, se stylově pasou u modelů hradů, zámků a významných památek Česka. Těch je v celém parku 75, všechny v měřítku 1:25. Na tvorbě modelů se podílejí vězni z Horního Slavkova na Sokolovsku. Více čtěte ZDE

  • 23.

    Muzeum Čtyřlístku

    Muzeum Čtyřlístku, jediné komiksové muzeum u nás se nachází v Zámku Doksy. Legendární Fifinku, Pinďu, Bobíka a Myšpulína tu najdete v životní velikosti. Můžete si zaboxovat v Bobíkově tělocvičně, podívat se na pohádku a k tomu se dozvíte, jak se takový komiks tvoří. Zámek navíc nabízí i nový historický prohlídkový okruh je plný interaktivních prvků a dětem se bude líbit i Labyrint strašidelných pohádek.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

    Fotogalerie
    30 fotografií

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy