Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nová atrakce v parku Boheminium: U miniatur se prohánějí živí minikoně! Jsou velcí jako psi

Autor: rv - 
20. června 2020
13:58

Království zmenšenin, park Boheminium v Mariánských Lázních, má unikátní atrakci: nejmenší koně světa. Lichokopytníci, kteří narostli zhruba do velikosti německé dogy, se stylově pasou u modelů zámků Litomyšl, Kynžvart či hradu Loket.

Na trojici plemene American Miniature Horse jsou v parku náležitě pyšní. „Koníky jsme pečlivě vybírali, aby byli zdraví, měli potvrzený původ. Máme tu tak tři čistokrevné klisny, roční Kačenku, Fany (12) a její týdenní hříbě Sofii,“ řekl šéf parku Tomáš Slifka.

Video  V mariánskolázeňském parku Boheminium se u zmenšenin prohánění minikoně.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Klisny jsou v Bohemimiu jen pár dnů, mezi miniaturami se teprve rozkoukávají. „Fanynčin hlavní zájem je teď samozřejmě péče o Sofii, s Kačenkou už chodíme na procházky, všem třem se pečlivě věnujeme, mají nepřetržitý dozor,“ řekla Daniela Jánská z Boheminia.

Zapomeňte na pamlsky

Z jedné věci ale mají v parku obavu. „Důležité je, aby koně návštěvníci nekrmili. Oni k nim sami přijdou, mají lidi moc rádi, ale jakýkoli, byť dobře míněný pamlsek, jim může velmi uškodit,“ upozornil Tomáš Slifka.

Vytrvalí tahouni

Minikoně, kteří jsou dokonalou zmenšeninou normálních koní, nejsou žádná ořezávátka! Sice se nepoužívají jako jezdečtí, a to ani pro malé děti, když se ale zapřáhnou, překvapí. „Jejich předci tahali náklad v dolech, a i tihle koníci utáhnou až trojnásobek své váhy,“ dodala Daniela Jánská.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi